Franci Matoz, kralj nepremičninskih poslov v Piranu: svetuje občini in investitorjem

Dolgoletni odvetnik Janeza Janše in SDS v občini Piran deluje na treh straneh. Občini pomaga pri prostorskih in zemljiških odlokih. Obenem zastopa podjetje, ki je z isto občino v zemljiškem sporu, in svetuje investitorjem. Kako mu to uspeva?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 3. 10. 2024, 05:55


1726043409-img-6917-1726043351570
Franci Matoz (na fotografija) na Obali dela za obe strani. Za občino Piran, ki ji svetuje pri prostorskih odlokih. In tudi rusko podjetnico, ki je v dolgoletnem sporu z občino in se z njo dogovarja o sodni poravnavi.
S.R.

Franci Matoz, dolgoletni odvetnik prvaka SDS Janeza Janše, ki je bil v času prejšnje vlade ena od najvplivnejših oseb v državnem gospodarstvu, po novem dela za občino Piran.

Njegova odvetniška družba namreč od spomladi za občino, ki jo od leta 2022 vodi Andrej Korenika, pripravlja pravna mnenja o prostorskih in zazidalnih odlokih. Na županovo vabilo je Matoz kot zunanji svetovalec prisoten tudi na sejah, na katerih občinski svet odloča o sprejetju teh odlokov. Tam sedi skupaj z vodjo občinskega urada za prostorski razvoj in načrtovanje.

Toda obenem Matoz dela tudi za ljudi, ki so zaradi zemljiških zadev v sodnih sporih z isto občino. Takšen primer je ruska podjetnica Ekaterina Solomentseva, ki občino Piran že več let toži zaradi zemljišča v središču Portoroža, na katerem želi njeno podjetje Putro graditi velik poslovno-trgovski center. Zdaj se s piransko občino dogovarja o sklenitvi sodne poravnave, pri tem pa jo zastopa Odvetniška družba Matoz.

Na vprašanje, ali gre pri tem za konflikt interesov, nam z občine Piran včeraj niso odgovorili. Tudi na pojasnila, kdaj so sklenili pogodbo Odvetniško družbo Matoz in koliko znaša njena vrednost, še čakamo. A Matoz je imel z nepremičninami v občini Piran tudi sam v preteklosti velike načrte.

Preberite še:
Madžarski posli Janševega odvetnika #dokumenti

S pomočjo Matoza sprejeli isti odlok, ki ga je razveljavilo ustavno sodišče

Franci Matoz je bil tako prisoten na seji občinskega sveta v Piranu konec maja letos. Na njenem dnevnem redu je bila namreč točka, ki je pred tem razburjala občane. Gre za odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za območje na Belem Križu nad Portorožem.

Andrej Korenika (na fotografiji), župan občine Piran, bi rad razrešil spore glede zemljišč v Portorožu. Kakšno vlogo ima pri tem Matoz?
Andrej Korenika (na fotografiji), župan občine Piran, bi rad razrešil spore glede zemljišč v Portorožu. Kakšno vlogo ima pri tem Matoz?
Mirjana Cerin

Ta je bil prvič sprejet leta 2018. Občani so zbrali dovolj podpisov za razpis referenduma, vendar je takratni župan Peter Bossman tik pred koncem mandata odlok kljub temu podpisal. Občinski svetnik Davorin Petaros in člani Civilne iniciative Piran so se pritožili na ustavno sodišče, ki je odlok razveljavilo.

Na pobudo zdajšnjega župana Pirana Andreja Korenike je občinski svet sprejel enako besedilo kot pred šestimi leti. Toda župan predloga ni utemeljil z mnenjem občinskih strokovnih služb, ampak je najel Matoza kot zunanjega pravnega svetovalca. Ta je v pravnem mnenju poudaril, da je "nujno, da to protiustavno stanje občina takoj uredi", sicer bo še naprej izpostavljena odškodninskim zahtevkom lastnikov zemljišč.

Takoj po sprejetju sklepa je Petaros napovedal prijavo na komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Ta je zadevo že preverila in ni ugotovila nepravilnosti na področjih, za katere je pristojna. Očitke, povezane s sumi storitve kaznivega dejanja, pa je odstopila policiji.

Na isti seji so si s pravnimi mnenji Matozove odvetniške pisarne pomagali še pri dveh vprašanjih. Po 25 letih so ponovno uveljavili enega od zazidalnih načrtov na območju Lucije. Občinske svetnike pa je zanimalo, ali lahko na novem vrtcu v Luciji postavijo ravno streho, ki ne bi bila krita s korci, kar naj bi določal občinski odlok. Matoz jim je predlagal, naj sprejmejo obvezno razlago tega člena, po katerem to ne bi bilo več potrebno.

Odvetnik Franci Matoz od letošnje pomladi dela za občino Piran. Prisoten je bil tudi na majski seji občinskega sveta.
Odvetnik Franci Matoz od letošnje pomladi dela za občino Piran. Prisoten je bil tudi na majski seji občinskega sveta.
Jan Klokočovnik

/
/
Občina Piran

Preberite še:
Odpisali so mu milijonski dolg, zdaj gradi vilo v Portorožu

Ko vskoči Matoz, se ruska podjetnica z občino dogovori za poravnavo

Toda pomoč županu pri uveljavitvi odloka, ki mu nasprotuje civilna iniciativa, je bila samo uvod v večje posle. Že na naslednji seji v začetku julija so občinski svetniki odločali o novi zadevi, v katero je vpleten Matoz.

Šlo je za predlog o ureditvi premoženjskopravnih razmerij s podjetjem Putro, ki je v lasti Ekaterine Solomentseve, njen odvetnik pa je Matoz. Ruska podjetnica na območju parkirišča Kaštel v Portorožu načrtuje gradnjo trgovsko-poslovnega centra in podzemne garaže. Toda projekt so spremljali številni zapleti, spor pa se je preselil celo na sodišče. Zdaj naj bi se vendarle zaključil s sodno poravnavo.

Po tej bi občina, ki je lastnica tretjine zemljišč na tem območju, investitorju omogočila gradnjo s prodajo občinskih parcel, ustanovitvijo služnostne pravice gradnje na določenih parcelah in služnosti za izgradnjo dovozne ceste prek parcel v lasti občine. Šlo je za dogovor, ki naj bi bil izrazito v korist zasebnemu investitorju. Kot zanimivost: še leta 2021, ko sta bila občina in ruska podjetnica vsak na svoji strani, je bila njena odvetnica Viktorija Badovinac Švarc. Ko jo je zamenjal Matoz, pa so se uspeli dogovoriti za poravnavo.

Z oranžno barvo je pobarvano območje na portoroškem Kaštelu, 
ki ga občina želi prodati samo družbi Putro oziroma investitorju, ki 
je pripravljen zgraditi trgovsko-poslovni objekt.
Z oranžno barvo je pobarvano območje na portoroškem Kaštelu, ki ga občina želi prodati samo družbi Putro oziroma investitorju, ki je pripravljen zgraditi trgovsko-poslovni objekt.
Občina Piran

Načrti za trgovsko-poslovni objekt na Kaštelu so stari že dobrih 
deset let.
Načrti za trgovsko-poslovni objekt na Kaštelu so stari že dobrih deset let.
Studio Kalamar

Občina Piran je za konec prejšnjega meseca razpisala javno dražbo, na kateri bi parcele na elitni lokaciji sredi Portoroža prodali za milijon evrov. Zdelo se je, da gre le za formalnost, saj je bil kupec vnaprej znan. Toda zapletlo se je, ko je bila vplačana še ena varščina. Občina je nato dražbo odpovedala. Uradno zato, da bi "dodatno zavarovala pravice, ki ji pripadajo iz pogodbe". Temu občinski svetnik Petaros ne verjame in napoveduje novo prijavo na KPK.

Preberite še:
Financiral je sporni posel s hitrimi testi, zdaj mu bodo hiše nad Portorožem prinesle milijone

Tudi Matoz je imel velike načrte sredi Portoroža

Franci Matoz je v občini Piran v najmanj enem poslu nastopal tudi kot investitor.

Leta 2016 je kupil propadajoč objekt Vila Virginia v Portorožu. Pri tem je združil moči z Damjanom Kozjakom, nekdanjim direktorjem KBM Leasinga, ki ga je prejšnja Janševa vlada imenovala za predstavnika Slovenije v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Matoz in Kozjak sta se lotila projekta obnove in ureditve apartmajskega hotela, ki pa se je hitro zaustavil.

Objekt, ki ga želi v Portorožu zgraditi češko podjetje Property Solutions Group.
Objekt, ki ga želi v Portorožu zgraditi češko podjetje Property Solutions Group.
PSG

Znova sta ga zagnala v času prejšnje vlade. Kot so nam pojasnili na upravni enoti Piran, so podjetju Apart-hotel, ki je v lasti Kozjakove žene, oktobra 2021 izdali gradbeno dovoljenje za aparthotel s sedmimi apartmaji, recepcijo in barom. To je postalo pravnomočno novembra 2022. Le nekaj mesecev zatem je zemljišče dobilo novega lastnika. To je postalo podjetje Virginia Solitaire, ki je v večinski lasti češke nepremičninske družbe Property Solutions Group.

Manjšinski delež je obdržal Kozjak, pri projektu pa kot svetovalec sodeluje tudi Matoz. To bi bilo lahko problematično, saj njegova odvetniška pisarna po naših informacijah daje mnenja uradu za prostorski razvoj in načrtovanje na občini Piran.

Matoz že pri bioplinarnah igral na različnih straneh

Ni prvič, da se Franci Matoz v zgodbi pojavlja na različnih straneh, pri tem pa ga ne motijo sumi konflikta interesov.

Znani odvetnik je bil tako skoraj desetletje globoko vpleten v zgodbo o pomurskih bioplinarnah, za katerimi so ostali visoki dolgovi do tamkajšnjih kmetov in škodljivi učinki za okolje. Tako je bil Matoz svetovalec in zastopnik tedaj še državne Nove KBM, ki je pred izdatno financirala te posle.

Bil je tudi dolgoletni pooblaščenec ene izmed ključnih oseb v skupini Keter, ki je z izposojenim denarjem zgradila bioplinarne. Pri tem je neznano kje izginilo na milijone evrov, banke pa so zaradi stečaja skupine Keter utrpele več deset milijonov evrov izgub.

Medtem ko so pogorišče skupine Keter preiskovali kriminalisti, je Matoz začutil poslovno priložnost. Najprej je bioplinarno najel iz stečajne mase, potem pa jo je leta 2020 kupil skupaj s partnerji. Samo pet mesecev pozneje so bioplinarno prodali Madžarom po kar 2,4 milijona evrov višji ceni.