Ciprska zemljišča v roke podjetnika, ki je posodil milijone Juretu Jankoviću

Kdo je novi lastnik zemljišč na obrobju Ljubljane, ki so bila nekoč v lasti ciprskega podjetja, povezanega z družino Janković?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 28. 12. 2020, 05:55


Necenzurirano prenos
Zazidljiva zemljišča v Ljubljani, ki so bila nekoč pisana na ciprska podjetja, so končala v rokah Marjana Pišljarja (na fotografiji), od katerega si je denar izposodil najmlajši sin župana Zorana Jankovića.
STA

Na obrobju Ljubljane, nasproti kamnoloma v Podutiku, leži za 150 tisoč kvadratnih metrov zemljišč. Zaradi velikosti in privlačne lokacije so že vrsto let zanimiva za različne vplivne igralce na ljubljanskem nepremičninskem trgu. Sploh, ker je od junija letos na delu teh zemljišč dovoljeno graditi vrstne hiše in stanovanja. To namreč omogoča nov občinski prostorski načrt Mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković.

Novo naselje na zahodu Ljubljane bo zdaj očitno gradil znani poslovnež iz Rovt Marjan Pišljar. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno, da je podjetje Metalka Commerce, ki ga obvladuje Pišljar, v začetku decembra postalo lastnik zemljišč v Podutiku. Kupilo jih je od arhitekturnega biroja Esplanada, ki je v lasti Ruperta Goleta, nekdanjega župana Šentruperta.

Gole je za necenzurirano.si potrdil, da so Metalki Commerce prodali projektno podjetje Podutik skupaj z zemljišči in "s tem pridobili finančni vir za nadaljnji razvoj projekta". "Za sam projekt to ne pomeni nobenih sprememb. Naloga mojega biroja Esplanada je, da poskrbi za celoten paket projektne dokumentacije do zaključka gradnje," je pojasnil in dodal, da bodo predvidoma februarja ali marca oddali vlogo za gradbeno dovoljenje.

Ko so bila zemljišča v Podutiku še v lasti podjetij s Cipra, je Mestna občina Ljubljana (MOL) pod vodstvom župana Zorana Jankovića s spremembo občinskega prostorskega načrta na njih dovolila stanovanjsko gradnjo.
Ko so bila zemljišča v Podutiku še v lasti podjetij s Cipra, je Mestna občina Ljubljana (MOL) pod vodstvom župana Zorana Jankovića s spremembo občinskega prostorskega načrta na njih dovolila stanovanjsko gradnjo.
STA

Novi občinski prostorski načrt na zemljiščih dovoljuje gradnjo 39 enostanovanjskih vrstnih hiš in desetih stanovanj na okrog 21 tisoč kvadratnih metrov površine. Šlo bo za nadstandardno gradnjo, čemur je v mestnem svetu nasprotovala opozicija.

Preberite še:
Video, ki razgalja posle Damijana Jankovića

Vsi skupni posli Pišljarja in Jankovićevih 

Marjan Pišljar in družina Janković imata dolgo zgodovino skupnih poslov in povezav. Poslovna sta se prepletla v času, ko je bil aktualni ljubljanski župan še na čelu Mercatorja. 

Z Electo, gradbenim podjetjem v lasti družine Janković, je tako sodeloval pri gradnji vrstnih hiš na Vrhniki. Kmalu po tem, ko je bil Janković leta 2006 prvič izvoljen za župana, je Pišljarju uspel milijonski posel. Na njegovem zemljišču na območju Litostroja je občina s prostorskim načrtom dovolila gradnjo treh blokov z 200 stanovanji. Zemljišče, ki ga je kupil za 30.000 evrov, je Pišljar kmalu zatem prodal Gradbenemu podjetju Grosuplje (GPG). Izklicna cena za zemljišče, ki jo je stečajni upravitelj GPG postavil več let pozneje, je znašala 3,84 milijona evrov. 

Domači javnosti je Pišljar najbolj znan kot podjetnik, od katerega si je Jure Janković, najmlajši sin ljubljanskega župana, leta 2009 izposodil dva milijona evrov. Denarja ni vrnil, zato se je Pišljar odločil za rubež. Na koncu je moral posredovati Zoran Janković. Leta 2013 je Pišljar dobil nazaj 2,2 milijona evrov, kar naj bi predstavljalo preostanek dolga skupaj z obrestmi. 

Jure Janković si je od Pišljarja izposodil dva milijona evrov, a denarja ni vrnil.
Jure Janković si je od Pišljarja izposodil dva milijona evrov, a denarja ni vrnil.
/

Kdo vse je takrat družini Janković pomagal pri poplačilu posojila, nikoli ni bilo znano. Več o tem pišemo v okvirju. Toda zdaj so v Pišljarjevih rokah končala zemljišča, ki so jih pred desetletji povezovali prav z Juretom Jankovićem, nekoč Pišljarjevim dolžnikom. 

Preberite še:
Fotografije: to je luksuz Damijana Jankovića v osebnem stečaju

Kupil zemljišča iz odmevne afere

Leta 2009, ko si je Jure Janković od Pišljarja izposodil dva milijona evrov, so se namreč začeli tudi posli z zemljišči v Podutiku. Od več fizičnih oseb jih je odkupilo podjetje VAZ Gradnje, ki ga je ustanovil ciprski holding Disonco Investments. Gre za poštni nabiralnik, ki je kupoval nepremičnine v prestolnici. V začetku leta 2011 je POP TV objavil dokument, ki naj bi dokazoval, da je končni lastnik ciprskega podjetja Jure Janković, ki je to ves čas zanikal.

Izbruhnila je afera. Kmalu po nakupu zemljišč v Podutiku je namreč Mestna občina Ljubljana začela s postopki za spremembo prostorskega načrta (OPPN), ki je na teh zemljiščih predvidel gradnjo stanovanj. Njihova vrednost bi se s tem nekajkrat povečala. Zaradi suma, da občina spreminja namembnost zemljišča, ki je v lasti Jureta Jankovića, so se ti posli znašli tudi pod lupo parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo je vodila Alenka Jeraj (SDS).

Nova stanovanjska soseska bo zrasla v Podutiku, na območju športnega parka, nasproti nekdanjega kamnoloma.
Nova stanovanjska soseska bo zrasla v Podutiku, na območju športnega parka, nasproti nekdanjega kamnoloma.
esplanada.si

V soseski bo 39 vrstnih hiš in poslovno-stanovanjski objekt, v katerem bo še deset stanovanj.
V soseski bo 39 vrstnih hiš in poslovno-stanovanjski objekt, v katerem bo še deset stanovanj.
esplanada.si

/
/
esplanada.si

/
/
esplanada.si

/
/
esplanada.si

Zgodba je utonila v pozabo po parlamentarnih volitvah leta 2011, po katerih Zoranu Jankoviću ni uspelo sestaviti vlade. Čeprav je nov prostorski načrt na manjšem delu zemljišč v Podutiku dovoljeval stanovanjsko gradnjo, tam v poznejših letih nihče ni zasadil lopate. 

Zemljišča so ostala v rokah podjetja VAZ Gradnje, ki je v tem času zamenjalo več lastnikov. Nekaj časa ga je obvladoval srbski poslovnež Ranko Mimović, ki je bil pozneje na prvi stopnji zaradi goljufije in pranja denarja pri poslih s Cestnim podjetjem Ljubljana (CPL) obsojen na dvanajst let zapora, a je višje sodišče sodbo razveljavilo. Leta 2018 je Mimović Zorana Jankovića naznanil policiji zaradi izsiljevanja plačil deset odstotkov vrednosti od vsakega posla z Mestno občino Ljubljana. Nekaj mesecev pred tem je podjetje VAZ Gradnje končalo v stečaju.

Kdo je Marjanu Pišljarju leta 2013 poplačal dolg Jureta Jankovića: 

-       300.000 evrov je bila vredna hiša Jureta Jankovića v Grosupljem, ki mu jo je predal Zoran Janković. 

-       približno 44.000 evrov je Pišljar iztržil s prodajo zarubljenih predmetov, 

-       nekaj manj kot pol milijona evrov je prejel od neimenovane osebe, 

-       še 1,2 milijona evrov pa je Pišljarju nakazalo podjetje s sedežem v Hongkongu. 

Je bil nekdanji župan Šentruperta le začasni lastnik?

Toda zemljišča v Podutiku niso končala v stečajni masi. Na javni dražbi, ki jo je še pred stečajem podjetja VAZ Gradnje izvedlo sodišče, jih je za 1,53 milijona evrov kupil edini ponudnik - Rupert Gole.

Gre za nekdanjega župana občine Šentrupert, ki se je v njegovem času komaj izognila bankrotu. Takrat so jo pomagala reševati prav podjetja iz Ljubljane, ki so tesno povezana s posli družine Janković. Na dan, ko je Gole na dražbi kupil zemljišča v Podutiku, si je občina Šentrupert izposodila 70.000 evrov od podjetja Polfin. Njegov solastnik je Bojan Papič, nekdanji prvi mož Lesnine, ki je v zadnjih letih ogromne zneske vlagal v naložbe, povezane s posli družine Janković ali podjetji iz njihovega kroga. Odkupoval je terjatve peščice izbranih podjetij do ljubljanske občine.

Na dan, ko je Rupert Gole na dražbi kupil zemljišča v Podutiku, si je občina Šentrupert pod njegovim vodstvom izposodila 70.000 evrov od ljubljanskega podjetja, ki je tesno povezano s posli družine Janković.
Na dan, ko je Rupert Gole na dražbi kupil zemljišča v Podutiku, si je občina Šentrupert pod njegovim vodstvom izposodila 70.000 evrov od ljubljanskega podjetja, ki je tesno povezano s posli družine Janković.
STA

Gole je s Polfinom podpisal še več posojilnih pogodb po zelo visokih obrestnih merah, od osem do 12 odstotkov. Podjetje bi bilo tako celo ekskluzivni financer 3,8 milijona evrov vrednega projekta izgradnje dodatnih kapacitet za Dom starejših občanov Trebnje. Ko je Polfin odstopil od tega posla in zahteval vračilo 950.000 evrov varščine, tega denarja občina ni več imela. Medtem ko so občinski svetniki Goletu očitali, da je šlo za "prikrito financiranje" občine, je morala občina letos zaradi vračila dolgov prodati javno podjetje Energetika Šentrupert.

Nikoli sicer ni bilo jasno, kako je Gole sploh financiral nakup zemljišč v Podutiku. Iz letnih poročil njegovega arhitekturnega biroja Esplanada je razvidno le, da si je denar v celoti izposodil od neimenovane banke. A ta v več kot treh letih na nepremičninah ni vpisala nobene hipoteke. Koliko mu je za zemljišča plačal Pišljar, ni znano. Poudaril je, da pri projektu ne sodeluje "nihče od članov družine Janković". 

Preberite še:
Razkrivamo: kdo je Damijanu Jankoviću financiral reševanje Elect

Nepremičninski posli Damijana Jankovića in Jana Beca

Lastniki podjetja Polfin, od katerega si je občina Šentrupert v času županovanja Ruperta Goleta izposojala denar, in družina Janković imajo še eno skupno točko – poslovno nepremičnino za Bežigradom v Ljubljani. Podjetje Glen, ki je v lasti Bojana Papiča in nekaj drugih posameznikov, je leta 2018 postalo lastnik nekdanjega tovarniškega kompleksa propadlega podjetja MKT Print.

Kot smo razkrili, z nepremičnino v resnici upravljata Damijan Janković in Jan Bec, življenjski sopotnik nečakinje Zorana Jankovića. Na necenzurirano.si smo objavili videoposnetek, ki kaže, kako najstarejši sin ljubljanskega župana išče kupca za poslovno nepremičnino. Ob njem je Bec, ki je v javnosti bolj znan kot rešitelj poslovne skupine Electa in drugega premoženja družine Janković pred upniki.