Afera maske: dobil desetmilijonski posel, dolguje pa Fursu

Nova dejstva o poslih z dobavo mask: država je nabavo 2,8 milijona mask zaupala podjetniku, ki ji iz prejšnjih poslov dolguje 47.000 evrov.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 27. 3. 2020, 14:33


sanolabor, maske, zdravko-počivalšek
/
Bobo

Matjaž Dolenc, lastnik prevozniškega podjetja MD Global Logistics, ki mu je državni zavod za blagovne rezerve zaupal dobavo 2,8 milijona zaščitnih mask, za kar mu je želel plačati skoraj 10 milijonov evrov, državi še vedno dolguje skoraj 47.000 evrov.

Gre za denar, ki bi ga finančni upravi (Furs) moralo plačati nekdanje Dolenčevo podjetje Mtekspres. To je konec leta 2018 končalo v stečaju. V njem so upniki skupaj prijavili za 1,3 milijona evrov terjatev. Med največjimi je tudi Furs, ki mu je podjetje ostalo dolžno približno 47.000 evrov. Na približno toliko je ocenjena vrednost celotne stečajne mase podjetja.

Nekdanje podjetje Matjaža Dolenca je državi ostalo dolžno okoli 47.000 evrov.
Nekdanje podjetje Matjaža Dolenca je državi ostalo dolžno okoli 47.000 evrov.
Necenzurirano.si

Kaj so sploh preverjali?

To odpira nova vprašanja o največjem poslu za dobavo zaščitnih mask, ki ga je v času epidemije sklenil državni zavod za blagovne rezerve. Dokazuje namreč, da na zavodu, ki ga vodi Anton Zakrajšek, sicer član SDS, niso preverjali Dolenčeve finančne sposobnosti in preteklih poslov. Če tega niso storili pri največjem poslu, vrednem 10 milijonov evrov, je toliko bolj verjetno, da niso ustrezno preverili tudi ostalih dobaviteljev.

Zavod sodi pod okrilje ministrstva za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Tam so še včeraj pojasnili, da so do zdaj "pregledali skoraj tisoč ponudb in predlogov, ocenili, katere ponudbe so strokovno ustrezne, ali izpolnjujejo standarde in da so podjetja varnostno preverjana". 

Po zakonodaji o javnem naročanju mora naročnik, v tem primeru torej zavod, iz sodelovanja v postopku javnega naročanja izključiti gospodarski subjekt, ki Fursu dolguje najmanj 50 evrov. Tej določbi so se na zavodu izognili s tem, da so pogodbo podpisali z podjetjem MD Global, na katerega je Dolenc prenesel posle propadlega Mtekspresa.

Preberite še:

Komu so Počivalškovi zaupali mega posel z maskami

Tu je mega pogodba, o kateri Počivalškov sekretar ne ve nič

2,8 milijona mask ne bo

Že včeraj smo poročali, da bi moralo podjetje MD Global Logistics po pogodbi maske do danes dobaviti na mariborsko letališče. To se po naših informacijah ne bo zgodilo. Maske je namreč v zadnjih dneh neuspešno iskalo pri drugih ponudnikih v Sloveniji, ki jih prodajajo po nižjih cenah.

Na ministrstvu so včeraj pojasnili, da pogodba z MD Global Logistics "ne predstavlja nobenega finančnega tveganja, saj ne vsebuje dogovora o predplačilu". "Če blago ne bo dostavljeno, lahko zavod od pogodbe odstopi, brez kakršnihkoli obveznosti," so poudarili. 

Analizo vseh državnih poslov z maskami smo na necenzurirano.si objavili danes.