Tu je mega pogodba, o kateri Počivalškov sekretar ne ve nič

Objavljamo del največje pogodbe državnega zavoda za blagovne rezerve za dobavo zaščitnih mask, o kateri desna roka ministra Zdravka Počivalška danes pred novinarji ni vedela ničesar.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 26. 3. 2020, 12:57


Zakaj državni sekretar Aleš Cantarutti, vrsto let številka dve na ministrstvu, nima podatka o največjem posamičnem naročilu zaščitnih mask?
Zakaj državni sekretar Aleš Cantarutti, vrsto let številka dve na ministrstvu, nima podatka o največjem posamičnem naročilu zaščitnih mask?
STA

"O tej pogodbi nimam podatka." 

Tako je državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti na današnji novinarski konferenci odgovoril na vprašanje, zakaj je zavod za blagovne rezerve s podjetjem MD Global Logistics iz Hoč podpisal 10 milijonov evrov vredno pogodbo o dobavi 2,8 milijona zaščitnih mask, ki smo jo na necenzurirano.si razkrili danes.

Gre za podjetje, ki se ukvarja s cestnim prometom in letno ustvari manj kot milijon evrov prihodkov. Po naših informacijah je maske v zadnjih dneh neuspešno iskalo pri drugih ponudnikih v Sloveniji, ki jih prodajajo po nižjih cenah. Podjetje MD Global Logistics ima torej v poslu zgolj vlogo posrednika, ki si obeta več milijonov evrov zaslužka. 

Pogodba obstaja. Zakaj Cantarutti zanjo ne ve?

Zdaj objavljamo del pogodbe. Direktor državnega zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek in Matjaž Dolenc, lastnik in direktor podjetja MD Global Logistics, sta jo podpisala v petek, 20. marca.

/
/
necenzurirano.si

Po pogodbi mora podjetje zavodu dobaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, ki nudijo učinkovito zaščito proti koronavirusu COVID-19. Za vsako masko bi torej država plačala 3,56 evra brez DDV. Po naših podatkih je njihova trenutna vrednost na trgu precej nižja. Če bi podjetje vsako masko preprodalo po en evro višji ceni, bi v poslu skupaj zaslužilo 2,8 milijona evrov.

/
/
necenzurirano.si

Je priznal, da teh mask ne bo v Slovenijo?

Gre za največje posamično naročilo, ki ga je državni zavod za blagovne rezerve v zadnjih dveh tednih odobril na področju dobave zaščitne opreme. Postavlja se torej vprašanje, zakaj državni sekretar Cantarutti, vrsto let številka dve na ministrstvu, o njem "ni imel podatka". Sploh, ker je na novinarski konferenci predstavljal stanje, dobave in težave na področju zaščitne opreme. Na pojasnila ministrstva o pogodbi z MD Global čakamo že od včeraj.

Prav tako ni jasno, kako je lahko podjetje, ki letno ustvari manj kot milijon evrov prometa, dobilo desetmilijonski posel.

Cantarutti je pojasnil, da so do zdaj "pregledali skoraj tisoč ponudb in predlogov, ocenili, katere ponudbe so strokovno ustrezne, ali izpolnjujejo standarde in da so podjetja varnostno preverjana". Vse so posredovali na novoustanovljeno medresorsko komisijo. "Imamo polno podjetij, ki želijo pomagati. Žal imamo precej takšnih, ki želijo krizo izkoristiti za lastni dobiček. Tega ne smemo dovoliti," je poudaril državni sekretar.

Po pogodbi bi moralo podjetje MD Global Logistics maske do jutri dobaviti na mariborsko letališče. Iz Cantaruttijevih besed je bilo mogoče razbrati, da mu to ne bo uspelo. Prve večje dobave je namreč napovedal za prihodnji teden. Na dodatno novinarsko vprašanje, ali torej teh 2,8 milijona mask in še dodatnih 1,4 milijona že naročenih mask v Sloveniji ne bomo dobili, pa je Cantarutti odgovoril: "To sta le dve od pogodb. Če teh mask ne bo, ne bo prehud izpad. Je pa dejstvo, da se takšne stvari dogajajo."