Strelski pohodi po šolah, ki jih ni bilo

Strah, ki ga zbujajo "šale" v stilu strelskega pohoda, posilstev in napadov na mladoletnike, pomaga zakriti določene težave pri ljudeh, ki se prodajajo kot odrešeniki pred grožnjo. Kdo se bo ukvarjal s korupcijo, če nas obtoženi teh nečednosti varujejo pred veliko večjimi grožnjami?

Avtor: Ford Perfect
nedelja, 14. 4. 2024, 05:55


sola solarji bobo
Čisto možno je, da je šlo za prefinjen načrt enega izmed akterjev, ki si želijo v Slovenijo zasejati strah in paniko.
Bobo

"Nekateri si želijo samo gledati, kako svet gori." - Batman: Temni Vitez (2005)

Deseti april je prišel in odšel. Napoved, da bo ta dan prišlo do strelskega napada na neki slovenski šoli, se k sreči ni uresničil. Policija napoved vseeno preiskuje zaradi nepotrebnega sejanja strahu in panike. Ali bo kdo dejansko tudi kaznovan ali ne, bomo šele videli. Neslana šala namreč ni ostala brez posledic.

Seveda moramo grožnje strelskih napadov jemati resno, toda že to je zmaga za sejalca strahu. Strah in disproporcionalna poraba sredstev in naporov, ki jih nimamo v neomejeni količini, pušča posledice na ostalih nalogah organov javne varnosti. Toda še veliko večja škoda je storjena v naših glavah.

Glavna posledica je v naši psihi. Ljudje smo družinska bitja, instinktivno se bojimo za svoj zarod. Napadi na otroke nas zato vedno zadanejo v srce. Grožnje z napadi na otroke se vedno lotevamo z veliko mero resnosti. Napada k sreči ni bilo, toda zaradi neke spletne objave je bilo prejokanih ogromno solz, dosti otrok je bilo oropanih za šolski dan in policija je v preiskovanje brezveznega komentarja vrgla stran - no, vsaj morala bi - ogromno naporov, ki bi jih lahko porabila tudi za kaj boljšega.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.
Jure Kljajić

Strah je orodje za nadzor množic

Ko se ljudje česa bojimo, če smo prestrašeni, postanemo bolj krotki in vodljivi. Najboljši so tisti, ki se bojijo lastne sence, ti bi dali vse za kanček varnosti. Takšne ljudi se vedno da prepričati, prisiliti, da storijo to in ono, da škodujejo lastnim interesom, samo da bi se počutili varne. Ključne položaje pogosto zasedajo prestrašeni ljudje. Služabniki avtokracije radi poskrbijo, da so na najpomembnejših položajih poslušni in vodljivi ljudje.

Avtokrati se tudi poslužujejo masovnega širjenja panike. Ni rečeno, da je bil komentar zgolj neslana šala, ko je nek spletni genij v mamini kleti užival v tem, kako se zdaj govori o njem in njegovem mega komentarju. Čisto možno je, da je šlo za prefinjen načrt enega izmed akterjev, ki si želijo v Slovenijo zasejati strah in paniko. Ko smo ljudje prestrašeni, če se bojimo, bomo bolj voljni tudi voliti proti lastnim interesom, samo da se bomo čutili varnejše.

Ni naključje, da desno usmerjeni medijsko aparat vsakodnevno plasira zgodbe o nevarnosti tujcev. V zadnjih dneh se je tam denimo pojavila novica o Maročanih, ki naj bi oropali mladoletnika. Ne vemo, kdo je bil ropar. Ne vemo, kje ali kdaj se je zgodil rop. Samo to, da so pri zelenem bloku v Ljubljani mladoletniku na glavo naslonili pištolo, da bi ga oropali. In bili so Maročani. Prič ni bilo, jasno. Razlaga, kako je ta na smrt prestrašeni mladoletnik suvereno ločil Maročana od recimo Libijca, je prepuščena bralcu, ampak marsikdo ne pride tako daleč. Marsikdo vidi samo: pištola, rop, otrok, priseljenec - torej imamo grožnjo, pred katero je potrebno braniti zarod.

Poslanec SDS Branko Grims je eden naših glavnih branikov pred migrantsko grožnjo.
Poslanec SDS Branko Grims je eden naših glavnih branikov pred migrantsko grožnjo.
M24/Jure Klobčar

Tu niti ne gre več zgolj za sejanje ksenofobije. Desni medijski aparat se res prodaja kot stran, ki prezira vse, kar ni pristno domače. Toda v primerih očitno okrancljanih "novic", če sploh so novice in ne povsem izmišljene zgodbe, v službi sejanja sovraštva do drugačnih in do tujcev gre še za nekaj drugega. Prestrašeni ljudje so krotki in vodljivi, ampak po naši naravi sčasoma tudi pozabimo na strah. Strah je potrebno zalivati in gnojiti, da raste in se bohoti. Če strah ni vzdrževan, zalivan in pognojen, se bomo nanj navadili in počasi se bo posušil.

Prodajajo se kot odrešeniki pred grožnjo

To je razlog, zakaj so "šale" v stilu bombe v šoli, napovedanega strelskega pohoda na šoli, ropa mladoletnika, posilstev in vseh ostalih zgodb, ki jih vidimo v medijih in v tistih, ki se izdajajo za medije, potencialno nevarne. Prestrašijo nas in pomagajo zakriti določene težave pri ljudeh, ki se prodajajo kot odrešeniki pred grožnjo. Kdo se bo ukvarjal s korupcijo in organiziranim kanaliziranjem javnega denarja v zasebne žepe, če nas obtoženi teh nečednosti varujejo pred veliko večjimi grožnjami?

Protesti na Obrežju proti načrtovanemu azilnemu domu.
Protesti na Obrežju proti načrtovanemu azilnemu domu.
F.A. Bobo

/
/
F.A. Bobo

Žal marsikdo ne bo videl dlje od varovanja pred veliko večjimi grožnjami. Drži, vsako grožnjo je potrebno jemati resno, toda to ne pomeni, da je vsaka grožnja, o kateri slišimo, tudi resnična. Omenjeni mladoletnik iz poročila nikoli ni podal ovadbe na policijo, se pa je pogovarjal z mediji – prav tistimi, ki se najbolj ukvarjajo s tujci. Po nekem naključju je na isti dan prišlo do nekega medvrstniškega nasilja v povsem drugem kraju. Toda pretep mladoletnikov v Mostah pri Komendi, vsi so slovenski državljani, nima iste note strahu kot "mladoletnika v Ljubljani oropali s pištolo, pretepli, verjetno Maročani".

Nekateri si želijo samo gledati, kako svet gori, in sejati strah. Nekateri, praviloma vedno eni in isti, iz požara poskušajo bogato zaslužiti.

O avtorju:

Tako imenovani strokovnjak in prisilni prostovoljec, ki se trudi, da vsaj njegovi delajo dobro. Svoje identitete ne želi razkriti, saj se boji povračilnih ukrepov in pogroma portalov tovarne zlobe.

Mnenje avtorja ne odraža nujno stališča uredništva.