Leto dni necenzurirano.si. Hvala vam!

Necenzurirano.si se iz nišnega spletnega portala razvija v enega od pomembnejših igralcev na domačem medijskem trgu. Januarja smo zabeležili rekordno obiskanost in branost.

Avtor: Uredništvo
sreda, 3. 2. 2021, 05:54


10_002_resize
Ekipa necenzurirano.si: Primož Cirman, Vesna Vuković in Tomaž Modic.
necenzurirano.si

Spoštovane bralke in bralci, 

na današnji dan pred letom dni je začel delovati portal necenzurirano.si. Trije novinarji smo takrat stopili na pot, za katero nismo vedeli, kam v resnici vodi. Verjeli smo le, da nekje obstaja prihodnost za novinarstvo, ki razkriva dogajanja v politiki, gospodarstvu, zdravstvu in drugih podsistemih družbe, jih analizira in ima o tem mnenje. Da v Sloveniji obstajajo ljudje, ki jih zanimajo resne in kvalitetne novice. Ki želijo vedeti, kaj počnejo nosilci moči in vpliva. In ki so pripravljeni za to dnevno žrtvovati nekaj minut svojega časa. 

Leto dni pozneje se necenzurirano.si iz nišnega spletnega portala razvija v enega od pomembnejših igralcev na domačem medijskem trgu. Januarja smo zabeležili rekordno obiskanost in branost. Po podatkih Google Analytics je našo stran prejšnji mesec obiskalo kar 459.000 uporabnikov, ki so skupaj ustvarili 2.325.238 ogledov. V povprečju so na naši strani ob vsakem obisku preživeli skoraj minuto in pol. Naše zgodbe redno citirajo največji slovenski mediji. 

Gre za številke, o katerih smo lahko ob zagonu portala sanjali. Za nami je naporno leto. Priznavamo, da ni bilo lahko - ne nam ne našim družinam. Del politike nas je skušal oblatiti z neresnicami in žalitvami. Smo priljubljena tarča tovarne zlobe. Vrh trenutne vlade je na nas javno klical policijo in druge organe oblasti. Ko smo zagnali portal, so neznanci v ZDA ustvarili spletno stran s skoraj enakim imenom, na katero so želeli preusmeriti klike. Davčni svetovalec iz kroga sedanje oblasti se nas je lotil z 39 tožbami, s katerimi nas želi ekonomsko in psihološko zlomiti, naš portal pa uničiti. Blatili, zmerjali, zastraševali in etiketirali so nas kadarkoli in kjerkoli se je dalo, a vemo, da je s tem treba živeti. Smo novinarji, ki dvigujemo pošto. Ki verjamemo v to, kar delamo. Ki smo v svojih dosedanjih karierah dokazali, da smo odgovorni le vam, bralkam in bralcem. Ne glede na to, kdo trenutno vodi državo.

Ob zagonu portala smo vam obljubili, da bomo razkrivali stranpoti domačih ekonomskih, političnih in drugih elit, analizirali najpomembnejša dogajanja pri nas, zastavljali neprijetna vprašanja, branili javni interes in z lučjo svetili v prostore, ki si jih želijo nosilci moči ohraniti hermetično zaprte. "Sledili bomo porabi javnega denarja. Prepričani smo, da se mora država spremeniti na bolje. Ne s populističnim uničevanjem podsistemov, 'twitterizacijo' javne razprave in pristajanjem na logiko 'vsi so isti', ampak s popravljanjem sistemskih napak, sankcioniranjem ekscesov in upoštevanjem spoznanj, ki jih prinaša kakovostno novinarsko delo," smo zapisali. Dvanajst mesecev pozneje ugotavljamo, da smo obljubo izpolnili. Uveljavili smo se v času, ki ga je žal zaznamovala epidemija.  

Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so bili v tem letu z nami. V prvi vrsti našemu partnerskemu mediju Svet24, s katerim že od začetka sodelujemo, njegovim ljudem in podpornim službam. Hvala tudi Evropskemu centru za svobodo tiska in medijev (ECPMF), ki nam je finančno pomagal pri tožbah. Zahvala gre vsem vam, ki ste nam dovolili, da postanemo del vašega vsakdana. 

Spoštovane bralke in bralci, vi ste tisti, zaradi katerih vse to počnemo. Vi ste tisti, ki si zaslužite živeti v boljši družbi. Zahvaljujemo se vsem, ki nam dnevno pišete, ki opozarjate na stranpoti današnje družbe in ki kažete pogum. Z vašo pomočjo jo želimo delati boljšo. Vi ste tisti, ki dajete vsemu skupaj smisel. Zato še enkrat: hvala, ker nas berete!

Kako pomagati

Zgodbe, ki jih objavljamo, bodo še naprej prosto in brez plačila dostopne vsem. V preteklosti se vas je veliko obrnilo na nas z vprašanjem, kako nam lahko pomagate. Veseli bomo vsake pohvale ali pripombe, dobre ideje ali konkretnejše pomoči našemu delu.

Donacijo v poljubni višini lahko opravite z nakazilom na naš račun:

Providentia, medijske storitve, d.o.o.,
Verovškova ulica 55A, 
1000 Ljubljana 

Številka TRR (IBAN): SI56 0223 2026 1826 620

SWIFT: LJBASI2X (NLB d.d.)

Namen: donacija

Koda namena: CHAR – Dobrodelno plačilo

Referenca: brez (ali SI00 0000)

Če imate težavo z izvedbo donacije, nam pišite na info@necenzurirano.si. Višino zbranih sredstev bomo mesečno objavljali.

Ekipa necenzurirano.si se vam iskreno zahvaljuje za podporo in izkazano zaupanje.