Znani gostilničar Kirn se je rešil rubeža

Gostilna, ki slovi po tradicionalni slovenski kuhinji in izboru vin, poleg domačih vplivnežev pa so v njej jedli tudi kralji in predsedniki, bi skorajda končala na dražbi. Toda njen lastnik je tik pred zdajci dosegel dogovor, s katerim je rešil dolgoletni sodni spor.

Avtor: Tomaž Modic
torek, 19. 2. 2019, 14:45


Stane Kirn
Oštir Stane Kirn je prepričan, da je bil kot mali človek v poslu z velikim državnim podjetjem opeharjen za več kot 180.000 evrov.
Arsen Perić/Media24

Konec prejšnjega tedna bi morala na okrajnem sodišču v Ljubljani potekati javna dražba znane gostilne Kirn, ki že več kot 100 let deluje v vasi Jezero pod vznožjem Krima in že dolgo velja za eno najbolj cenjenih v okolici Ljubljane.

Njen lastnik Stane Kirn je namreč zašel v finančne težave. Ne zaradi slabega poslovanja, ampak zaradi hudega sodnega spora s Pošto Slovenije, v katerega se je zapletel pred več kot 15 leti in ga je stal okoli 200 tisoč evrov.

Toda dražba je bila tik pred zdajci preklicana, saj je gostilničar sklenil dogovor, na podlagi katerega ne bo le rešil dolgoletnega spora, ampak bo tudi poplačal dolgove in obdržal gostilno.

Rešila ga je Lekarna Ljubljana

Na pomoč mu bodo priskočili v Lekarni Ljubljana, kjer bodo odkupili pritlične prostore v Kirnovi nepremičnini in v njih uredili novo poslovalnico. Do zdaj je imel javni zavod prostore v stavbi, ki stoji le nekaj sto metrov stran, vendar jih mora izprazniti.

"To je bila edina možnost za rešitev," nam je pojasnil gostilničar, ki mu je po dogovoru in preklicu dražbe vidno odleglo. Zdaj bosta s soprogo poskušala pozabiti preteklost, se vrniti v stare tirnice in nadaljevati gostilniško dejavnost.

Že nekaj časa gostilno odpirata le ob koncu tedna, ob predhodni rezervaciji. To jima je v zadnjih letih prinašalo od 40 do 50 tisoč evrov letnih prihodkov in razmeroma visok dobiček.

Hiša, v kateri domuje Gostilna Kirn, v kratkem pa tudi Lekarna Ljubljana

Gostili so predsednike, kralja in dalajlamo

Gostilna Kirn je bila zaradi dobre hrane in vina že v šestdesetih in sedemdesetih letih polna zahtevnih gostov iz Italije, pozneje pa so v gostilno na Barju zahajali tudi domači gospodarstveniki, politiki in drugi, ki so se pogajali ter sklepali razne posle in dogovore.

"Tisti večer, preden so šli tanki z Vrhnike proti Ljubljani, so bili vsi pri nas, Janša, Bavčar, Rupel, Zavrl … Kakšnih 20 jih je bilo," se je njen vodja Stane Kirn spominjal za Slovenijo najpomembnejšega večera, ki se je odvil konec junija 1991.

K njim sta občasno zahajala tako Milan Kučan, s katerim je Kirn stkal prijateljske vezi, kot Janez Janša. Med najbolj eminentnimi gosti pa so bili dalajlama, nekdanji češki predsednik Vaclav Havel, nekdanji predsednik Evropske komisije Romano Prodi in španski kralj Juan Carlos.

"Uničili so mi gostilno"

Toda nad znano gostilno so se zaradi spora s Pošto Slovenije spustili črni oblaki. Leta 1999 se je namreč z njo dogovoril, da bo na temeljih stare domačije v Podpeči, ki jo je nameraval podreti, zgradil nov objekt. Pritlične prostore bi odkupilo državno podjetje in v njih uredilo poštni urad.

Ko se je Pošta leta 2002 vselila v novi objekt, pa se je zapletlo. Po predpogodbi mu je nakazala približno polovico dogovorjenega zneska, več kot 180 tisoč evrov pa Stane Kirn ni dobil. Zato ni dovolil prepisa lastništva, začelo pa se je dolgoletno pravdanje.

"Uničili so mi družino in gostilno," je svojo nemoč v boju z večjim tekmecem opisal Stane Kirn. Po njegovih besedah sta s soprogo vsa ta leta delala samo zato, da odplačujeta posojilo, ki sta si ga nakopala zaradi Pošte Slovenije. Ta se je leta 2009 preselila v sosednjo zgradbo, v nekdanjo otroško knjižnico, tako da odtlej prostori v Kirnovi nepremičnini samevajo.

Kdo je zahteval dražbo

Ko je nasprotna stran leta 2014 dokončno zmagala in prišla do pravnomočne sodbe, na podlagi katere bi jim moral dovoliti vpis v zemljiško knjigo, pa je Stane Kirn zašel v finančne težave.

Začele so se blokade bančnih računov, država pa je na nepremičnini v Podpeči vpisala več izvršb v skupni vrednosti 30 tisoč evrov. Enako so naredili tudi drugi upniki, ki so od Staneta Kirna zahtevali poplačilo dolga.

Najbolj vztrajen je bil poslovnež Borut Brinšek, znan po odkupovanju slabih terjatev in posojanju denarja na sivem trgu. Njegovo podjetje je leta 2015 na gostilni vpisalo hipoteko in zahtevalo plačilo več kot 26 tisoč evrov. Na Brinškovo pobudo je sodišče tudi razpisalo javno dražbo, zdaj pa bo med prvimi, ki bodo prejeli denar.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net

Necenzurirano prenos
Oštir in pošta skupni jezik iščeta na sodišču.
Arsen Perić