Zaznamba na zemljišče ob centru Soča, Janković se lahko še pritoži

Okrajno sodišče v Ljubljani je včeraj odločilo o vpisu zaznambe na funkcionalno zemljišče ob Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča. Občina ima zdaj na voljo osem dni,  da vloži ugovor zoper sklep sodišča, ki bo vpisalo zaznambo v zemljiško knjigo po pravnomočnosti sklepa, so za STA pojasnili na Okrajnem sodišču v Ljubljani.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 12. 12. 2019, 09:59


Necenzurirano prenos
Zoran Janković
STA

Naše razkritje, da namerava Mestna občina Ljubljana s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih oskrbovanih stanovanj onemogočiti širitev rehabilitacijskega centra Soča, je močno odmevala v javnosti. Država se je odločila na vsak način preprečiti nepremičninski posel župana Zorana Jankovića.

Kot smo poročali v članku, je vpis zaznambe spora v tem postopku, ki bo lahko vplivala tudi proti tretjim osebam, v zemljiško knjigo na zemljišča ob URI Soča vložilo državno odvetništvo na predlog ministrstva za zdravje. Hkrati je odvetništvo v ponedeljek vložilo predlog za ugotovitev pripadajočega zemljišča h glavni bolnišnični stavbi URI Soča zaradi ureditve stanja v zvezi z dvema parcelama, poroča STA.

Občina je prekrižala načrte centru Soča

Rehabilitacijski center Soča stoji ob Štajerski cesti v Ljubljani. Tik ob njem je več zemljišč, ki so v lasti občine. Namenjena so centralni dejavnosti, torej tudi za gradnjo zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in drugih dejavnosti, ki niso moteče za okolje. Del zemljišč je občina centru Soča leta 2014 dala v brezplačno uporabo, a se je najemna pogodba iztekla.

V prihodnjih letih so v Soči načrtovali gradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka. Za vse to bi potrebovali sosednja zemljišča v lasti ljubljanske občine.

URI Soča
URI Soča
STA

Janković je imel drugačne načrte

Toda ljubljanski župan Zoran Janković ima drugačne načrte. Kot smo razkrili, je Mol, ki ima v lasti zemljišče okoli URI Soča, ministrstvu za zdravje predlagal menjavo tega zemljišča za stavbo na Ulici stare pravde na Poljanah, v kateri danes izvajajo dializo in deluje Center za avtizem. A ker ta menjava ni sprejemljiva za ministrstvo, se je občina odločila za dražbo funkcionalnih zemljišč okoli URI Soča, s katero bi po navedbah ljubljanskega župana Zorana Jankovića le preverili ceno zemljišča

20.600 kvadratnih metrov zemljišč v neposredni bližini Soče je ponujala po izklicni ceni 10,3 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi, ki bi morala potekati danes, je znašala milijon evrov. Varščine sicer ni vplačal nihče, bodo pa zemljišče ponovno dali na dražbo prihodnji teden, tudi tokrat za namene preverbe tržne cene, a tokrat po nižji izklicni ceni, ki pa še ni znana.

Glede na odziv ljubljanskega župana Jankovića, ki je na torkovi novinarski konferenci med drugim opomnil, da je država za reševanje vprašanja zemljišč imela 12 let časa, je pričakovati ugovor občine, poroča STA. Kot je dejal, vpisa zaznambe na nepremičnino "verjetno ne bomo tako mirno gledali".

Preberite še:

Članek prvotno objavljen na strani siol.net