Zaradi odpisa dolgov Jankovićevim notarju grozi izguba licence

Zakaj je ministrstvo za pravosodje zahtevalo ukrepanje proti enemu od najbolj znanih notarjev v državi?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 15. 3. 2021, 16:00


Necenzurirano prenos
Preverjajo vlogo notarja Mira Košaka pri reševanju podjetij iz skupine Electa pred stečajem.
Notarska zbornica Slovenije

Ljubljanski notar Miro Košak se je znašel v disciplinskem postopku, v katerem bi lahko ostal brez notarske licence. To informacijo so nam potrdili na notarski zbornici. Poudarili so, da so postopek proti Košaku uvedli konec lanskega leta na zahtevo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlović

V disciplinskem postopku sicer lahko notarju za lažje kršitve izrečejo pisni opomin in denarno kazen. Kazni za hujšo disciplinsko kršitev pa so globa od pet do 15 tisoč evrov, prepoved opravljanja notarskega dela do pet let in trajen odvzem notarske službe.

Disciplinska komisija notarske zbornice obravnava Košakovo vlogo pri reševanju podjetij iz skupine Electa pred stečajem. Temu se je družina Janković, lastnica Elect, želela izogniti s serijo poenostavljenih prisilnih poravnav, s katerimi je odpisala za več kot 29 milijonov evrov dolgov. Operacijo odpisa teh dolgov so od samega začetka spremljali očitki o slamnatih upnikih, fiktivnih terjatvah, vprašljivih denarnih tokovih in zlorabi instituta poenostavljene prisilne poravnave.

Družina Janković je z odpisom dolgov podaljšala življenje svojemu poslovnemu imperiju.
Družina Janković je z odpisom dolgov podaljšala življenje svojemu poslovnemu imperiju.
STA

Ves ta čas je notarske posle podjetij iz skupine Electa vodil Košak. Tudi v poenostavljeni prisilni poravnavi podjetja Electa Holding, eni od treh, ki jih je izpeljal Damijan Janković. Njegova največja upnika sta Jan Bec in ciprsko podjetje Ranstad Holding. Oba sta tesno povezana z Damijanom Jankovićem:

-       Bec je prijatelj in tesen poslovni partner Damijana Jankovića, sicer poročen z njegovo sestrično. 

-       hkrati je bil Damijan Janković zastopnik podjetja Ranstad Holding v enem od poslov, ki ga je prav tako overil Košak.

Vse to krepi sume, da je Damijan Janković ves čas obvladoval poenostavljeno "prisilko" Electe Holdinga, kar po zakonodaji ni dovoljeno.

Na ministrstvu za pravosodje so danes za necenzurirano.si potrdili, da so proti Košaku zahtevali uvedbo disciplinskega postopka. Očitajo mu, da je "pri sestavi nekaterih notarskih zapisov, ki so bili v postopkih poenostavljenih prisilnih poravnav družb Electa Holding, Electa Inženiring in Electa Naložbe predloženi gospodarskemu oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani", kršil zakon o notariatu. In sicer člen, po katerem notar ne sme sklepati poslov, "ki so po zakonu nedopustni ali o katerih sumi, da jih stranke sklepajo samo navidezno ali zato, da bi se izognile zakonskim obveznostim ali da bi protipravno oškodovale tretjo osebo".

Preberite še:
Zakaj hišni notar Jankovićevih v milijonu z Malte ni videl nič spornega?

Overjal skoraj vse posle Elect 

Miro Košak je eden najbolj znanih notarjev v državi. Njegova pisarna na leto ustvari več kot milijon evrov prihodkov, kar je največ med vsemi notarji. Velja tudi za zaupnika družine Janković. V Košakovi notarski pisarni so v obdobju od 2008 do 2011 posle sklepala tudi podjetja s sedežem na Cipru, ki so kupovala zemljišča v Ljubljani. Pozneje so se znašla pod lupo parlamentarne preiskovalne komisije o ciprskih poslih družine Janković, ki jo je vodila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Disciplinski postopek proti notarju je zahtevala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.
Disciplinski postopek proti notarju je zahtevala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.
STA

S posli Jankovićevih se je v obdobju, ko je bila SDS v opoziciji, ukvarjala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, ki jo je takrat vodil Anže Logar (SDS). Konec leta 2019, le nekaj mesecev po uspehu poenostavljenih prisilnih poravnav podjetij iz skupine Electa, je Logar policijo, tožilstvo in komisijo za preprečevanje korupcije pozval, naj preiščejo "sum sistemske korupcije" pri pripravi zakona o insolvenčnih postopkih, ki je Jankovićevim omogočil odpis dolgov. Za ta zakon so sicer leta 2013 glasovali tudi poslanci SDS. 

Kljub odpisu dolgov je skupina Electa še vedno na robu stečaja. Vsa tri podjetja – Electa Inženiring, Electa Naložbe in Electa Holding – imajo že dalj časa blokirane vse bančne račune. Nekatera imajo tudi več dolgov kot premoženja in so posledično insolventna. Ker Electe poslujejo z izgubo, pa to še zmanjšuje možnosti poplačila upnikov. Osrednje podjetje Electa Inženiring je v zadnjem četrtletju lani ustvarilo le 1354 evrov prihodkov in 72.367 evrov izgube.

Na to opozarja tudi podjetje Rating iz Ljubljane, ki si od Electe Inženiringa že več kot šest let neuspešno prizadeva izterjati okoli četrt milijona evrov. Proti poenostavljeni prisilni poravnavi je Rating vložil tožbo, ki jo je moral večkrat dopolnjevati. "Na tožbo smo argumentirano odgovorili, na sodbo še čakamo," je v zadnjem poročilu o poslovanju Electe Inženiringa pojasnil Damijan Janković. Dodal je, da bodo po prejemu sodbe nadaljevali pogajanja "o možnosti odloga plačila in delnega odpisa terjatve" s podjetjem v lasti Jana Beca. 

Preberite še:
Video, ki razgalja posle Damijana Jankovića