Zakaj je Hojs izbrisal tvit o tem, da je prejel grozilno pismo?

Predsednik vlade Janez Janša na svoj domači naslov nikoli ni prejel grozilnega pisma z nabojem. Pismo je po naših informacijah prestregla Pošta Slovenije, ki sproti preverja vse poštne pošiljke varovanim osebam, tudi Janši.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 25. 10. 2021, 18:35


0147f3d3f069c099d40e-janez-jansa-matej-tonin
Je grozilno pismo Janez Janša prejel na dom, ali pa se je v resnici zaustavilo na Pošti Slovenije?
Siol.net

V javnosti tudi danes odmevajo grožnje s smrtjo, ki naj bi jih od petka na domače naslove prejeli premier Janez Janša, podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin, minister za notranje zadeve Aleš Hojs in več podpornikov koalicije. Neznanci naj bi jim posredovali pisma, katerih vsebina je podobna, v vseh ovojnicah pa je bil priložen tudi naboj. Grožnje, ki jih že preiskuje policija, so kot zavržne obsodili vsi, tudi opozicija.

Toda pojavljati so se začeli tudi dvomi v zgodbo, vsaj tisto, ki so jo javnosti predstavili Janša in provladni mediji. Tako je spletni portal Siol.net čez vikend objavil informacijo, da sta Janševa in Toninova družina v petek na dom prejeli pisemski pošiljki z grožnjami, ki jima je bil priložen tudi naboj večjega kalibra. To se ni zgodilo. V resnici so se grozilna pisma ustavila na Pošti Slovenije, natančneje v njenem glavnem logističnem centru v Ljubljani. 

Pošta Slovenije ima namreč sklenjeno pogodbo z ministrstvom za notranje zadeve oziroma centrom za varovanje, na podlagi katere rentgensko pregledajo vse poštne pošiljke, naslovljene na varovane osebe in državne organe, torej tudi premierju ter ministroma za obrambo in notranje zadeve. To velja tako za njihove službene naslove kot tudi domače. Ali je mogoče, da so v najmanj treh primerih v pismih spregledali naboje? Kot odgovarjajo na Pošti Slovenije, temu ni bilo tako. "Posebej poudarjamo, da je Pošta Slovenije ravnala skladno z veljavnimi postopki in protokoli ter v sodelovanju s pristojnimi organi," so zagotovili. To bi lahko tudi pojasnilo, zakaj so bili prejemniki, ki so varovane osebe, praktično istočasno obveščeni o grozilnih pismih.

Kot kaže, so se bili člani vlade v želji, da bi dogajanju dodali dodatno dramatičnost, pripravljeni celo zlagati. Da mu je neznanec poslal grozilno pismo z nabojem, je danes na družbenem omrežju Twitter objavil tudi minister Aleš Hojs, ki še v nedeljo ni vedel, da bi bil med prejemniki. Toda Hojs je svoj tvit vmes že izbrisal. Zakaj je to storil, ni znano. 

Aleš Hojs je na Twitterju objavil, da je tudi on prejel pošto z nabojem. A je tvit takoj zatem izbrisal.
Aleš Hojs je na Twitterju objavil, da je tudi on prejel pošto z nabojem. A je tvit takoj zatem izbrisal.
Twitter

Tonin medtem o grozilnem pismu že več dni molči. Na Twitterju je delil zgolj objave svoje poslanske skupine in Ljudmile Novak, ki obsojajo grožnje. Ni pa zanikal, da bi pismo prejel na dom. V zadnjih dneh so sicer v medijih zaokrožile tudi informacije, da naj bi na vrata ministra za obrambo potrkala sumljivi osebi, ki sta se predstavljala za lažna delavca telekomunikacijskega operaterja T-2 in želela vdreti v njegovo hišo. O tem so pri Toninovih obvestili policijo. Izkazalo naj bi se celo, da ju je pridržala policija med sredinimi protesti. Tudi ta informacija se je izkazala za lažno. Policija je namreč danes sporočila javnosti, da je šlo za naključni dogodek. Obiskovalca sta bila dejansko zaposlena pri T-2. Življenje ministrove družine nikoli ni bilo ogroženo, so poudarili na policiji.

Grozilna pisma z "metki" so sicer presekala razgreto politično ozračje, v katerem se Janševa vlada sooča z eno najnižjih podpor javnosti doslej. V manj kot dveh tednih so izbruhnile tri afere: od objave zvočnih posnetkov, na katerih okoljski minister Andrej Vizjak svetuje poslovnežu Bojanu Petanu (ne)plačevanje davkov in se z njim dogovarja o obvladovanju Term Čatež, do kazenskega postopka, v katerem se je znašel minister za pravosodje Marjan Dikaučič. Medtem javnost od vlade zahteva tudi prevzem odgovornosti za smrt 20-letnice pri cepljenju s cepivom Janssen, v prvi vrsti ministra za zdravje Janeza Poklukarja