Vohunska afera: kdo sta tujca, ki ju je odkrila Sova

Po naših podatkih gre za moškega in žensko, zakonca, ki imata državljanstvo Argentine, v Ljubljano pa sta prišla najpozneje leta 2017. Znani sta tudi njuni identiteti v Sloveniji.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 30. 1. 2023, 12:50


Screenshot 2023-01-30 at 12.55.12
Podjetje Art Gallery 5'14 se je ukvarjalo s trgovanjem z umetniškimi deli.
Wayback Machine

Na dan prihajajo nove podrobnosti odmevne akcije Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ki je odkrila in prijela dva tuja državljana, obdolžena vohunjenja za Rusijo.

Po naših podatkih gre za moškega in žensko, zakonca, ki imata državljanstvo Argentine, stalno prebivališče pa prijavljeno na istem naslovu v Buenos Airesu, v četrti Belgrano. V Sloveniji sta delovali pod imeni M.R.M.M. in L.G. (s polnimi imeni razpolagamo v uredništvu). To informacijo je danes objavil tudi portal 24.ur.com. Ali gre za njuni pravi imeni, uradno ni mogoče preveriti. Oba naj bi bila stara manj kot 40 let.

V Slovenijo sta prišla najpozneje septembra 2017, torej dobrih osem mesecev pred parlamentarnimi volitvami v Sloveniji. Takrat sta pri odvetniški pisarni, ki deluje v središču Ljubljane, ustanovila podjetje DSM & IT, registrirano za informacijske rešitve. Vanj sta vplačala 7.500 evrov osnovnega kapitala. Leto dni pozneje, avgusta 2018, sta odprla še podjetje Art Gallery 5'14, ki se ukvarja s preprodajo likovnih del in pravoslavnih ikon. Pisarno ima v petem nadstropju poslovne stavbe v Parmovi ulici v Ljubljani, kjer je sicer prijavljeno več podjetij z lastniki iz Ruske federacije. Kmalu zatem sta tja preselila tudi sedež podjetja DSM & IT. 

Glavnino poslovnih aktivnosti, ki so bile po ugotovitvah Sove in tožilstva očitno le krinka za obveščevalno dejavnost, sta vodila prek podjetja Art Gallery 5'14. Oglaševala sta ga kot galerijo, ki trenutno sodeluje z 90 umetniki iz vsega sveta. "Promoviramo umetnost, zgodbo naših talentiranih umetnikov, ki jih povezujemo z ljubitelji umetnosti," piše na spletni strani podjetje. Obiskovala sta tudi mednarodne sejme. Iz družbenega omrežja Facebook je razvidno, da sta imela razstavni prostor na sejmu v Zagrebu. Objave so delili in všečkali zgolj redki tuji državljani. 

V tej stavbi sta konec leta 2017 kupila pisarno, iz katere sta potem vodila posle.
V tej stavbi sta konec leta 2017 kupila pisarno, iz katere sta potem vodila posle.
Google

Znano je sicer, da je trgovanje z umetniškimi deli tudi priročen način za legaliziranje večjih količin denarja. Ali sta likovna dela prodajala zgolj podjetjem, ki so povezana z ruskimi obveščevalnimi službami, uradno ni znano. Domnevati pa gre, da so slovenski varnostno-obveščevalni organi še pred akcijo temeljito preverili finančne tokove podjetja. 

Tako sta 30 kvadratnih metrov veliko pisarno za dobrih 50.000 evrov kupila novembra 2017, pri čemer iz javno dostopnih virov ni razviden izvor denarja. Podjetje Art Gallery 5'14 je imelo v letu 2021 nekaj več kot 25 tisoč evrov prometa in enega zaposlenega. Neznanemu finančnemu upniku je dolgovalo 9.000 evrov. Edini bančni račun podjetja je zaprt od prejšnjega tedna, ko sta bila lastnika po neuradnih informacijah že v priporu. 

Nekoliko bolje je poslovalo podjetje DMS & IT. V letu 2021 je ustvarilo nekaj manj kot 44.000 evrov prihodkov in 26.0000 evrov dolgov. Imelo je prav tako enega zaposlenega. Drugih javno dostopnih informacij o obeh državljanih Argentine, ki sta osumljena vohunjenja, ni mogoče najti. To verjetno pomeni, da sta bili njuni identiteti skrbno "očiščeni". Po poročanju Dela nista imela nobenih stikov z ostalimi najemniki v poslovni stavbi. Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani pa so potrdili, da so na podlagi naznanila Sove decembra lani začeli predkazenski postopek. Vložili so zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva.