Kako se bosta Počivalšek in Tonin najedla zarečenega kruha #video

Tudi nov vladni semafor ukrepov za vodenje epidemije po štirinajstih dneh že ugaša.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 25. 1. 2021, 11:30


8. januarja so Janez Janša, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin na Brdu predstavili nov semafor sproščanja ukrepov črne, rdeče, oranžne, rumene in zelene barve. Poudarjali so, da želijo "vrniti večjo predvidljivost glede zapiranja in odpiranja dejavnosti".

Toda dva tedna pozneje temu semaforju ne kaže nič bolje. Včeraj je Janša napovedal, da bo že v sredo na redni seji vlade zagotovo prišlo do nekaterih sprememb – ali še prej, če bo testiranje vzorcev s posebnimi PCR testi pokazalo razširjenost angleškega seva po državi.

Novi sevi koronavirusa so se sicer v naši soseščini pojavili že v začetka leta. 5. januarja so recimo na Hrvaškem potrdili, da so na severozahodu državi potrdili škotski sev. To je bilo tri dni preden so Janša, Počivalšek in Tonin predstavili nov semafor.

Zadnjemu vladnemu semaforju sproščanja ukrepov slabo kaže.
Zadnjemu vladnemu semaforju sproščanja ukrepov slabo kaže.
Vlada

V tej nepredvidljivosti vladnih odločitev v državi živimo že več mesecev. Prejšnji semafor je vlada sprejela v začetku decembra. Že po dveh tednih ga je povozilo stihijsko odločanje o ukrepih. Občinske meje, trgovine, frizerski saloni, smučišča so se zapirali in odpirali. Odločitve o ukrepih je vlada sporočala le večer prej, s čimer lastnikom in uslužbencem v teh dejavnostih ni dala na voljo nobenega časa za pripravo. V mesecu dni se je nekajkrat spremenil tudi režim za vstop v Slovenijo. 

Če k temu prištejemo še vse zaplete s hitrimi testi, ki so manj zanesljivi od napovedi, je jasno, da trenutno v Sloveniji nihče nima pregleda nad epidemijo.