Vlada Janševo basen o medijih širi v tujini

Slovenska vlada je svetu razložila, kaj je imel Janez Janša v mislih, ko je pisal basen o medijih.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 27. 8. 2020, 13:55


o_2650303_1024
V prvi vrsti gre za reševanje ugleda Slovenije v tujini. Največji evropski mediji o Janši pišejo kot o "pajdašu" Viktorja Orbana.
posnetek zaslona

Basen o "vojni z mediji", ki jo je predsednik vlade Janez Janša na družbenem omrežju Twitter objavil v začetku maja, je zdaj na voljo tudi bralcem iz tujine. 

Vlada jo je namreč prevedla v angleščino in jo v začetku tedna prek Stalnega predstavništva Slovenije poslala na spletno platformo Sveta Evrope. Tja je že aprila poslala tudi depešo ministrstva za zunanje zadeve o "komunističnih medijih" v Sloveniji. Ali je bila tudi basen del morebitne nove depeše, še preverjamo. K pet strani dolgi basni, v kateri Janša piše o medijskem monopolu kot "znaku nevarnosti, o katerih uči zgodovina totalitarnih režimov", je sicer vlada priložila še daljše pojasnilo. 

Vlada sporoča: preberite celotno basen

Gre za odgovor na majsko izjavo Društva novinarjev Slovenije (DNS), ki je ob objavi basni opozorilo, da gre za novo zvrst diskreditacije novinarjev. "Ščuvanje proti novinarjem je postal utečen model vladanja in delovanja, namen pa je spodkopavati zaupanje medijem in verodostojnost vsebin. Novinarji dopuščamo tudi kritiko našega dela, a mora biti argumentirana, ne pristajamo pa na stopnjevana podcenjevanja in poniževanja," so takrat zapisali v društvu.

Vlada je v pojasnilu navedla, da je treba za razumevanje bistva besed predsednika vlade prebrati celotno basen. "Za razumevanje konteksta je pomembno razumeti specifičnosti slovenskega medijskega prostora. Kot je bilo že pojasnjeno v obvestilu, ki ga je Svetu Evrope poslal Urad vlade za komuniciranje, so slovenski mediji zelo nagnjeni na levo stran političnega prostora, v veliki meri celo na radikalno levico," je platformi Sveta Evrope sporočila vlada.

Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pod vodstvom Uroša Urbanije je prevzel odgovornost, da je njegov urad v začetku aprila v Bruselj poslal depešo, po kateri večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima.
Urad vlade za komuniciranje (Ukom) pod vodstvom Uroša Urbanije je prevzel odgovornost, da je njegov urad v začetku aprila v Bruselj poslal depešo, po kateri večina slovenskih medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima.
posnetek zaslona

Janša je tako, navaja vlada, s svojim pisanjem izpostavljal "medijske monopole, internetno nevtralnost in druga vprašanja, ki skrbijo Slovenijo in preostanek sveta". V basni je zgolj "pozval k razpravi o medijski svobodi". "Četudi je to storil v provokativni nameri, to ne more biti grožnja ali celo izražanje prezira do demokratične družbe. Ravno nasprotno, to lahko pomeni le, da v Sloveniji obstajata interes in volja za razpravo o bodoči regulaciji medijev na demokratični način, v kateri bi sodelovali vsi deležniki," je sporočila vlada. 

Vlada depeše ni umaknila. Zdaj se nanjo celo sklicuje.

"Če boste prebrali celotno besedilo (basni, op. a.), boste opazili, da njegova (Janševa, op. a.) rešitev težave začudujočega pomanjkanja pluralnosti in očitne politične pristranskosti v slovenskih medijih ni finančni ali ekonomski napad na konkretne medije. Njegovo sporočilo je, da je rešitev v prostem trgu in konkurenci na področju medijskega lastništva, ki je pomembnejše kot katerikoli drug družbeni vidik," še navaja dopis. 

Medtem ko vlada navaja, da vsaka negativna kritika RTV Slovenija ali drugih medijev še ne pomeni napada na novinarjev, v dopisu ne omenja Janševih žaljivih tvitov proti posameznim novinarjem, njihovega blatenja v medijih SDS, neplačevanja RTV prispevka, primerjavi javne televizije z nekdanjo Jugoslovansko ljudsko armado (JLA) in drugih Janševih napadov na medije. 

V njem se sklicuje na depešo, katere umik s platforme Sveta Evrope sta že aprila zahtevala dva parlamentarna odbora, za kar so takrat glasovali tudi poslanci dveh koalicijskih strank, SMC in DeSUS. Ali so zeleno luč za tokratni odgovor prižgali vsi koalicijski partnerji, ni znano.

Bobo

Zakaj vlada to počne?

Pošiljanje basni v Strasbourg je zato mogoče razumeti na dva načina. V prvi vrsti gre za reševanje ugleda Slovenije v tujini. Več mednarodnih organizacij je v zadnjih mesecih opozorilo, da se položaj za delo novinarjev v Sloveniji poslabšuje. Največji evropski mediji o Janši pišejo kot o "pajdašu" Viktorja Orbana, predsednika vlade na Madžarskem, ki si je letos podredil še zadnji tamkašnji pomembnejši neodvisni medij Index.hu.

Drugi naslovnik sporočila slovenske vlade je domača javnost. V teh dneh se izteka podaljšani rok za javno razpravo o paketu medijske zakonodaje, ki bo krepko poslabšala položaj domala vseh pomembnejših medijev v državi (RTV Slovenija, STA, POP TV, regionalni mediji, radijske mreže). Obenem bo omogočila, da Nova24TV in drugi prijateljski mediji pridobijo 25 milijonov evrov denarja, ki se bo letno zbiral v novem skladu za financiranje televizijske produkcije. 

Že v začetku septembra bo tako jasno, kako trdni so zadržki, o katerih so pred časom govorili koalicijski partnerji, in ali bo vlada medijsko zakonodajo res sprejela v predlagani obliki.

Razkritje: Primož Cirman je podpredsednik upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije (DNS).