Tovarna, ki bi jo lahko rešili že prej, če jim direktor ne bi prikrival podatkov

Pred družbo Valji iz Štor, ki zaposluje 180 ljudi, so odločilni tedni. Še letos bo jasno, ali bo dobila novega lastnika.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 18. 2. 2019, 11:50


Necenzurirano prenos
Ivan Štrlekar
STA

Družba Valji bo sodišču pet mesecev od uvedbe prisilne poravnave predložila načrt finančne sanacije, o katerem bodo odločali upniki.

Načrt finančnega prestrukturiranja Valjev bi moral biti pripravljen že v začetku decembra, vendar je novi lastnik, družba Elements Skladi, dvakrat prosil za podaljšanje roka. Zdajšnji direktor Valjev Ivan Štrlekar jim je namreč po naših informacijah prikrival relevantne podatke in listine, zaradi česar tega ni bilo mogoče storiti že prej. Prav tako naj bi družba v zadnjem času večkrat prekršila obveznosti iz sporazuma z bankami o podaljšanju posojil.

Nizko poplačilo za upnike

Finančna sanacija Valjev bo temeljila na:

  • odpisu dolgov do navadnih upnikov, torej tistih, ki nimajo terjatev zavarovanih s premoženjem družbe (ti bodo potegnili najkrajšo, saj se bodo morali zadovoljiti z nizkim poplačilom),
  • pretvorbi dolga v kapital in s tem razlastitvi preostalih družbenikov: podjetja Valji Group v lasti nekdanjega direktorja Valjev Ivana Štrlekarja in menedžerske družbe Železar Štore, ki je pomembna lastnica Štore Steel.

Pričakovati je, da bodo Elements Skladi, ki jim Valji dolgujejo več kot sedem milijonov evrov, po koncu prisilne poravnave edini lastnik Valjev. Za potrditev prisilne poravnave mora glasovati najmanj polovica upnikov z najmanj 60 odstotki vseh terjatev. Do izteka roka je terjatve do Valjev prijavilo več kot 110 upnikov.

Kmalu nov direktor, kdaj tudi strateški partner?

Pri reševanju Valjev družbi Elements Skladi pomaga Bojan Bevc, nekdanji krizni menedžer Steklarne Rogaška, ki opravlja naloge prokurista. Ivan Štrlekar pa bo iz Valjev po izglasovani prisilni poravnavi zagotovo odšel, zatrjujejo viri iz družbe.

Aleš Škoberne
Aleš Škoberne
Posnetek zaslona
V Elements Skladih ga namreč vidijo kot glavnega krivca za težak položaj, v katerem se je znašla štorska družba. V njegovem času se je zgodila tudi vrsta zapletov, ki so občutno zamaknili rešitev družbe in poskrbeli za dodatno negotovost med dobavitelji. Več o tem pišemo v okvirju.

Nov začetek Valjev bo omogočil tudi resnejše pogovore z novimi, strateškimi lastniki. Zanimanja za družbo je precej. "Že nekaj časa na sestanke v družbo prihajajo morebitni kupci, med njimi so Avstrijci, Rusi in drugi," je dejal vir iz družbe. Direktor Elements Skladov Aleš Škoberne dogajanja v družbi pred odločanjem o "prisilki" noče komentirati.

Za letos napovedujejo dobiček

Medtem ko vodstvo, zaposleni, dobavitelji in upniki čakajo na razplet prisilne poravnave, se poslovanje Valjev izboljšuje. Po slabem začetku leta, ki je bilo posledica pomanjkanja likvidnosti in obratnih sredstev, s tem pa tudi manjših zastojev v proizvodnji, je družba decembra poslovala v skladu z načrti. Tudi knjiga naročil za letos je polna.

Decembra so pri prihodkih minimalno presegli zastavljene načrte, iz rednega delovanja pa ustvarili 330 tisoč evrov izgube. Januarja bodo proizvedli več kot 650 ton izgotovljenih valjev, pri čemer bo denarni tok iz poslovanja (EBITDA) pozitiven.

Letos tako pričakujejo pozitivno poslovanje. "Za naslednje mesece so izgledi boljši: dosežene vhodne nabavne cene surovin so zaradi uvedenega novega načina nabave ugodnejše, le cene energentov so višje od pričakovanj, knjiga naročil za leto 2019 presega lastne proizvodne kapacitete," so navedli v družbi.

Valji
Valji
Valji

Konec agonije, ki traja več let?

Agonija Valjev je sicer trajala že več let. Začela se je v obdobju krize, med katero so v Valjih vložili še več milijonov evrov za novo livarno, s katero so povečali proizvodne zmogljivosti, a družbo pahnili v spiralo zadolženosti, iz katere se ji dolgo časa ni uspelo rešiti.

"Poslovanje družbe je v svoji osnovi zdravo in perspektivno, obremenjujejo in s tem ogrožajo nadaljnji obstoj družbe pa jo obveznosti, ki so nastale v preteklosti," so že pred časom sporočili iz Elements Skladov.

Zakaj je Štrlekar izgubil zaupanje lastnika

Že pred časom smo poročali, da je družbo Elements Skladi v Valje pripeljal prav Ivan Štrlekar. Elements Skladi so odkupili terjatve v lasti NLB in Hypa, nato pa jih pretvorili v 53-odstotni lastniški delež. S Štrlekarjem so sklenili tudi opcijsko pogodbo, po kateri lahko ta delež pod določenimi pogoji odkupi nazaj.

A dobri odnosi med Štrlekarjem in novim lastnikom so se že pred mesecem porušili. Na direktorja je namreč letelo vse več očitkov. Ne le zaradi slabega poslovanja, domnevnega zavajanja s podatki ali kršenja obveznosti do bank, ampak tudi zaradi družinskih povezav, prek katerih je obvladoval Valje, in celo različnega obravnavanja posameznih upnikov.

Tako naj bi šel Štrlekar močno na roko poslovnežu Borutu Brinšku, znanem po odkupovanju slabih terjatev in posojanju denarja na sivem trgu. Dokumenti, ki smo jih pridobili, potrjujejo, da je Brinšku uspelo skleniti notarski zapis, od Štrlekarja pa dobiti tudi osebno poroštvo v vrednosti 380 tisoč evrov. Le teden dni pred jesensko uvedbo prisilne poravnave je eden od upnikov, najverjetneje Brinšek, z izvršbo blokiral račune Valjev. Pozneje je Brinšek tudi oviral prisilno poravnavo.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net