To so volišča, kjer skoraj vsi glasujejo za SDS

Na katerih voliščih v Sloveniji je SDS zmagala najbolj preprečljivo? Kje je dobila več kot 80 odstotkov glasov? In koliko jih je dobila na domačem volišču Janeza Janše?

Avtor: Primož Cirman
ponedeljek, 10. 6. 2024, 17:00


drnovsek_ambrus_bobo_15.12.12
Bobo

Ambrus je vas v občini Ivančna Gorica, kjer živi slabih 300 ljudi. V širši slovenski javnosti je najbolj znana po romskem naselju, v katerem je živela družina Strojan. Jeseni 2006 je upor vaščanov, ki so z organiziranimi stražami blokirali poti do njihovega domovanja, prerasel v manjšo politično krizo. Pot tja so preprečili tudi takratnemu predsedniku republike Janezu Drnovšku.

V Ambrusu je tudi volišče, kjer SDS dosega rekordne rezultate. Celo na parlamentarnih volitvah leta 2022, ki jih je stranka Janeza Janše prepričljivo izgubila, je v Ambrusu med 425 glasovi, oddanimi v volilne skrinjice, prejela kar 290, torej 68 odstotkov. Podobno je bilo tudi na letošnjih evropskih volitvah. Med 311 veljavnimi glasovi jih je SDS prejela 205 glasov, torej v povprečju dva od treh. Sledila je SLS s 14 odstotki in NSi z 8 odstotki. Štiri stranke leve sredine (Svoboda, Vesna, SD, Levica) so skupaj prejele 29 glasov.

Drnovšek se je močno zavzel tudi za pravice Romske družine Strojanovih in se zaradi njih zapletel v oster besedni dvoboj s tamkajšnjimi krajani, ki jih je vprašal, če so sploh ljudje.
Drnovšek se je močno zavzel tudi za pravice Romske družine Strojanovih in se zaradi njih zapletel v oster besedni dvoboj s tamkajšnjimi krajani, ki jih je vprašal, če so sploh ljudje.
Bobo

Absolutni rekord je iz Prekmurja

Toda SDS se je na več drugih voliščih odrezala še bolje. Po do sedaj znanih podatkih ji je absolutni rekord uspel v naselju Krnci, ki se nahaja na pol poti med Mursko Soboto in Gornjimi Petrovci. Med 28 volivkami in volivci jih je kar 24 glasovalo za SDS, torej skoraj 86 odstotkov.

Z dobrimi 80 odstotki sledi volišče v Bukovju v Gorici pri Slivnici, naselju v občini Šentjur, iz katere prihaja podpredsednica SDS Jelka Godec. Tam je stranka prejela 46 glasov, SLS in NSi pa po tri. V istem okraju je SDS več kot 60 odstotkov glasov dobila še na voliščih v Loki pri Žusmu, Kalobju in naselju Osredek, ki se nahaja ob cesti Šentjur-Laško.

Med volilnimi okraji se je SDS najbolje odrezala v Ivančni Gorici, Slovenskih Konjicah in Ormožu, kjer je prejela od 43,7 do 46,7 odstotka glasov. Najbolj zvesta baza SDS v konjiški občini je Vitanje z okolico. Tam smo našli vsaj šest volišč, kjer je Janševa stranka dobila več kot 60 odstotkov glasov. Največ, skoraj 75 odstotkov, jih je prejela na volišču v naselju Paka, ki se nahaja na meji z občino Slovenj Gradec. V številkah: tam je SDS volilo 55 ljudi, SLS in NSi pa 11 oziroma 5.

Jelka Godec in Janez Janša
Jelka Godec in Janez Janša
Primož Lavre

V ormoškem okraju je SDS več kot 70 odstotkov glasov dobila v Šalovcih in Godenincih, ki se nahajata v občini Središče ob Dravi. V tem kraju je stranka organizirala proteste proti centru za nastanitev migrantov. V ptujskem okraju je najbolj prepričljivo slavila v Bodkovcih, naselju v občini Juršinci.

Kje so najzvestejše utrdbe SDS

Tradicionalna utrdba SDS je tudi okraj Škofja Loka 2, ki velja za rajon poslanca te stranke Žana Mahniča. V naselju Malenski vrh v občini Gorenja vas – Poljane, ki je znano po tamkajšnji Cerkvi Marijinega vnebovzetja, je za SDS glasovalo 30 ljudi. To je 80 odstotkov vseh tistih, ki so se tam udeležili evropskih volitev. V vasi Lučine, ki leži ob robu Polhograjskih Dolomitov, je za SDS glasovalo 66 odstotkov volivk in volivcev. Med strankami leve sredine je tam največ glasov dobilo Gibanje Svoboda in to dobre štiri odstotke.

Predsednika SDM in SDS Žan Mahnič in Janez Janša
Predsednika SDM in SDS Žan Mahnič in Janez Janša
Bobo

V okraju Ribnica – Dobrepolje je vsaj pet volišč, kjer je SDS prejela več kot 60 odstotkov glasov, v okraju Lenart v Slovenskih Goricah, od koder prihaja Franc Breznik, pa štiri. Domala vsem voliščem, kjer je SDS dosegla najbolj prepričljivo zmago, je skupno, da se nahajajo v manjših podeželskih, pogosto tudi hribovskih naseljih.

Kot zanimivost: na domačem volišču Janeza Janše v Arnačah, naselju na območju Šentilja pri Velenju, je SDS prejela 48 odstotkov glasov, Gibanje Svoboda pa slabih 12.

Rezultati nekaterih od volišč v okrajih, kjer je SDS dosegla vsaj 40-odstotno podporo:

Evropske volitve 2024
Evropske volitve 2024
DVK

Evropske volitve 2024
Evropske volitve 2024
DVK

Evropske volitve 2024
Evropske volitve 2024
DVK

Evropske volitve 2024
Evropske volitve 2024
DVK