Zamenjali nadzornike Telekoma. Kdaj sledi še uprava?

Kdo jih je zamenjal in kdaj bo morala oditi še uprava?

Avtor: Primož Cirman
petek, 9. 9. 2022, 12:40


iztok-černoša
Med nadzorniki Telekoma Slovenije, ki se poslavljajo, je tudi Iztok Černoša, član SDS iz Šoštanja.
BKTV/posnetek zaslona

Telekom Slovenije ima nov nadzorni svet. Slovenski državni holding (SDH) je namreč na današnji skupščini družbe dosegel predčasno razrešitev Iztoka Černoše, Jurija Toplaka, Radovana Cerjaka in Marka Kerina, ki so bili imenovani v času vlade Janeza Janše.

Namesto njih so imenovali Alenko Čok Pangeršič iz Modre zavarovalnice, odvetnico Matejo Čuk Orel, nekdanjega svetovalca uprave Telekoma Marka Boštjančiča in predsednika upravnega odbora SDH Žigo Debeljaka.

Zaenkrat v nadzornem svetu ostajata njegova podpredsednica Karla Pinter, ki se je tudi po zamenjavi vlade obdržala na položaju vodje direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo, in Aleksander Igličar, predavatelj za računovodstvo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Obema je skupno to, da sta nasprotovala 30-milijonskemu prevzemu informacijskega podjetja Actual I.T., zaradi katerega sta se nadzorni svet in uprava Telekoma znašla v nemilosti novega vodstva SDH.

Gre za največji posel mandata Sršenove uprave. Kot smo razkrili poleti, je sklenitev dogovora sledila burnemu zakulisnemu dogajanju v tej državni družbi. Poslu je ob dveh članih uprave nasprotovalo več nadzornikov, tudi Pinterjeva in Igličar, saj je po njihovem preplačan in negospodaren. Prav tako v Telekomu nikoli niso opravili zunanjega komercialnega, tehničnega in kadrovskega pregleda podjetja Actual I.T., zato sploh niso imeli na voljo dovolj podatkov, da bi lahko odločali o nakupu.

Preberite še:
Noč dolgih nožev na Telekomu

Prehitel nove nadzornike in se izognil krivdni razrešitvi

Kljub temu je uprava Telekoma pod vodstvom Cvetka Sršena s preglasovanjem tik pred volitvami potrdila nakup. Zato je bil naslednji na izhodnih vratih Sršen. Do njegove zamenjave bi moralo priti takoj po skupščini in konstituiranju spremenjenega nadzornega sveta. Toda Sršen je prvi potegnil potezo.

Nadzorni svet, ki ga je vodil Černoša, je tako pred tednom dni objavil, da se Sršen in članica uprave Barbara Galičič Drakslar sporazumno poslavljata s položaja. Odšla naj bi najpozneje do konca oktobra oziroma že prej, če bi zanju našli zamenjavo. Obenem so krivdno razrešili podpredsednika uprave Tomaža Jontesa, ki velja za kader NSi.

Namesto, da bi počakal na nove nadzornike in razrešitev, je Cvetko Sršen pohitel. Z odhajajočimi nadzorniki se je dogovoril za sporazumni odhod.
Namesto, da bi počakal na nove nadzornike in razrešitev, je Cvetko Sršen pohitel. Z odhajajočimi nadzorniki se je dogovoril za sporazumni odhod.
STA

Več informacij o tem, zakaj so se tako odločili, nadzorniki niso razkrili. Po naših informacijah pa sta se Sršen, nekdanji kandidat SDS za župana Krškega, in Galičič-Drakslarjeva, ki jo je Sršen pripeljal s Pošte Slovenije, želela izogniti krivdni razrešitvi. Poleg tega bosta predvidoma prejela še odpravnino. Kolikšna bo, še ni znano. Kljub temu ni izključeno, da bi novi nadzorniki razveljavili sporazum in Sršena krivdno razrešili.

V upravi Telekoma medtem zaenkrat ostajata delavska direktorica Špela Fortin in Mitja Štular, dolgoletni kader SDS. Znan je kot nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija in kot sodni izvedenec, ki je s svojim pričanjem na sojenju razbremenil Milka Noviča, osumljenega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika.