Taxgroup bratov Šešok gre v zgodovino

Svetovalna družba Taxgroup, ki je od blizu spremljala največje in sporne tajkunske privatizacije v državi, tudi menedžerske prevzeme Merkurja in Perutnine Ptuj, ter na Cipru odpirala poštne nabiralnike za družino Janković, je zgodovina.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 30. 7. 2020, 05:55


Taxgroup je zapustil Dušan Jeraj, eden najbolj znanih slovenskih davčnih svetovalcev in že dalj časa prvo ime družbe, ki je s seboj vzel tudi ekipo 14 zaposlenih. Ustanovili so podjetje iConsult in nanj prenesli Taxgroupove posle davčnega, pravnega in finančnega svetovanja. Pred dnevi so zadevo tudi formalno izpeljali.

/
/
Linkedin

V novem podjetju ne bo nobenega od članov družine Šešok. "Razšli smo se v pozitivnem duhu. Matija in Klemen Šešok se že nekaj časa ukvarjata s svojimi projekti, zlasti vodenjem Iskre. Zato smo se strinjali, da se mora ekipa reorganizirati. Dogovorili smo se tudi, da bomo še naprej sodelovali," je za necenzurirano.si potrdil Dušan Jeraj. "Davčno in pravno svetovanje ni več ključen posel za naju z bratom," je dodal Matija Šešok. Po naših podatkih bo Taxgroup obdržal le finančno svetovanje za izbrane večje naročnike.

Pod vodstvom Jeraja bo nastala ena večjih slovenskih pisarn na področju svetovanja podjetnikom. "Posel je stabilen in primerljiv lanskemu. Ustvarili bomo okrog 1,5 milijona evrov prometa," je dodal Jeraj. V marcu in aprilu so imeli tako kot drugi največ dela s svetovanjem podjetjem pri uporabi interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije COVID-19, zdaj pa se spet ukvarjajo z dnevnim davčnim in drugim svetovanjem. 

Partner pri menedžerskih prevzemih

Pred 15 leti, ko je Dušan Jeraj začel delati v Taxgroupu, je bila podoba družbe povsem drugačna. V njenih prostorih so se srečevali nekateri najbolj vplivni gospodarstveniki v državi in kovali več sto milijonov evrov vredne načrte.

Klemen in Matija Šešok se bosta posvetila drugim poslom.
Klemen in Matija Šešok se bosta posvetila drugim poslom.
/

To je bilo v obdobju visoke gospodarske rasti. Paradržavni skladi so se v času prve vlade Janeza Janše umikali iz gospodarstva. Banke so "na dobro ime" dajale na desetine milijonov evrov posojil. Posledično je prišlo do velikih menedžerskih odkupov podjetij. Mnogi direktorji so se za pomoč obrnili na ekipo Taxgroup, kjer so pripravili teren in organizirali vse potrebno za izvedbo prevzema, tudi s pomočjo delniških parkirišč.

Binetu Kordežu in sodelavcem so svetovali pri pozneje propadlem nakupu nakelskega trgovca Merkurja, Romanu Glaserju pri poskusu prevzemanja Perutnine Ptuj in Bošku Šrotu pri prevzemanju Pivovarne Laško, sodelovali pa so tudi v nekaterih drugih večjih zgodbah, kot sta bila prevzem mesnopredelovalne družbe Kras, odkup ljubljanskega izdelovalca transformatorjev Etra 33, sanacija mariborskega Konstruktorja ... Med njihovimi strankami je bil tudi nekdanji vladar domačega gradbeništva Ivan Zidar.

Vmes sta brata Šešok prevzem pomagala izpeljati tudi vplivnemu očetu Dušanu Šešoku, nekoč ministru za finance v Demosovi vladi, ki jima je pomagal priti do omenjenih poslov. Šešok je skupaj s sodelavci izpeljal odkup Iskre, pri čemer je celotno operacijo financirala kar prevzeta družba. 

Dušan Šešok je s pomočjo sinov izpeljal prevzem Iskre.
Dušan Šešok je s pomočjo sinov izpeljal prevzem Iskre.
STA

Družina Janković in posli na Cipru

Več projektov, pri katerih je sodeloval Taxgroup, se je pozneje znašlo pod drobnogledom organov preiskovanja in pregona. Proti menedžerjem so se vlagale visoke tožbe zaradi suma oškodovanja in finančnega izčrpavanja.

Na naslovnice vseh medijev v državi so se Taxgroup in brata Šešok prebili zaradi tesnih povezav z družino Janković in domnevnega sodelovanja pri njihovih poslih v davčnih oazah.

Ko je parlamentarna komisija leta 2011 preiskovala posle podjetij poštnih nabiralnikov s Cipra, ki so imela v lasti zemljišča na območju Mestne občine Ljubljane (MOL), tem pa je ekipa Zorana Jankovića spreminjala namembnost v zazidljivo, je naletela na informacije, da sta posle za ciprska podjetja urejala brata Šešok. Nekatera od njih je Taxgroup tudi ustanovil.

V istem času sta bila Matija in Klemen Šešok nadzornika v družbi KLM Naložbe, ki je bila v večinski lasti ljubljanskega župana. Imeli so v lasti tudi številne nepremičnine in zemljišča v prestolnici, pa restavracijo in hotel Cubo.

Brata Šešok sta bila nadzornika v družbi KLM Naložbe, ki je bila v večinski lasti Zorana Jankovića.
Brata Šešok sta bila nadzornika v družbi KLM Naložbe, ki je bila v večinski lasti Zorana Jankovića.
STA

Brata Šešok sta se posvetila Iskri

Po tem, ko je finančna kriza zdesetkala finančne holdinge, konec pa je bilo tudi menedžerskih odkupov, se je družina Šešok osredotočila na druge projekte. Brata Šešok sta očetu pomagala pri vodenju in prevzemanju Iskre, v Srbiji razvijata industrijsko cono ...

Leta 2014 sta vodenje skupine Taxgroup zaupala Dušanu Jeraju, ki je dobil tudi 10-odstotni lastniški delež, a je bilo to očitno premalo. Dolgoletni partnerji so se tako odločili za razhod, pri čemer se bo ekipa pod novim imenom namesto s finančnim inženiringom bolj ukvarjala z davčnim in pravnim svetovanjem.

Dušan Jeraj o davčnem svetovanju danes:

"Projekti, na katerih delamo, so se spremenili. Velike odvetniške pisarne so se okrepile in začele delati tudi na velikih prevzemih in združitvah (M&A). Ne bi znal opisati naše povprečne stranke. Od bank in srednje velikih slovenskih podjetij do upokojencev, ki prejemajo pokojnino iz tujine.

Inšpektorji finančne uprave RS (Furs) so v zadnjih letih postali bolj agresivni. V veliko davčnih postopkih skušajo dokazati, da je bila transakcija narejena samo z namenom izogibanja plačilu davka in da v ozadju ni dejanskega posla.

V zadnjih letih so na Fursu postali posebej pozorni na visoka posojila, ki si jih iz podjetij nakazujejo njihovi družbeniki, in odkupe lastnih deležev. Na tem področju je ogromno sivine, a pogosto želijo z enotnim pristopom presojati različne primere.

So pa na Fursu v zadnjih letih močno napredovali na področju finančnega nadzora nad transfernimi cenami. Z izobraževanjem so pridobili veliko znanja."