Tako je Nova24TV promovirala lažnivca, ki je dobil milijardno kazen

Propagandni aparat SDS je več let promoviral ameriškega teoretika zarot Alexa Jonesa, ki mora zaradi širjenja laži o pokolu na osnovni šoli plačati milijardo dolarjev kazni.

Avtor: Primož Cirman
četrtek, 13. 10. 2022, 15:25


alex jones yt
Desničarski provokator Alex Jones mora plačati skoraj milijardo dolarjev odškodnine.
YouTube

Alex Jones je ameriški desničarski teoretik zarot. Je lastnik spletne strani Infowars (informacijske vojne v slo.) in več drugih medijev. V zadnjih letih vztrajno trdi, da so bili pristanek prvega vesoljskega plovila s človeško posadko na Luni leta 1969, bombni napad v Oklahoma Cityu leta 1995 in teroristični napad 11. septembra 2001 zarote, za katerimi je stala ameriška vlada. Je tudi velik podpornik nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je po njegovem z oblasti moral zaradi volilne prevare.  

Včeraj je Jonesa naposled dosegla roka pravice. Sodišče v ameriški zvezni državi Connectitut ga je obsodilo na plačilo 965 milijonov dolarjev odškodnine zaradi širjenja laži o pokolu na osnovni šoli Sandy Hook leta 2012. Jones je namreč trdil, da je bila tragedija, v kateri je v strelskem pohodu umrlo 20 otrok in šest odraslih oseb, "izmišljotina levičarjev, ki želijo prepovedati orožje", starše pa je obtožil, da so plačani igralci. Sorodniki ubitih so zato od Jonesa zahtevali vsaj 550 milijonov dolarjev odškodnine, sodšče pa jo je zdaj skoraj podvojilo.

Toda Jonesa v Sloveniji že vrsto let promovira propagandni aparat SDS. Pohvalno je o njegovem delu pisal Jože Biščak, nekdanji novinar in urednik več medijev iz orbite stranke Janeza Janše.

/
/
Posnetek zaslona

Pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 je tako ugotavljal, da so "kulturni marksisti in politični korektneži danes razvrednotili Pulitzerjevo nagrado". Po njegovem je nemogoče, da bi jo dobila Jonesova spletna stran Infowars, ki je iz ameriškega mesta Charlottesville "v živo poročala, kako so levičarji napadli 'rasiste'". Kot je zapisal Biščak, je bil njihov "greh, da so mirno protestirali proti odstranitvi spomenika legendarnemu ameriškemu generalu Robertu Edwardu Leeju", ki je bil sicer med državljansko vojno v ZDA eden od simbolov sužnjelastniške konfederacije držav ameriškega juga.

Septembra istega leta je Nova24TV "popularnega konservativnega političnega komentatorja" Jonesa ob trajnem suspenzu njegovega računa na Twitterju označila za žrtev cenzure:

/
/
Posnetek zaslona

V istem mesecu je spletna stran Demokracije, strankarskega tednika SDS, povzela intervju slovenske blogerke Barbare Horvat za Infowars. V njem je govorila o "ukradenih državnozborskih volitvah" leta 2018, na katerih "je bila volja ljudstva zanemarjena".

/
/
Posnetek zaslona

Aprila 2020, prvi mesec mandata tretje vlade Janeza Janše, je spletna stran Nova24TV povzela navedbe Jonesove spletne strani Infowars, da so ZDA že v času Baracka Obame financirale poizkuse s koronavirusi na Kitajskem:

/
/
Posnetek zaslona

Pred tem pa so na Demokracija.si s posnetkom, objavljenim na Infowars, oddaji 24ur očitali, da je na manipulativni način skušala očrniti Donalda Trumpa.

/
/
Posnetek zaslona