S krajo identitete si je izplačeval dividende slovenskih podjetij

Policisti preiskujejo kraje identitet delničarjev največjih slovenskih družb.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 8. 5. 2021, 05:55


telekom slovenije
Osumljeni naj bi s kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov od Telekoma na svoj račun prejel za 35.000 evrov dividend.
STA

Delničar Telekoma Slovenije je nedavno ugotovil, da mu družba leta 2013 ni izplačala zaostalih dividend iz preteklih let. Nikoli pa si verjetno ne bi mislil, da je bil žrtev goljufije, v katero je bila očitno vpletena oseba, ki je več kot desetletje pomagala največjim slovenskim podjetjem organizirati letne skupščine delničarjev. Med njimi so Petrol, Luka Koper, Gorenje, Sava Re, več slovenskih bank in finančnih holdingov. 

O tem je delničarja Telekoma Slovenije nedavno obvestila policija, ki je pred časom začela preiskovati sum goljufije pri izplačevanju dividend. Decembra lani je na okrožno državno tožilstvo v Kopru vložila kazensko ovadbo zoper domnevnega storilca. Po naših informacijah gre za R. E., nekdanjega dolgoletnega visokega uslužbenca podjetja Ixtlan Forum, ki je sodeloval pri tehnični izvedbi več kot 600 skupščin delničarjev v Sloveniji in tujini. Sumijo ga kaznivih dejanj napada na informacijski sistem, goljufije in zlorabe osebnih podatkov.

Na policijski upravi Koper so nam potrdili, da so do sedaj ugotovili sedem primerov kraje identitete. Za delničarje katerih družb gre, niso razkrili. R. E. je znan obraz v delničarskih in gospodarskih krogih. Na skupščinah delničarjev je bil vrsto let nepogrešljiv del tehničnih ekip, zadolženih za delovanje glasovalnih naprav, pripravo seznama udeležencev in preštevanje glasov ob posameznih sklepih. Bil je tudi član verifikacijskih komisij, ki skrbijo, da skupščine tečejo v skladu z zakonodajo. Za predsedujoče skupščinam, največkrat ugledne slovenske odvetnike, je pripravljal poročila o sklepčnosti. 

Do sedaj so policisti ugotovili sedem primerov kraje identitete.
Do sedaj so policisti ugotovili sedem primerov kraje identitete.
arhiv

S krajo identitete do 35.000 evrov

Toda policisti ga po naših informacijah sumijo, da je ta položaj izkoristil tudi za osebno korist. Na Telekomu Slovenije naj bi to izpeljal v naslednjih korakih:

1)     Januarja 2013, ko je Telekom izplačeval zaostale dividende, naj bi R. E. ustvaril elektronski naslov z imenom enega od delničarjev Telekoma Slovenije, sicer znanega slovenskega podjetnika. Njegovo ime hranimo v uredništvu.

2)     S tega elektronskega naslova naj bi R. E. uslužbenki Telekoma poslal sporočilo, v katerem se je lažno predstavljal kot ta podjetnik, za katerega je vedel, da še ni prejel dividend. R. E. je družbo obvestil, da ima nov bančni račun za izplačilo dividend, saj da je prejšnjega zaprl. V sporočilo je navedel številko novega računa.

3)     Kriminalisti naj bi ugotovili, da je R. E. na Telekom poslal številko osebnega bančnega računa. V časovni naglici se je očitno zmotil. V elektronskem sporočilu naj bi namreč navedel napačno številko računa, ki ga je uslužbenka Telekoma vnesla v delniško knjigo. To naj bi R. E. opazil in številko naknadno popravil. Denar je tako prejel na svoj osebni račun. Vse to naj bi se zgodilo v nekaj minutah. 

S kaznivim dejanjem zlorabe osebnih podatkov naj bi od Telekoma na svoj račun prejel za 35.000 evrov dividend. Koliko denarja je dobil v ostalih šestih primerih oškodovanj, ki jih preiskujejo kriminalisti, uradno ni mogoče izvedeti. 

Na skupščinah delničarjev, tudi Telekoma Slovenije (na fotografiji) je bil vrsto let nepogrešljiv del tehničnih ekip, zadolženih za delovanje glasovalnih naprav.
Na skupščinah delničarjev, tudi Telekoma Slovenije (na fotografiji) je bil vrsto let nepogrešljiv del tehničnih ekip, zadolženih za delovanje glasovalnih naprav.
STA

Lažno sporočilo odkrili po naključju

Teh 35.000 evrov bi moral od Telekoma Slovenije dobiti znan slovenski podjetnik, ki osem let ni opazil, da denar nikoli ni prišel na njegov račun. Tako bi tudi ostalo, če policija početja R. E. po naključju ne bi odkrila maja lani. Takrat je namreč opravila hišno preiskavo v prostorih podjetja Ixtlan Forum zaradi suma goljufije v eni od drugih zadev. Tudi v tej naj bi bil eden od osumljenih R. E, pri čemer naj bi šlo za manjše zneske oškodovanja. Med to preiskavo naj bi kriminalisti našli in zasegli natisnjeno elektronsko sporočilo, v katerem je Telekom pod lažnim imenom obvestil o spremembi bančnega računa. Ko so začeli preiskovati zadevo, so o tem obvestili tudi oškodovanega delničarja.  

Na Telekomu so nam pojasnili, da "so preiskovalcem pred časom v okviru predkazenskega postopka zaradi suma storitve kaznivega dejanja goljufije v zvezi s tem odstopili vso relevantno dokumentacijo". Koliko njihovih delničarjev je na ta način ostalo brez dividend? "Kolikor nam je znano, naj bi šlo v primeru Telekoma Slovenije za posamezno zadevo, torej en primer. Pri tem nimamo informacij, da bi bil osumljen kdorkoli iz Telekoma Slovenije," so odgovorili.

"Lep pozdrav iz New Yorka"

Z osumljenim R. E. nam ni uspelo stopiti v stik. Toda očitno je vsaj v primeru Telekoma moral dobro vedeti, kdo je delničar, ki mu je Telekom dolgoval dividende, in kje se giblje. Lažno elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal R. E., se zaključi z besedami "Lep pozdrav iz NY", torej iz New Yorka, kamor delničar rad potuje. Prav tako je očitno pravilno računal na to, da znan slovenski podjetnik ne bo opazil, da tega denarja ni dobil. Pri tem naj bi izbiral delničarje, ki niso imeli svojih trgovalnih računov.

Lažno elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal R. E., se zaključi z besedami "Lep pozdrav iz NY".Na fotografiji Times Square v New Yorku.
Lažno elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal R. E., se zaključi z besedami "Lep pozdrav iz NY".Na fotografiji Times Square v New Yorku.
Profimedia

R. E. je imel vrsto let dostop do vseh podatkov o delničarjih nekaterih največjih slovenskih družb. Na Telekomu Slovenije je bil skrbnik programske aplikacije, v katere je vnašal prejemnike dividende. Ustvarjal je datoteke, ki so bile po ugotovitvah kriminalistov potrebne za izvršitev plačil. Podjetje Ixtlan Forum je ustvarilo tudi portal, prek katerega člani posameznih nadzornih svetov dostopajo do gradiv za posamezne seje.

Solastnik in direktor podjetja Ixtlan Forum Marko Cevc nam je pojasnil, da R. E. "že dolgo ni več zaposlen" pri njih. "Proti naši družbi ali komurkoli v naši družbi ne poteka nobena preiskava ali sodni postopek. Vsaj jaz ne vem zanjo," je poudaril Cevc. Na dodatni vprašanji, zakaj je policija maja lani opravila hišno preiskavo v njihovem podjetju in od kdaj R. E. tam ni več zaposlen, ni odgovoril.