Propad Biobanke: denar strank izgubljen. To bo Gordani Živčec Kalan prineslo milijone.

Kolikšno škodo bodo zaradi propada Biobanke utrpele njene stranke? In kdo Gordani Živčec Kalan in njeni kliniki stoji na poti do prevzema večmilijonskega posla?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
ponedeljek, 30. 9. 2024, 05:55


18250X3012
Gordano Živčec Kalan (na fotografiji) le še korak loči do prevzema poslov propadle Biobanke. Prej mora rešiti pravno vprašanje, ali se sploh sme obrniti na njene nekdanje stranke.
Mediaspeed

Okoli 4000 staršev, ki so propadli Biobanki v zadnjih 15 letih zaupali hrambo vzorcev popkovnične krvi in za to vnaprej odšteli skoraj dva tisoč evrov, bo moralo za njihovo nadaljnje shranjevanje ponovno seči v denarnico.

To nam je v petek potrdila Gordana Živčec Kalan, nekdanja predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, ki je na pogorišču Biobanke odprla zasebno kliniko GaiaCell. Ta deluje v istih prostorih in z istimi zaposlenimi. Prevzela je tudi hladilnike, v katerih se nahaja na tisoče vzorcev Biobanke. "Sem zdravnica. Nisem mogla dopustiti, da bi se vzorcem kaj zgodilo zaradi dejanj Biobanke in njenega lastnika," je poudarila in dodala, da so bili zaposleni v Biobanki več mesecev brez plač.

Toda Gordana Živčec Kalan je tudi podjetnica, ki ji bo s prevzemom vzorcev verjetno uspel posel življenja. Na ta način je namreč dobila ekskluzivni dostop do več tisoč strank in dobro utečenega posla, ki ga je Biobanka gradila več kot 15 let. Če bodo stranke želele ohraniti vzorce, ki so jih zaupale Biobanki, imajo tako le dve možnosti:

- ali bodo sklenile nov dogovor o hrambi s kliniko Gaiacell, torej z Gordano Živčec Kalan,

- ali pa bodo vzorec odnesle h komu od drugih ponudnikov na trgu.

Bistvo: v obeh primerih bodo morale še enkrat dati denar za to, kar so že plačale. Koliko je možnosti, da bodo dobile nazaj vsaj del denarja, ki so ji ga zaupale skupaj z vzorcem? In kolikšen zaslužek se obeta Gordani Živčec Kalan?

Biobanka, ena največjih domačih zasebnih ustanov za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi, ki je imela več kot pet tisoč strank, je pred stečajem.
Biobanka, ena največjih domačih zasebnih ustanov za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi, ki je imela več kot pet tisoč strank, je pred stečajem.
Biobanka

Preberite še:
Biobanka pred stečajem. Kaj bo z vzorci tkiv? In kaj ima s tem Gordana Živčec Kalan?

Zakaj lastnikom nihče ne pove, pri kom so njihovi vzorci

Kot smo že poročali, se na tisoče vzorcev popkovnične krvi in tkiv po novem nahaja v prostorih klinike GaiaCell v Trzinu. Toda Gordana Živčec Kalan ljudi, ki so se odločili za hrambo vzorcev, še ni uradno obvestila o tem, kdo jih sploh hrani. Zakaj ne? Menda zaradi varstva osebnih podatkov.

Pogodbe o hrambi vzorcev in pogodbe o obdelavi osebnih podatkov so namreč stranke sklepale z Biobanko in ne s kliniko GaiaCell, ki s prvo uradno nima nič. "Od urada informacijskega pooblaščenca smo prejeli delno mnenje glede varstva osebnih podatkov in možne škode, ki bi bila povzročena, če bi vzpostavili stik z ljudmi brez pravne podlage. Ta odnos mora biti vzpostavljen na zakonit način," je pojasnila Živčec Kalan in dodala, da njihova pravna služba mnenje še preučuje.

"Lastniki vzorcev lahko vselej dostopajo do njih. Brez težav lahko pokličejo ali pridejo k nam. Če bi kdo potreboval vzorec za namen zdravljenja, ga bo tudi dobil. Za to mu ne bo potrebno nič plačati," nam je dejala Živčec Kalan. "O dogajanju je bila obveščena javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), ki je bila na ogledu in ugotovila, da so vzorci skrbno shranjeni," je dejala Živčec Kalan. Na agenciji so nam pojasnila obljubili za danes.

Še maja letos je bil pred poslovno stavbo v Trzinu, v kateri je delovala Biobanka, izobešen njen napis.
Še maja letos je bil pred poslovno stavbo v Trzinu, v kateri je delovala Biobanka, izobešen njen napis.
Google

Danes tega napisa ni več. V njenih prostorih pa deluje GaiaCell, ki je prevzelo tudi zaposlene Biobanke.
Danes tega napisa ni več. V njenih prostorih pa deluje GaiaCell, ki je prevzelo tudi zaposlene Biobanke.
necenzurirano.si

Preberite še:
Divji zahod v zdravstvu: čiščenje krvi za 5.000 evrov ponuja podjetje za cestne prevoze

Koliko bodo morali še plačati?

Drugače bo pri strankah, ki bodo želele imeti vzorce še naprej v hrambi. Stranke propadle Biobanke bodo namreč morale pokriti stroške, ki jih je imela klinika GaiaCell s prevzemom in hrambo njihovih vzorcev. To bo, kot kaže, tudi eden od načinov, kako jih bo Živčec Kalan poskušala prepričati, naj vzorce obdržijo pri njej.

"Kdorkoli bo hotel vzorec prenesti drugam, se bomo usedli in dogovorili," je pojasnila. "Že šest mesecev plačujemo račune za elektriko in plin. Tu je še vzdrževanje opreme, varovanje, certifikati, validacija, ..." je dejala Živčec Kalan in dodala: "Tega ne počnemo humanitarno, stroške moramo pokriti."

O tem, koliko bo stala hramba, Živčec Kalan v petek še ni želela povedati. Tudi na spletni strani GaiaCell ni mogoče najti nobenega cenika. Kot je razkrila, pa bodo šli v drugačen način zaračunavanja od konkurentov. "Šli bomo v mesečno ali letno naročnino. Nikogar ne bomo silili, vsak se bo lahko sam odločil," je dejala Živčec Kalan.

Na slovenskem trgu so bili do sedaj trije ponudniki shranjevanja matičnih celic iz popkovnične krvi in tkiv. Poleg Biobanke sta tu še Izvorna celica in Future Health Slovenija. Pri vseh je enak poslovni model. Staršem ponujajo shranjevanje za najmanj 20 let, za kar morajo ti plačati okoli 2000 evrov.

Preberite še:
Sum izčrpavanja UKC: za 12 milijonov preplačali kri

Denar, ki so ga zaupali Biobanki, je izgubljen

Če bi se torej vseh štiri tisoč lastnikov vzorcev, ki so shranjeni v prostorih klinike GaiaCell, odločilo za nadaljnjo hrambo in ponovno odštelo ta znesek, bi lahko Živčec Kalan računala na kar osem milijonov evrov prihodkov. Živčec Kalan je sicer danes solastnica zasebne klinike, ki jo je septembra 2022 ustanovil Ivan Simič, nekdanji direktor finančne uprave (Furs) v času tretje Janševe vlade. Prostori te klinike so v Dunajskih kristalih.

Za GaiaCell dela tudi Miomir Knežević (na fotografiji), nekdanji ustanovitelj in strokovni direktor Biobanke.
Za GaiaCell dela tudi Miomir Knežević (na fotografiji), nekdanji ustanovitelj in strokovni direktor Biobanke.
Sartorius Croatia

Najkrajšo med vsemi bodo potegnili tisti, ki so Biobanki šele nedavno zaupali vzorce v hrambo. Če niso izbrali obročnega odplačevanja, so ji za to vnaprej odšteli več tisoč evrov. Ta denar je zdaj izgubljen. Biobanka je namreč pred stečajem. Že več mesecev ima blokirane račune. Od letošnje pomladi je brez direktorja, sodišče pa je začelo tudi njen izbris iz poslovnega registra. Tudi njena telefonska številka ne deluje več. Malo je verjetno, da bi sveža sredstva zagotovil lastnik iz Srbije, ki Biobanko obvladuje prek podjetja poštni nabiralnik v Švici, saj ima tudi sam velike finančne težave.

Lani je Biobanka ustvarila 317 tisoč evrov prihodkov. To pomeni, da je imela najmanj sto novih strank. Obvestilo o tem, da ne sprejemajo več novih vzorcev, se je sicer na njeni spletni strani znašlo šele aprila letos, pol leta po tem, ko so se začele blokade bančnih računov. Kdaj so prevzeli zadnji vzorec, ni znano.

"Nekdo, ki shranjuje šele nekaj mesecev, bo imel drugačno obravnavo kot tisti, ki je imel vzorec pri Biobanki 15 let. To bomo upoštevali," je poudarila Živčec Kalan. Kaj pa se bo zgodilo z vzorci, če se njihovi lastniki ne bodo odzvali na njihov poziv? Bodo uničeni. "Tega še ne vem. Vendarle gre za biološki material. Obrnili se bomo na agencijo JAZMP in jo vprašali za navodila," je dejala.