Preobrat: v tekmi za Športno loterijo tudi Romuni

Kdo bo zmagovalec spopada za obvladovanje monopolista na slovenskem trgu športnih stav?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
četrtek, 8. 6. 2023, 16:30


sacha-dragic, superbet
Superbet, ki je v lasti Sache Dragica (na fotografiji), je že osvojil romunski trg. Zdaj bi rad postal še glavni igralec v Sloveniji.
EGR

Športna loterija, monopolist na domačem trgu športnih stav, je tik pred prodajo. Kot smo razkrili, se za njen nakup zanima britansko podjetje Entain, eden največjih spletnih ponudnikov iger na srečo, ki ima v lasti blagovne znamke Bwin, Sporting Bets in Party Poker. Posel želi izpeljati skupaj z nekaterimi najbogatejšimi češkimi poslovneži.

Toda Britanci in Čehi so zdaj dobili še enega tekmeca. Po naših informacijah se namreč za Športno loterijo zanima tudi romunska igralniška skupina Superbet, ki deluje v desetih evropskih državah. Lani je ustvarila več kot milijardo evrov prihodkov in kar 200 milijonov evrov čistega dobička. Njen ustanovitelj je srbski podjetnik Sacha Dragic. Pred tremi leti je v Superbet kot financer in manjšinski lastnik vstopil tudi ameriški investicijski sklad Blackstone.

Kot smo izvedeli, Romuni za Športno loterijo ponujajo celo več kot Britanci in Čehi. Poročali smo že, da je Entain pripravljen plačati od 50 do 60 milijonov evrov, kar naj bi močno presegalo pričakovanja lastnikov. Toda med ponudnikoma je pomembna razlika. Konzorcij, ki ga vodi Entain, je že opravil skrbni pregled Športne loterije in oddal zavezujočo ponudbo, Romune pa to še čaka. Šele potem bo jasno, kakšna bo končna cena, ki jo ponujajo za nakup.

V romunski skupini Superbet želijo biti prisotni na vseh trgih, kjer je vzpostavljena regulacija spletnega igralništva.
V romunski skupini Superbet želijo biti prisotni na vseh trgih, kjer je vzpostavljena regulacija spletnega igralništva.
EGR

Preberite še:
V tajnosti prodajajo zlato kokoš športnih stav

Zakaj so v SDS obrnili ploščo pri Športni loteriji?

Medtem se v javnosti krepi nasprotovanje prihodu tujih igralniških multinacionalk. Najbolj glasni so v stranki SDS, četudi je prav nekdanja vlada Janeza Janše pred dvema letoma želela ukiniti monopol Športne loterije na področju športnih stav. S tem bi trg odprla tujim velikanom. Zakaj so v SDS obrnili ploščo, bo morda razkril nadaljnji razplet dogodkov.

Največji nasprotnik prodaje še vedno ostaja Fundacija za šport, saj je denar Športne loterije ključni vir za njeno delovanje. Svet fundacije vodi Branko Zorman, nekdanji poslanec SMC, ki je leta 2018 predlagal zakon, s katerim bi lahko koncesije za športne stave v Sloveniji pridobili tudi tuji ponudniki.

Zdaj so se oglasili še v obeh občinskih združenjih: skupnosti in združenju občin. "V lokalnih skupnostih smo zaskrbljeni nad nameravano prodajo Športne loterije, saj obstaja velika verjetnost, da bi zaradi komercialnih interesov novega lastnika prišlo do negativnih posledic za razvoj športa in športne infrastrukture v Sloveniji," je poudaril predsednik skupnosti občin Vladimir Prebilič, župan Kočevja in kandidat za predsednika republike na lanskih volitvah. Enakega mnenja so v združenju občin, ki ga vodi Robert Smrdelj (SLS), župan občine Pivka.

Predsednik OKS Franjo Bobinac mora prepričati člane izvršilnega odbora, da je prodaja deleža v Športni loteriji zanje najboljša možnost.
Predsednik OKS Franjo Bobinac mora prepričati člane izvršilnega odbora, da je prodaja deleža v Športni loteriji zanje najboljša možnost.
STA

Preberite še:
Toliko milijonov ponujajo Mijatoviću, Smrekarju, Bobincu ...

Kdo so prodajalci? Mijatović, Bobinac in Smrekar

Športna loterija ima sicer šest lastnikov. To so Nogometna zveza Slovenije (NZS), ki jo vodi Radenko Mijatović, Olimpijski komite Slovenije (OKS), na čelu katerega je od lani Franjo Bobinac, Smučarska zveza Slovenija (SZS), ki ji predseduje Enzo Smrekar, Loterija Slovenija, državna Pošta Slovenije in podjetje Mont.

Po naših informacijah so prodaji najbolj naklonjene tri športne organizacije (SZS, NZS in OKS), ki imajo skupaj v lasti 57 odstotkov delnic. Največ težav pri potrjevanju prodaje deleža v Športni loteriji ima Bobinac. O tej temi bo danes razpravljal tudi izvršilni odbor OKS.

/
/
ebonitete.si

"Na podlagi vrednotenja in na podlagi prejete ponudbe lahko ugotovimo, da je ponujena cena za naš delež zelo dobra in da zavezujoča ponudba s strani potencialnega kupca zelo pomembno presega ocenjeno vrednost našega deleža OKS-ZŠZ v Športni Loteriji," poudarjajo v OKS. "Tudi v primeru spremembe lastništva bo še naprej omogočena nadaljnja podpora tako Fundaciji za šport kot Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO). To je še posebej pomembno poudariti zato, ker se v zadnjem času pojavlja v javnosti napačna interpretacija tega dejstva," so dodali.

Od morebitnega kupca v OKS pričakujejo, da bo še naprej "dolgoročno vlagal v slovenski šport preko sponzorstev in partnerstev, pri čemer naj bi bili ti vložki še večji od trenutnih". Zavezati se bo moral tudi za ohranitev blagovnih znamk Športne Loterije, delovnih mest in sedeža v Sloveniji.