Pivčeva sporoča Gantarju: svojega izbranca ne da

Kaj se je danes v državnem zboru dogajalo pred izrednim svetom stranke DeSUS?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 14. 5. 2020, 14:45


Aleksandra Pivec
/
Bobo

Pred današnjo izredno sejo sveta Demokratične stranke upokojencev (DeSUS), na kateri bodo člani razpravljali o njenem položaju v koaliciji, je burno tudi v zakulisju. 

Po naših informacijah je predsednica stranke Aleksandra Pivec le nekaj ur pred sejo obiskala poslansko skupino DeSUS. Tja je pripeljala tudi Andreja Prebila, nekdanjega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. Odstopil je marca lani po objavi ugotovitev interne revizije posla s prodajo zemljišča v Logatcu, v katerem je zasebni posrednik Svet Re ustvaril milijon evrov dobička.

V kakšni funkciji je Prebil obiskal poslansko skupino, ni znano. Vodja poslanske skupine Franc Jurša za izjave ni dosegljiv. Na današnji seji izvršnega odbora stranke pa je Pivčeva predlagala razrešitev generalne sekretarke Nine Stankovič, ki jo mora potrditi še svet stranke. Stankovičeva velja za kader Tomaža Gantarjaministra za zdravje in predsednika sveta DeSUS.

"Vprašanj, vezanih na zasebne zadeve, ne komentiram"

Poročali smo že, da je Prebil, v zadnjih mesecih najtesnejši zaupnik Pivčeve, kandidat DeSUS za več funkcij v državi. V obdobju "vojne", ki jo je medijem napovedal Janša, je v imenu DeSUS prišel v programski svet RTV Slovenija, prve tarče SDS. Po neuradnih informacijah je zdaj Prebil prva izbira Pivčeve za vodenje demografskega sklada, ki ga želi DeSUS ustanoviti v mandatu te vlade.

Tomaž Gantar
Tomaž Gantar
STA

"Vprašanj, vezanih na zasebne zadeve ministrice, gospa Pivec ne komentira," so nam iz njenega kabineta odgovorili na vprašanje, v kakšnih odnosih je s Prebilom. Prav Prebil in njegov rastoči vpliv v stranki je bil eden večjih kamnov spotike med Pivčevo in Tomažem Gantarjem. Njena današnja poteza je tako jasno sporočilo Gantarju, da se Prebilu ne namerava odreči. 

Zdaj je na vrsti Gantar, ki se je v zadnjih dneh sestal s posameznimi lokalnimi odbori. Po nekaterih informacijah naj bi vztrajal, da mora koalicija za nadaljnje sobivanje z DeSUS izpolniti določene pogoje. Med njimi so ustanovitev urada za demografijo in zaveze na področju urejanja dolgotrajne oskrbe. 

Preberite še:

Zakaj vre v DeSUS?

Čigava ujetnica je Aleksandra Pivec?

Kaj so bili pogoji DeSUS za vstop v vlado

Pivčeva je februarja vstop v vlado pogojevala s številnimi ostalimi zahtevami: ohranitvijo učinkovitega in vsem dostopnega javnega zdravstva, skrajšanjem čakalnih dob, prenovo dopolnilnega zavarovanja, dodatnim izrednim usklajevanjem pokojnin, krajšim prehodnim obdobjem za dvig odmernega odstotka na 63,5 odstotka, ureditvijo vdovskih in kmečkih pokojnin, gradnjo vsaj dveh novih domov za starostnike na leto ...

Poročali smo že, da nekateri lokalni odbori predsednici očitajo, da nima stika s terenom in vlada sprejema odločitve v nasprotju z zahtevami, ki jih je stranka postavila ob vstopu v koalicijo Janeza Janše. Ugotavljajo, da se DeSUS ne odziva na Janševo načenjanje tako imenovanih ideoloških tem in napade na medije. Še več kot 24 ur po tem, ko je Janša na spletni strani vlade objavil basen o "vojni z mediji", je Pivčeva zatrjevala, da je ni prebrala. Šele naknadno se je od zapisanega "distancirala". 

Pivčeva ves čas govori, da je stranka enotna. Informacije o nezadovoljstvu članov in lokalnih odborov je označevala za "poizkuse destabilizacije stranke". Pri tem ima veliko podporo tudi v medijih iz kroga SDS. Priznava le, da sta "bila komunikacija v stranki in delo na terenu otežena zaradi epidemije korona virusa in njenih posledic".