Komu je Cigler Kralj dal mega posel s starejšimi

Velika zmagovalca razpisa za dodatna mesta v domovih za starejše sta: avstrijski velikan SeneCura, ki osvaja slovenski trg, in vplivna menedžerka Alenka Žnidaršič Kranjc, lastnica največje zasebne pokojninske družbe v državi.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 16. 2. 2021, 11:55


janez-cigler-kralj
Ministrstvo za delo pod vodstvom Janeza Ciglerja Kralja je izbralo ponudnike, ki bodo dobili koncesije za izgradnjo novih domov za starejše.
STA

Objavljamo rezultate javnega razpisa ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pod vodstvom Janeza Ciglerja Kralja za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše.

Za gradnjo se je potegovalo 15 ponudnikov za 21 lokacij po vsej Sloveniji. Na ministrstvu so odobrili vloge sedmih ponudnikov, ki bodo na 11 lokacijah po državi zgradili nove domove za starejše ali dogradili obstoječe, v njih pa omogočili 1285 dodatnih postelj za oskrbovance. Izbranci so:

-       avstrijska družba SeneCura, ki je v lasti francoske skupine Orpea. V treh enotah - Mislinja, Ruše in Šentjernej - bo postavila novih 450 postelj.

-       družba Deos v lasti Alenke Žnidaršič Kranjc. V Gornjem Gradu in Kopru bo zgradila 262 postelj.

-       podjetje Comett domovi, ki je v lasti avstrijske skupine Aha Gruppe. V Šenčurju in Kranjski Gori bo zagotovilo 187 postelj.

Družba Deos, ki je v lasti Alenke Žnidaršič Kranjc, je največja zasebna upravljalka domov za starejše pri nas. Na razpisu ministrstva je prišla do 262 dodatnih postelj.
Družba Deos, ki je v lasti Alenke Žnidaršič Kranjc, je največja zasebna upravljalka domov za starejše pri nas. Na razpisu ministrstva je prišla do 262 dodatnih postelj.
STA

-       podjetje Dom upravljanje v lasti Rafaela Kosa in Ivana Cajzka bo na Vrtojbi zagotovilo 150 postelj.

-       podjetje Spik.ing, ki ga obvladuje izobraževalna ustanova Alma Mater Europaea v lasti mariborske družine Toplak bo na Hajdini zgradilo 150 postelj. 

-       podjetje Dom Lipa, ki je bilo nekdaj v lasti celjskega Nivoja, zdaj pa ga obvladuje manj znani podjetnik Rok Arčan, bo v Štorah zgradilo 70 dodatnih postelj.

-       zavod Karitas za oskrbo, nego in socialo bo na Veliki Polani omogočil dodatnih 16 postelj.

Nove koncesije bodo podeljene za 40 let z možnostjo podaljšanja, izbrani koncesionarji pa bodo morali nove postelje oziroma dodatna mesta v domovih za starejše postaviti do konca prihodnjega leta. Upravljavci domov, ki imajo koncesijo, sicer zaradi nadstandardnih storitev zaračunavajo četrtino več dražji od javnih domov in se prav tako že dalj časa soočajo s kadrovko stisko, ki je najbolj prišla do izraza med epidemijo novega koronavirusa.

V javnih domovih povprečna cena oskrbe ena znaša 19,94 evra, v zasebnih s koncesijo pa 25,14 evra. Mesečno torej v povprečju od 620 do 780 evrov. Medtem ko oskrba štiri, torej najzahtevnejša, v javnih stane v povprečju 32,88 evra, v zasebnih s koncesijo pa 37,77 evra, na mesečni ravni torej od 1020 do 1170 evrov. Bivanje v zasebnih domovih za starejše si lahko torej privošči le ozka skupina upokojencev, saj povprečne pokojnine brez pomoči svojcev ne zadostujejo niti za bivanje v javnih domovih.

Preberite še:
Pri Cigler-Kralju želeli olepšati tragedijo v domovih za starejše #dokumenti

Trenutno imamo v Sloveniji 59 javnih in 43 zasebnih domov s koncesijo. V javnih domovih je 13.200 mest, v domovih, ki delujejo na podlagi koncesije, pa skoraj 5.400. Še okoli 2.500 je mest za skupine odraslih, ki potrebujejo posebno nego, kažejo podatki iz raziskave Skupnosti socialnih zavodov Slovenije iz leta 2019.

Avstrijcem pomaga vplivnež z zvezami na ministrstvu in rento 

Največ dodatnih postelj bo zgradila avstrijska družba SeneCura, ki ima po lanskem vstopu na slovenski trgvelike načrte. Trenutno upravlja tri domove s koncesijo – v Radencih, Mariboru in Vojniku s skupaj 513 posteljami, prav tako pa ima še pet koncesij za skupaj okoli 300 načrtovanih mest v Starem trgu pri Ložu, Žireh, Železnikih, Pivki in Komendi. Cilj SeneCure je, da bi imela v Sloveniji tisoč mest v domovih za starejše do leta 2025.

Družbi SeneCura pri poslih v Sloveniji svetuje Franc Imperl, nekdanji namestnik ministra za družino in socialno varstvo Božidarja Voljča in direktor Centra za socialno delo Ljubljana-Center, ki ima po naših informacijah dobre zveze na ministrstvih za zdravje in delo. Danes je lastnik podjetja Firis Imperl, ki ima že od leta 2006 ključno vlog pri licenciranju direktorjev domov za starejše. Po pooblastilu socialne zbornice namreč ekskluzivno izvaja programe za vodenje, ki jih morajo vsi direktorji opraviti najpozneje v letu dni po začetku imenovana. Če Imperlovega programa ne opravijo, funkcije ne morejo več opravljati. Njegova družina je tudi lastnica družbe Kimi iz Trzina, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo dezinfekcijskih sredstev.

Družbi SeneCura svetuje Franc Imperl, ki ima dobre zveze na ministrstvih za zdravje in delo.
Družbi SeneCura svetuje Franc Imperl, ki ima dobre zveze na ministrstvih za zdravje in delo.
Mediaspeed

Imperl je skupaj s poslovno partnerko Mateja Hauser pripravljal razvojno strategijo avstrijske družbe za izvajanje institucionalnega varstva starejših SeneCura v Sloveniji. S Hauserjevo pa sta decembra lani registrirala podjetje QSocial, ki ima poslovni sedež v Tropovcih. Podjetje sta ustanovila z namenom izvajanja podpore razvoju kakovosti v zavodih in domovih za starejše.

Dve novi lokaciji je dobil tudi Deos, ki je trenutno v Sloveniji največji zasebni ponudnik v Sloveniji in že upravlja osem centrov starejših s 1.337 posteljami. Deos obvladuje Alenka Žnidaršič Kranjc z družino, ki je lastnica Prve Group, največjega zasebnega ponudnika prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v državi.

Na razpisu ministrstva za delo je kandidirala tudi družba Kirurgija Bitenc v lasti vplivnega zdravnika Marka Bitenca, člana vladne strokovne skupine za boj proti covid-19, a so njeno vlogo kot nepopolno izločili.

Preberite še:
Tu so dejstva. Kdo bo odgovarjal za smrti?