Neonacisti med rumenimi jopiči

Kdo so protestniki, odeti v rumene jopiče, ki so minulo sredo na Prešernovem trgu vzklikali slogane v podporo Janševi vladi?

Avtor: Vladozlom
sreda, 1. 7. 2020, 11:00


Pred petkovimi protesti, na katerih so udeležbo napovedali tudi samooklicani rumeni jopiči, objavljamo analizo, ki dokazuje, da so med njimi dejansko dobro organizirani slovenski neonacisti.

Velik del javnosti se še vedno spreneveda glede resnice o skupini rumenih jopičev, ki se je udeležila antiproslave ob dnevu državnosti prejšnjo sredo. Čeprav bi lahko bilo vsakomur, ki premore kanček razuma, hitro jasno, da gre za neonaciste, želimo to potrditi s konkretnimi dokazi in usmeriti pozornost na obstoj neonacistične organizacije, ki se poskuša s pomočjo vladnega propagandnega stroja predstaviti kot avtentično grassroots gibanje v podporo vladi Janeza Janše.

Poglejmo, kaj je mogoče o nekaterih članih skupine izbrskati na spletu s pomočjo sodobne forenzične metode “brskanja po javnih profilih”.

Julijan Recko

Med najbolj opaznimi člani je bil gotovo Julijan Recko iz Šentjurja pri Celju. Julijan je bil tisti, ki so ga kamere ujele, kako je v žaru protesta pozabil na dogovor in spustil sieg heil, gibanje pa se mu je nato odreklo, češ, da ga sploh ne poznajo. Več o tem smo pisali tukaj.

/
/
vladozlom

Julijana lahko prepoznamo po desni roki, na kateri ima tetovaže poganskih simbolov. Da je očitno pristen neonacist, niti ne skriva preveč, saj ima na hrbtni strani dlani ponosno zapisano število 88, oznako za vzklik Heil Hitler in število, ki ga neonacisti pogosto uporabljajo in častijo.

/
/
vladozlom

Lastnega Facebook profila Julijan trenutno sicer nima, Google zadetek in Facebook URL pa dajeta vedeti, da si ga je do pred kratkim delil s svojo izbranko.

/
/
vladozlom

Kot kaže, se par ukvarja z vzrejo pitbullov, njuno podjetje pa se imenuje “Stormfront”. Storm oziroma nevihta je znan nacistični simbol, Stormfront pa celo eden prvih večjih neonacističnih forumov. In kot naključje ali ne, je njuna dejavnost prikladno registrirana na hišno številko 88.

Pregled objav na do nedavnega skupnem profilu potrjuje Julijanovo ideološko in politično pripadnost.

/
/
vladozlom

Matic Keber

https://www.facebook.com/matic.keber.3

S tetovažo na vratu je med rumenjaki izstopal tudi Matic Keber iz Ljubljane. Poleg Klare (tattoo na vratu) ima očitno rad tudi belo nadvlado, saj ima na roki tetovirano črno sonce.

/
/
Vladozlom

Pregled njegovih interesov na Facebooku ne pušča veliko dvomov o njegovi politični usmeritvi.

/
/
vladozlom

Janez Kržišnik

https://www.facebook.com/janko.krzisnik

/
/
Vladozlom

Janko prihaja iz Žiri in, sodeč po njegovem FB profilu, mu je v ponos bela barva. Iz njegovih interesov na FB lahko tudi sklepamo, kako je videti dieta informacij, ki jih vsakodnevno prejema preko teh strani.

/
/
vladozlom

“Lipe Podlipnik”

https://www.facebook.com/lipe.podlipnik

Neznanca z brado, ki je med shodom pridno navijal sireno in za Planet TV podal tudi izjavo, žal nismo uspeli identificirati. Na Facebooku uporablja vzdevek Lipe Podlipnik. Sodeč po fotografijah gre za višje rangiranega člana, ki ga lahko hitro povežemo z brati iz Blood & Honour neonacistov.

/
/
Vladozlom

Kristijan “Razy” Podobnik

https://www.facebook.com/razy.kristjan

Čeprav je bil dobro zakamufliran, smo na shodu opazili tudi Razyja, Podlipnikovega prijatelja in prav tako enega bolj vidnih slovenskih neonacistov.

/
/
Vladozlom

Tudi njega lahko hitro najdemo v “dobri” družbi Blood & Honour.

/
/
vladozlom

Jaka Prosen

https://www.facebook.com/prosen.jaka

/
/
vladozlom

Čeprav Jaka ni videti kot tipičen neonacist, njegov profil razkrije, da ima na zapestju tetoviran keltski križ, ponosno pa nosi tut pas s svastiko.

/
/
Vladozlom

Tudi on v svojih objavah na družbenih medijih ne skriva politične pripadnosti.

/
/
vladozlom

Andrej Okorn

https://www.facebook.com/andrej.okorn.beli

Andrej Okorn — Beli se pojavlja v vlogi uradnega govorca Rumenih jopičev. Najbrž gre tudi za njihovega ideološkega vodjo, saj je znan po tem, da je dobro artikuliran in vešč neonacističnih propagandnih trikov. Na profilni sliki ponosno nosi lično broško Odinove (Odal) rune, še en značilen nacistični simbol.

Okorna so kamere leta 2012 v času vseslovenskih ljudskih vstaj ujele ob pretepanju protestnika, in sicer takrat, ko je skupina neonacistov zanetila kaos na Trgu republike.

/
/
Vladozlom

Ker je bil na shodu zelo dobro zamaskiran, smo ga prepoznali po glasu v izjavi za Nova24 oziroma 24ur. Glas lahko primerjate sami — od leta 2009, ko je nastopil v oddaji Tranzistor, se ni veliko spremenil.

Elvis Oručevič

https://www.facebook.com/elvis.orucevich.1

Na shodu pa seveda niso manjkale niti neonacistične starešine, kot je npr. Elvis Oručevič (ali Orucevič), na Facebooku prisoten pod imenom mafijca Nuckyja Thompsona.

/
/
Vladozlom

Po poročanju Svet24 naj bi Elvis spadal v vrh organizacije Blood & Honour / Headhunters Domžale. Leta 2014 je dvignil nekaj prahu, ko so ga zasačili med prijateljskimi stiki z domnevnimi pripadniki romske mafije.

/
/
Vladozlom

Čemu ta razkritja

Desna politična sfera poskuša svojim podpornikom pred resnico zatisniti oči in gibanje “Rumenih jopičev” normalizirati kot pristno manifestacijo podpore vladi. Zasebna televizija predsednika vlade je v nedeljo objavila intervju z anonimnim (le zakaj anonimnim?) vodjo skupine, včeraj pa je za njihovo reklamo s popolnoma nekritičnim prispevkom poskrbela tudi oddaja 24 ur.

Jopiči so za ta petek napovedali nov shod in nanj povabili vse podpornike vlade. Informacije o zgornjih posameznikih razkrivamo zato, da preprečimo nadaljno legitimizacijo ter pridobivanje javne in medijske kredibilnosti neonacističnega gibanja, ki poskuša skozi uzurpacijo branda rumenih jopičev rekrutirati tudi bolj “zmerne” janšiste.

Kot smo že poročali, so sprenevedanje okoli nacističnega pozdrava pomagali širiti desničarski ideologi, kot so Tomaž “Libertarec” Štih, Jože Biščak in Žiga Turk, njihovim lažem pa je dodaten zalet z objavo dodala še Nova24. Janez Janša in državni sekretar za varnost Žan Mahnič sta medtem s prečivkanjem pomagala širiti lažen demanti glede nacističnega pozdrava, ki je prišel z uradnega kanala Rumenih jopičev. To neverjetno sprenevedanje, ki nakazuje na povezavo med Janševim propagandnim strojem in neonacizmom, nakazuje, da lovke toksične neonacistične ideologije segajo do samega vrha države.

Žalostno je, da mnogih ta informacija, sploh po dogodkih na protestih 2012, ne bo presenetila. Desničarji, ki vedno moralizirajo o tem, kako je treba obsojati vse vrste totalitarizmov — “od komunizma, fašizma in nacizma”, pa bodo ponovno iskali razloge, zakaj moški, ki leta 2020 v Sloveniji še vedno častijo svastike, Hitlerja in domobranske zastave, pravzaprav niso problem in razlagali, da antifašizma v Sloveniji res ne potrebujemo.

Analizo je pripravila skupina raziskovalcev, ki svoje prispevke objavlja na platformi Medium pod uporabniškim imenom Vladozlom. Objavljamo jo z njihovim soglasjem.