Našli pot do denarja Ivana Zidarja

Nekdanji gradbeni baron Ivan Zidar naj bi doma in v tujini skril ogromne količine gotovine in drugo premoženje. Ga bo upnikom končno uspelo zaseči?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 7. 2. 2020, 05:55


ivan zidar
Ivan Zidar
STA

Ivan Zidar je bil desetletja direktor največjega slovenskega gradbenega podjetja SCT. Veljal je za enega najvplivnejših gospodarstvenikov v državi. 

Tik preden je SCT zaradi krize in finančnega izčrpavanja leta 2011 končal v stečaju, je Zidar začel reševati svoje več milijonov evrov vredno premoženje. To je počel tudi s pomočjo družinskih članov in odvetnikov. Že več let se Zidar izogiba sojenjem in prestajanju zaporne kazni, na katero je bil obsojen leta 2016. Že pred tem se je izgubila tudi sled za veliko večino njegovega premoženja. 

Do zdaj. Boštjan Jurkošek, upravitelj osebnega stečaja Ivana Zidarja, je namreč našel pot, ki bi ga morda pripeljala vsaj do dela nekdanjega premoženja, s katerim bi poplačeval tudi dobavitelje in druge upnike propadlega SCT. Predlagal je uvedbo osebnega stečaja proti Vincenciji Lambergar, uradno nekdanji soprogi Ivana Zidarja, na katero je nekdanji gradbeni baron prepisal milijonsko premoženje v Sloveniji.

Preverjali bodo premoženje Zidarjeve soproge

"Osebni stečaj je edini način za izterjavo dolga," je za necenzurirano.si potrdil Boštjan Jurkošek, upravitelj v osebnem stečaju Ivana Zidarja.

To pomeni, da bodo za več let nazaj preverjali njene bančne račune, izpodbijali sporne transakcije in lažje poiskali morebitno skrito premoženje. Zidarjeva soproga se je namreč leta 2015 zanimala za nakup večje hiše na Obali. S čigavim denarjem bi jo kupila, nikoli ni bilo znano. Večino življenja je bila gospodinja. 

Upniki se bodo najprej poskušali dokopati do vidnega premoženja - več kot milijon evrov vrednih nepremičnin v Ljubljani in na Obali, ki jih je Ivan Zidar s sporazumom o delitvi premoženja prenesel na ženo. Ta zatrjuje, da je od soproga dobila le manjši del skupnega premoženja, saj da se večina nahaja v tujini.

Katere nepremičnine bodo tarča

Tarča upnikov bodo naslednje nepremičnine, ki so po uradnih evidencah vredne 1,2 milijona evrov, njihova tržna vrednost pa je še nekajkrat višja:

- vila na Černivčevi ulici v Ljubljani z več kot 400 kvadratnih metrov uporabnih površin, zgrajena leta 2011. Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) njena vrednost znaša 417.000 evrov.

- starejša hiša na Zelenovi ulici 34 v Ljubljani, po Gursu vredna 218.000 evrov.

- hiša na Zelenovi ulici 38 v Ljubljani, po Gursu vredna 176.000 evrov.

- napol zgrajena večnadstropna vila ob jezeru v Fiesi, ki jo je gradbeni inšpektor že pred leti označil za črno gradnjo in bi morala biti delno porušena. Po Gursu je vredna 389.000 evrov.

Nekdanja družinska hiša Zidarjevih.
Nekdanja družinska hiša Zidarjevih.
posnetek zaslona

Poleg družinske hiše sta v Vevčah še dve hiši, katerih lastništvo je Ivan Zidar v celoti prepustil nekdanji ženi.
Poleg družinske hiše sta v Vevčah še dve hiši, katerih lastništvo je Ivan Zidar v celoti prepustil nekdanji ženi.
Google Maps

/
/
posnetek zaslona

Nedokončani objekt v Fiesi.
Nedokončani objekt v Fiesi.
posnetek zaslona

Do zdaj jih je pred upniki ščitil zemljiški dolg - instrument, ki so ga mnogi toženi in zadolženi posamezniki po izbruhu krize uporabljali kot zaščito premoženja pred upniki. Imetniku tako imenovanega zemljiškoknjižnega pisma omogoča prednostno poplačilo iz zneska iz vrednosti nepremičnine pred drugimi upniki in anonimnost.

Komu je Zidar izročil ključe hiš

Ivan Zidar je avgusta 2011 na svoje nepremičnine vpisal dva zemljiška dolgova, vsakega v vrednosti pet milijonov evrov. To je naredil zgolj nekaj tednov po stečaju družbe SCT, nekoč največjega gradbenega podjetja v državi, za katerim je ostalo več sto milijonov evrov dolgov.

Če bodo upravitelj ali upniki nepremičnine prodali na javni dražbi, bo tako ves izkupiček končal pri uradno neznani osebi, ki ji je Ivan Zidar pred skoraj desetletjem izročil tako imenovano zemljiško pismo. To se prenaša iz rok v roke, seveda pa bo morala ta oseba pred državnimi organi dokazati, da je do njega prišla na zakonit način.

Če se na poziv sodišča, naj se razkrije kot imetnik zemljiškega pisma, ne bi javil nihče, bi zemljiški dolg prenehal veljati. Tako bi si kupnino od prodaje nepremičnin razdelili Zidarjevi upniki.

Že poizkušali priti do premoženja, a neuspešno

Od okrožnega sodišča v Ljubljani je Jurkošek tudi že dobil dovoljenje za založitev predujma za začetek njenega osebnega stečaja. Kdaj bo sodišče odločalo o tem, ni znano.

Zaradi spornih nakazil in prenosov premoženja je proti Vincenciji Lambergar že pred časom vložil vrsto tožb, nedavno pa prvo tudi pravnomočno dobil. Na podlagi sodbe mora Vincencija Lambergar v stečajno maso plačati okoli 67.000 evrov, kolikor naj bi neupravičeno prejela od Ivana Zidarja. Ta znesek bi bil v primeru novih uspehov na sodišču še mnogo višji.

Drugega kot zahtevati njen osebni stečaj mu tako ni preostalo. Tako on kot drugi upniki so namreč v preteklosti že poskušali zaseči premoženje Zidarjeve soproge, vendar niso bili uspešni.

Ivan Zidar
Ivan Zidar
STA

Ugasnilo podjetje iz odmevnega ropa

Upravitelj v Zidarjevem osebnem stečaju je tožbe vlagal tudi proti drugim sorodnikom, na katere je nekoč najvplivnejši gradbinec v državi prenašal premoženje.

V lanskem letu mu je uspelo v stečajno maso vrniti stanovanje na Linhartovi v Ljubljani, ki jo je Ivan Zidar podaril hčeri Dori Zidar Strojko. Enako mu je uspelo tudi s podjetjem za poslovno svetovanje Gradinal, ki ga je Zidar prenesel na svojega brata Stanislavu Zidarju.

To podjetje je v času Zidarjevega osebnega stečaja ustvarilo za več kot milijon evrov prihodkov od prodaje, a so ga vpleteni še pravočasno izpraznili in ugasnili. V letu 2018 je doseglo vsega 55 evrov prihodkov, upravitelj Jurkošek pa ga je pred dnevi poslal v stečaj.

Ime tega podjetja se je v javnosti pojavilo po odmevnem ropu pred Zidarjevo hišo leta 2016. Tedaj je oboroženi moški oropal kurirja, ki je Zidarju dostavil neznano količino denarja. V prvi izjavi policiji je napadeni dejal, da mu je bilo odtujenih več kot sto tisoč evrov in da je šlo za izkupiček podjetja Gradinal. Pozneje se dogodka ni več dobro spomnil.

S prodajo premoženja bi na koncu dejansko poplačevali dobavitelje in druge upnike propadlega SCT.
S prodajo premoženja bi na koncu dejansko poplačevali dobavitelje in druge upnike propadlega SCT.
STA

Koliko dolguje Ivan Zidar

Ivan Zidar je sedmim upnikom ostal dolžan 16 milijonov evrov. Največji med njimi je propadli SCT. Njegov stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič od Zidarja zahteva kar 8,7 milijona evrov na podlagi premoženjskopravnih zahtevkov v kazenskih postopkih.

Visoko na seznamu upnikov je tudi država oziroma finančna uprava RS (Furs). Zidar bi moral poravnati za 470 tisoč evrov davčnih obveznosti. Okoli 140 tisoč evrov dolguje še podjetju Adriaing iz Kopra, ki je gradilo Zidarjevo vilo v Fiesi, še 107 tisoč evrov pa ljubljanskemu odvetniku Zoranu Hartmanu, ki je svetoval vodstvu SCT v sicer neuspešnem postopku prisilne poravnave.

Kljub obsodbi mu ni treba v zapor

Medtem se Ivan Zidar, ki je desetletja vladal slovenskemu gradbeništvu, zaradi zdravstvenih težav še naprej izogiba sojenju in prestajanju zaporne kazni.

Na okrožnem sodišču v Ljubljani so nam pojasnili:

- da je bil Ivan Zidar v nekaterih postopkih izločen zaradi nezmožnosti izvedbe postopkov zaradi njegovega zdravstvenega stanja, v drugih primerih pa je bila obtožba zavržena ali pa je bil kazenski pregon celo ustavljen.

- da je bil v enem postopku pravnomočno obsojen (na leto in dva meseca zapora), vendar pa je bila izvršitev kazni 18. novembra 2016 odložena za čas trajanja zdravljenja njegove bolezni, in sicer iz razloga, ker mu v zavodu za prestajanje kazni zapora ni mogoče zagotoviti ustrezne zdravstvene oskrbe.

Pojasnili so še, da odlog izvršitve kazni velja za čas zdravljenja obsojenca. V tem času pa mora Zidar sodišču predložiti zdravniška potrdila o nezmožnosti za prestajanje kazni. "Ko in če razlog za odlog preneha, se kazen izvrši," so dodali.

"Sodišče je v postopku odločanja o odlogu izvršitve zaporne kazni odločalo na podlagi zdravstvene dokumentacije in izvedenskega mnenja Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, v sestavi izvedencev, specialistov ustrezne stroke, glede na zdravstveno stanje obsojenca," so pojasnili na sodišču.

Zadnja zdravniška potrdila o nezmožnosti za prestajanje kazni je predložil 15. januarja letos.