Miro Cerar izstopil iz SMC. Kaj je napisal v pismu?

Nekdanji predsednik SMC Miro Cerar je danes sporočil, da izstopa iz stranke.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 2. 3. 2020, 11:29


Necenzurirano prenos
SMC ni več moja stranka, članom sporoča Miro Cerar.
STA

S tem je dokončno postalo jasno, da Cerar ni sprejel predloga sedanjega predsednika SMC Zdravka Počivalška, da bi prevzel vodenje državnega zbora. Po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom je namreč dokončno ugotovil, "da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov".

Kot zadnji kandidat se je za ta položaj omenjal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, ki po naših podatkih prav tako ne želi biti minister za pravosodje v novi vladi Janeza Janše.

Miro Cerar je članom sporočil, da "SMC ni več moja stranka:

- ker ni več verodostojna pri uresničevanju ustanovnih vrednot,

- ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od same sebe,

- ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih povabil k skupnemu projektu, ampak tudi, kdo jih je izvolil".

Poziva vse poslanke in poslance, naj začnejo misliti s svojo glavo. Pozval je vse člane, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC, naj izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži več imena Stranka modernega centra.

V šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih.

"SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednoste in vladavino prava. V polnih štirih letih vodenja vlade je SMC stabilizirala prej nemiren političen prostor in z velikimi napori in visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, Slovenijo izvlekla iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvornim vrednotam in ciljem," je opozoril.

V pismu članom SMC je zapisal še, da je stranki posvetil šest let življenja in zanjo zastavil svoje ime. "SMC že davno ni stranka Mira Cerarja, a žal tudi ni več Stranka modernega centra. Razen če z 'modernostjo' razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru, s 'centrom' pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč."

Preberite pismo Mira Cerarja članom SMC:

Nasprotniki Janše v SMC se preštevajo

Nedavno je iz stranke izstopila tudi podpredsednica in ministrica za delo Ksenija Klampfer. Do zdaj je vstopu v Janševo koalicijo javno nasprotovalo že več sedanjih in nekdanjih vplivnih članov SMC: nekdanji poslanec Dragan Matić, nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, poslanec Jani Moederndorfer ...

Dragan Matić je danes člane SMC, ki ne podpirajo vstopa v Janševo koalicijo, pozval, naj iz stranke ne izstopajo posamično, ampak da se mu javijo na elektronski naslov. "V naslednjih dneh je treba pretehtati naše nadaljnje korake. Ker nam rezultatov ankete izpred nekaj tednov o mnenju članstva glede vstopa v koalicijo SMC ni prikazala, je informacija o tem, koliko nas misli drugače kot aktualno vodstvo SMC, zelo dragocena. Zavezujem se, da bodo vaši podatki obravnavani zaupno in jih brez vašega privoljenja ne bom razkril," je sporočil Matić.

Miro Cerar ni sprejel predloga sedanjega predsednika SMC Zdravka Počivalška, da bi prevzel vodenje državnega zbora.
Miro Cerar ni sprejel predloga sedanjega predsednika SMC Zdravka Počivalška, da bi prevzel vodenje državnega zbora.
STA

Cerar – simbol nasprotovanja Janši v SMC

Miro Cerar je prvi predsednik SMC, ki je bila leta 2014 ustanovljena kot Stranka Mira Cerarja, nato pa se je preimenovala v Stranko modernega centra. Stranko je vodil pet let. Junija lani je po zelo slabem izidu, ki ga je stranka dosegla na evropskih volitvah, sporočal, da ne bo več kandidiral za njenega predsednika. Na položaju ga je lani jeseni nasledil Zdravko Počivalšek.

Cerar je simboliziral nasprotovanje vstopu SMC v kakršno koli koalicijo z Janezom Janšo. Temu je odločno nasprotoval tako med volilno kampanjo spomladi 2018 kot po volitvah, na katerih je stranka osvojila deset poslanskih mandatov. SMC je zato sodelovala v manjšinski vladi, v kateri je Cerar zasedel položaj ministra za zunanje zadeve.

Pred tremi tedni je Cerar javno sporočil, da v novi vladi Janeza Janše ne more sodelovati. "Podpiram prizadevanja predsednika SMC, da vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo," je v pismu zapisal Cerar.

Počivalšek mu je zato ponudil vodenje državnega zbora, a se je izkazalo, da so bile v ozadju druge kombinacije. Tega položaja si je namreč v zadnjih dneh zaželel Igor Zorčič, dosedanji vodja poslanske skupine SMC, ki se je sprva omenjal kot kandidat za ministra za pravosodje. Koga bo SMC zdaj predlagala na ta položaj, trenutno ni jasno.

Miro Cerar je že napovedal, da po izteku ministrske funkcije prihaja med poslance, vendar da ne bo končal mandata. S pravno fakulteto v Ljubljani se dogovarja o tem, kdaj se lahko vrne na staro delovno mesto. Ker se Cerar vrača v državni zbor, bo iz njega izpadel poslanec Jani Moederndorfer, ki vodi preiskovalno komisijo o sumih nezakonitega financiranja stranke SDS.