Minister Dikaučič, kje je denar iz vaših stečajev?

Marjan Dikaučič se je po tem, ko je postal minister za pravosodje, rešil vodenja stečajnih postopkov. Toda obdržal je tuj denar.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 16. 9. 2021, 05:55


Marjan Dikaučič
Marjan Dikaučič je prvi minister za pravosodje, ki ga tožilstvo preganja zaradi gospodarskega kriminala. Z njim imajo težave tudi upravitelji, ki so prevzeli vodenje njegovih stečajev.
STA

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je bil pred junijskim imenovanjem upravitelj več deset stečajnih postopkov. Čeprav je na ministrskem položaju že tri mesece in je uradno zaprl pisarno, denar iz teh stečajev še vedno zadržuje na svojih računih. Upraviteljem, ki so prevzeli njegove stečaje, bi ga moral nakazati takoj po imenovanju, a tega še vedno ni storil. Ti morajo tako stroške teh stečajev pokrivati iz lastnih žepov. 

To informacijo nam je v zadnjih dneh potrdilo več upraviteljev, ki so po Dikaučičevem odhodu v Janševo vlado prevzeli vodenje njegovih stečajev. Opozarjajo, da se minister ne odziva na njihova elektronska sporočila ali klice. Tako niso mogli opraviti primopredaje, do katere bi praviloma moralo priti v osmih dneh. Preostane jim edino še, da se za pomoč obrnejo na sodišče, ki bi Dikaučiča uradno pozvalo, da izpolni svoje zakonske obveznosti.

Koliko denarja jim dolguje Dikaučič, uradno ni mogoče izvedeti. Več upraviteljev se ne želi pojavljati z imenom in priimkom v medijih, saj je ravno ministrstvo pristojno za nadzor nad njihovim delom in tudi dajanje pobud za uvedbo disciplinskih postopkov proti njim. Da mu je Dikaučič izročil dokumentacijo, ne pa tudi denarja, nam je uradno potrdil le stečajni upravitelj podjetja Agro bik Andrej Marinc. "To naj bi se zgodilo v tem tednu," je dejal Marinc. Dikaučič je sicer ob vstopu v vlado napovedal prenovo stečajne zakonodaje "za bolj učinkovite, transparentne in hitre postopke". A že zdaj je jasno, da se bo ravno zaradi njegovih zamud pri vračanju denarja čas trajanja nekaterih njegovih nekdanjih stečajev podaljšal. 

Bodo morali upravitelji, ki čakajo na Dikaučičev denar, za pomoč prositi sodišče?
Bodo morali upravitelji, ki čakajo na Dikaučičev denar, za pomoč prositi sodišče?
STA

Zakaj okleva z vračilom denarja in se ne odziva na pozive upraviteljev? "V obdobju, odkar sem nastopil funkcijo ministra za pravosodje, sem kljub natrpanemu urniku že opravil večino primopredaj stečajnih postopkov, ki sem jih vodil do imenovanja na ministrski položaj. Preostala pa bom opravil takoj, ko bo moč uskladiti termine z novimi upravitelji," se je odzval Dikaučič.

A brez težav je našel čas za to, da si je v vseh stečajih, ki jih je vodil, obračunal nagrade - skupaj za kar 90.000 evrov. V zadnjih tednih, ko je prevzemal vajeti na ministrstvu, se je namreč Dikaučič podpisal pod množico predlogov sklepov, na podlagi katerih se bo na njegov bančni račun nateklo več deset tisoč evrov. Tako je po tem, ko je že postal minister, začel z zaključevanjem postopkov. Tam, kjer je že pregledal terjatve in preveril premoženje, je bil upravičen do ustreznega nadomestila oziroma nagrade. Največ, okoli 55.000 evrov, mu je prinesel stečaj podjetja Agro Bik. V nekaterih primerih je od sodišča zahteval celo več denarja, kot bi mu po zakonu pripadalo. V več stečajih, ki so blizu zaključka, pa se je celo odločil, da ostane na položaju upravitelja in dokonča postopke. 

Preberite še:
Padel največji okostnjak iz omare ministra Dikaučiča

Na Dikaučičevih računih na deset tisoče evrov?

Dikaučič na naša vprašanja o tem, koliko je stečajev, v katerih še ni opravil primopredaje, koliko denarja dolguje upraviteljem in ali je denar v celoti na računih, ni odgovoril.

Upravitelji, ki so od Dikaučiča prevzeli stečaje, so morali sicer po zakonu že takoj naslednji delovni dan odpreti tako imenovane fiduciarne račune. Gre za posebne račune, na katere upravitelji prejemajo vplačila na podlagi unovčevanja in upravljanja stečajne mase. Denar na njih je varen pred zasegom, saj lahko z njim plačujejo samo bančne in druge stroške, povezane z upravljanjem stečajne mase, nagrade upraviteljev in upnike. 

Po naših informacijah ima Dikaučič še vedno odprtih kar 33 fiduciarnih računov, ki jih je odprl v več kot dveh letih kariere stečajnega upravitelja. Pri večini insolvenčnih postopkov, ki jih je vodil Dikaučič, gre sicer za osebne stečaje, kjer je bila stečajna masa običajno prazna. Na vsakem od njegovih računov so tako kvečjemu predujmi v višini nekaj več kot 1100 evrov, ki jih je založilo sodišče. Toda težava je v tem, da na računih upraviteljev, ki so prevzeli njegove stečaje, ni niti evra.

"Upoštevaje pravila zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v zvezi prenosom pooblastil na upravitelja ob začetku postopka vsa upravičenja preidejo na novega upravitelja, vključno z upravičenjem do vodenja transakcijskega računa stečajnega dolžnika, torej lahko obvesti izvajalce plačilnega prometa o njegovem imenovanju in 'prenosu' pooblastil nanj," pa jim odgovarja Dikaučič.

Preberite še:
Zakaj Počivalškov izbranec ne sme postati pravosodni minister

Prvi pravosodni minister, osumljen gospodarskega kriminala

Marjana Dikaučiča so sicer 15. junija letos v državnem zboru potrdili za novega pravosodnega ministra. Zanj so glasovali poslanci koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijske SNS in en poslanec DeSUS ter poslanca narodnosti. Od takrat se Dikaučič zapleta iz ene afere v drugo. Nazadnje je v javnosti odmevalo, da je osumljen kaznivih dejanj davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin.

Več virov nam je ob Dikaučičevem imenovanju zatrdilo, da mu je pot do ministrskega položaja tlakoval Rok Snežič.
Več virov nam je ob Dikaučičevem imenovanju zatrdilo, da mu je pot do ministrskega položaja tlakoval Rok Snežič.
STA

Tako je okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti že avgusta lani vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti Dikaučiču. Podjetje, ki ga je v letih od 2013 do 2016 vodil Dikaučič, naj bi se z lažno dokumentacijo skušalo izogniti plačilu DDV, zaradi česar naj bi bil državni proračun oškodovan za 52.000 evrov.Gre za prvega ministra za pravosodje v zgodovini samostojne Slovenije, ki ga tožilstvo preganja zaradi kaznivih dejanj gospodarskega kriminala. Če bi bil Dikaučič še vedno stečajni upravitelj in bi sodišče ugodilo zahtevi za uvedbo sodne preiskave, bi ga moralo ministrstvo za pravosodje razrešiti s te funkcije. Te težave ne bo imel, saj je vmes postal minister.

Podrobnejša analiza poslov, v katere je bil vpleten Dikaučič, razkriva precej povezav s krogom Roka Snežiča in podobnosti z načinom njegovega delovanja. Več virov nam je namreč ob njegovem imenovanju zatrdilo, da mu je pot do ministrskega položaja tlakoval Snežič, prijatelj in svetovalec predsednika vlade Janeza Janše.

Kako Dikaučič komentira povezave s Snežičem? "Z Rokom Snežičem nisva dobra znanca, ga ne poznam, niti mi ni 'tlakoval' poti do ministrskega položaja," je povedal.

Preberite še:
Skrivnostna preteklost ministra za pravosodje