Milijonski posli z vilami: Rusi, zasebni zobozdravnik, najbogatejši Slovenci ...

Največji nepremičninski posli leta: kdo je Rus, ki je za vilo v Portorožu odštel več kot dva milijona evrov? Od kod je dobil denar? In kdo je zasebni zobozdravnik, ki si je kupil posestvo na Bledu?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 29. 12. 2023, 05:55


Nepremičninske norije, ki so jo spremljale rekordno visoke cene in število prodaj stanovanjskih objektov, je očitno že konec. O tem priča tudi velik upad števila transakcij, vrednih več kot milijon evrov. Za ta denar je bilo v letošnjem letu prodanih "le" 22 luksuznih vil, stanovanj in vikendov, kar je skoraj polovico manj kot v letu 2022.

Vse prodane nepremičnine se nahajajo na najbolj priljubljenih lokacijah v državi, to je v glavnem mestu, na Obali in na Bledu, kjer so cene že od nekdaj najvišje.

Preverili smo, katere nepremičnine so dobile nove lastnike, kdo so njihovi prodajalci in kdo kupci:

1) 4,73 mio evrov za vilo na Bledu

Daleč najdražje je bila prodana vila Epos na Bledu, ki ima več kot 600 kvadratnih metrov površin in stoji na okoli 3500 kvadratnih metrov velikem zemljišču.

Od leta 2017 je bila v lasti družbe Login Establishment iz Lihtenštajna. V njenem ozadju sta Samo in Iza Login, nekdanja lastnika podjetja Outfit7, znanega po aplikaciji Talking Tom (govoreči maček v slov.).

/
/
Google

Kot vse kaže, je družina Login tudi v ozadju kupca. Novi lastnik je prav tako lihtenštajnska družba Lliebe Establishment, ki je registrirana na istem naslovu kot Login Establishment, isti pa so tudi člani upravnega odbora.

2) 3,59 mio evrov za vilo v Rožni dolini

V istem času je bila prodana tudi vila družine Login v elitni ljubljanski Rožni dolini, ki je še nekoliko večja od tiste na Bledu. Po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) obsega več kot 650 kvadratnih metrov površin.

Tako kot pri vili na Bledu je šlo za preprodajo med prej omenjenimi družbami iz Lihtenštajna.

/
/
Google

3) 2,37 mio evrov za vilo v Portorožu

Letos jeseni je novega lastnika dobila tudi skoraj 300 kvadratnih metrov velika vila z razgledom na Piranski zaliv.

Od leta 2020 je bila v lasti podjetja Longa Aurora Adria, ki ga obvladujeta dva ruska državljana: Sergey Cherkasov in Rezeda Cherkasova. Imata tudi podjetje na Hrvaškem. Denar za nakup vile v Sloveniji sta si izposodila neznano kje.

/
/
Google

Še več neznank je pri novemu lastniku. To je podjetje SMCS, ki ga obvladuje Georgy Kotov. Tudi ta si je denar za nakup izposodil in to v Združenih arabskih emiratih. Tam je sedež podjetja El Designo FZ-LLC, ki je Kotovu oziroma njegovemu podjetju posodilo 2,6 milijona evrov. Podjetje SMCS sicer od prejšnjega meseca nima več bančnega računa v Sloveniji.

4) 2,1 mio evrov za apartmajsko hišo v Strunjanu

Dolgo časa ni bilo znano, kdo je odštel več kot dva milijona evrov za objekt Guest House Zudić v Strunjanu, v katerem so štirje apartmaji. Dosedanji lastniki so ga oddajali v najem. Zelo verjetno bo dejavnost nadaljeval tudi novi lastnik.

To je podjetje Ronek, ki ga vodi Jurij Košenina, sicer lastnik podjetja Pro monting. To se ukvarja z montažo prezračevalnih sistemov in ima več kot 30 zaposlenih. V lanskem letu je ustvarilo skoraj deset milijonov evrov prihodkov in okoli 350 tisoč evrov dobička.

/
/
Guest House Zudić

Kljub temu si je Košenina večino denarja za nakup, kar 1,7 milijona evrov, izposodil. Dobil ga je pri podjetju Insider iz Celja, ki je v lasti Urbana Majcna, nekdanjega solastnika Pro montinga. Ta je bolj znan kot (nekdanji) direktor in lastnik Dvorca Lanovž, družbe CEP, CEPOD in Endomed.

5) 1,95 mio evrov za hišo s posestvom pod Šmarno goro

Kar 374 kvadratnih metrov velika hiša s posestvom blizu naselja Vikrče je avgusta letos zamenjala lastnika. Cena? Skoraj dva milijona evrov.

6) 1,3 mio evrov za hišo z več kmetijskimi objekti na Bledu

Pod enega največjih nakupov v letošnjem letu se je podpisal Tomaž Rotar. Za okoli 230 kvadratnih metrov veliko stanovanjsko hišo, ob kateri sta še dva kmetijska objekta, je odštel 1,3 milijona evrov. Na nepremičnini ni hipoteke.

/
/
Google

Rotar ima zasebno zobozdravstveno ordinacijo v Radovljici. Ta je z vsega dvema zaposlenima v lanskem letu ustvarila kar 1,2 milijona evrov prihodkov in skoraj pol milijona evrov plusa. V zadnjih štirih letih je pridelala kar 1,3 milijona evrov čistega dobička. Po dostopnih podatkih Rotar nima nobene koncesije in ne prejema sredstev iz zdravstvene blagajne.

7) 1,25 mio evrov za hišo v Luciji

Uspešen podjetnik je tudi novi lastnik skoraj 300 kvadratnih metrov velike vile z bazenom v Luciji. Gre za Filipa Povšeta, ki obvladuje družbo Povše Metal z več kot 50 zaposlenimi. Ta je v minulem letu presegla 13 milijonov evrov prometa in ustvarila skoraj dva milijona evrov čistega dobička.

Prejšnji lastnik nepremičnine je bilo podjetje Sedanka, ki sta ga obvladovala dve ruski državljanki: Irina Soboleva in Oxana Zaytseva. Le nekaj tednov po prodaji je bilo izbrisano iz slovenskega poslovnega registra. V preteklosti je bil njegov lastnik ruski poslovnež Gennady Lysak, za katerim je bila nekaj časa razpisana mednarodna tiralica zaradi domnevne vpletenosti v gospodarski kriminal v Rusiji.

8) 1,21 mio evrov za vilo v Domžalah

Nepremičnina, ki se nahaja v naselju Spodnje Jarše v Domžalah, je ena novejših. Zgrajena je bila leta 2018 in ima več kot 600 kvadratnih metrov bruto površin, poleg nje pa se po dostopnih podatkih nahaja tudi zunanji bazen.

Prejšnja lastnica je ob nakupu leta 2019 najela visoko posojilo. Kar 1,1 milijona evrov si je izposodila od ciprske družbe, ki jo vodi njen sorodnik. Dve leti pozneje pa še 430.000 evrov od Predraga Stamenkovića, nekdanjega borznega posrednika, ki zdaj živi na Cipru.

/
/
Google

Vilo je avgusta letos prodala Klemnu Piškurju, uspešnega prevozniku. Njegovo podjetje Klemen transport ima že skoraj 400 zaposlenih, v minulem letu pa je ustvarilo rekordnih 63 milijonov evrov prihodkov in tri milijone evrov čistega dobička.

9) 1,2 mio evrov za hišo v Portorožu

284 kvadratnih metrov velika hiša s pogledom na centralno plažo je februarja letos dobila novega lastnika. To je postalo podjetje Max-Rent, ki ga obvladuje eden od najbogatejših Slovencev Boštjan Marovt. Danes je direktor ali lastnik številnih podjetij, med katerimi je najbolj znan Celjski sejem. Pred njim je bila hiša v lasti Petra Mahniča, nekdanjega solastnika Splošne plovbe.

/
/
Google

10) 1,2 mio evrov za hišo v Luciji

Do septembra letos je bila 327 kvadratnih metrov velika nepremičnina v lasti podjetja Telemax Pro, ki je v rokah Roberta Nikolića, dolgoletnega direktorja telekomunikacijskega operaterja Maxtel. Ta je bil v lasti nekdanjega politika in podjetnika Janka Jenka, ki je družbo pred časom prodal Telemachu. Pozneje je Nikolić slovenskemu podjetju Nuba pomagal pri izgradnji optičnega omrežja v Srbiji.

/
/
Google

Zaradi finančnih težav so se na nepremičnini pojavile številne izvršbe. Sodišče je na pobudo upnikov razveljavilo celo 750 tisoč evrov visok zemljiški dolg, ki so ga menedžerji radi v preteklosti uporabljali za zaščito premoženja pred rubežem. Na koncu je bila hiša v Luciji prodana. Komu, še ni znano.