Menjava na vrhu Pošte, razrešili Kokota

Zgodilo se je, kar smo napovedali. Tomaž Kokot zapušča vrh Pošte Slovenije.

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 12. 9. 2022, 15:54


Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43
Tomaž Kokot ni več generalni direktor Pošte Slovenije.
Youtube/posnetek zaslona

Nadzorni svet Pošte Slovenije, ki ga vodi Urška Kežmah, se je odločil za zamenjavo generalnega direktorja družbe Tomaža Kokota.

V zadnjih tednih naj bi med Kokotom, ki ga je zastopal odvetnik Franci Matoz, in nadzorniki potekalo intenzivno dogovarjanje glede sporazumnega odhoda s položaja, pri čemer naj bi bil Kokot temu sprva celo naklonjen. Vendar naj bi si nato zadnji hip premislil. Zato se je nadzorni svet odločil, da ga zaradi poslabšanega poslovanja Pošte Slovenije oziroma neustreznega odziva na dogajanje na trgu razreši.

Da se bo moral Kokot prej ali slej posloviti s položaja, je bilo jasno že kmalu po zadnjih volitvah, po katerih je prišlo do zamenjave oblasti. Na Pošto Slovenije je namreč Kokot prišel kot izbranec stranke SDS oziroma njenega generalnega sekretarja Boruta Dolanca. Pri njegovem imenovanju pa so povozili vsa pravila korporativnega upravljanja in celo statut družbe, saj Kokot ni izpolnjeval pogojev za zasedbo položaja. 

Slovenski državni holding (SDH) je tako že konec junija zamenjal večino članov nadzornega sveta Pošte Slovenije. To je naredil le nekaj dni po tem, ko je na mizo dobil revizijo, ki je potrdila nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja. Odtlej je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo njihovo usodo delil tudi Kokot.

Preberite še:
Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte Slovenije

Nikoli ni imel pogojev za vodenje Pošte

Kokot, nekdanji občinski svetnik in kandidat SDS za župana Poljčan, nikoli ne bi smel nikoli postati direktor Pošte Slovenije, saj nima namreč pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih podjetjih, ki jih je zahteval razpis.

Franciju Matozu ni uspelo ubraniti izbranca SDS na vrhu Pošte Slovenije.
Franciju Matozu ni uspelo ubraniti izbranca SDS na vrhu Pošte Slovenije.
Bobo

Saga o njegovem imenovanju se je vlekla skoraj leto dni. Vse od aprila lani, ko so zaradi spora z SDS zamenjali Borisa Novaka in namesto njega začasno imenovali Kokota. V tem času ga je nadzorni svet večkrat poskušal imenovati za poln mandat, a neuspešno. Kokota namreč niso želeli podpreti celo nekateri predstavniki koalicijskih strank, saj nikoli ni imel dovolj vodstvenih izkušenj za vodenje Pošte.

Nato sta v ospredje stopila Janševa vlada, ki je zamenjala uporniške nadzornike, in odvetnik Franci Matoz, ki je v času prejšnje vlade postal ena najvplivnejših oseb v državnem gospodarstvu. Pripravil je enega od pravnih mnenj, s katerim so utemeljevali, da ima Kokot dovolj izkušenj. Na koncu je bil tudi Matoz tisti, ki je izbrance koalicije v nadzornem svetu družbe prepričal, naj glasujejo za Kokota, saj je odločitev počakal kar pred vrati sejni sobe.

Preberite še:
Prvi poštar in minister – partnerja v poslih slamnatega podjetja