Lobiranje za NEK2: Pusar premagal Nino Tomažin

Drugi blok nuklearke bo največja investicija v zgodovini Slovenije, velik posel pa je tudi njegova promocija. Koga so v Krškem izbrali na razpisu za komunikacijsko podporo?

Avtor: Primož Cirman
sreda, 31. 1. 2024, 05:55


15399X4442
Primožu Pusarju iz Pristopa je spet uspelo dobiti posel komunikacijske podpore pri projektu NEK2, a tokrat za bistveno nižjo ceno kot leta 2021.
Mediaspeed

Prebivalci Slovenije bomo očitno že letos na referendumu odločali o drugem bloku Nuklearne elektrarne Krško (NEK2), največji investiciji v zgodovini samostojne države. Predstavniki vseh parlamentarnih strank so se namreč včeraj dogovorili, da se referendum o tem izpelje do konca leta, skupaj pa bodo oblikovale vprašanje na glasovnicah. Medtem pa je že jasno, kdo bo ljudi pomagal prepričevati v nujnost tega projekta.

Družba Gen Energija, solastnica slovenske polovice krške nuklearke, je namreč v začetku tedna na javnem razpisu za komunikacijsko podporo in svetovanje izbrala Pristop. Gre za največjo domačo komunikacijsko agencijo, ki že dve desetletji velja za pomembnega igralca na domači politično-gospodarski sceni. Lastniško jo obvladuje direktor Primož Pusar. Posel je vreden 192.000 evrov (brez DDV), trajal pa bo 12 mesecev z možnostjo podaljšanja pogodbe za dodatno leto dni.

Pristop je posel dobil, četudi je oddal dražjo ponudbo od edinega konkurenta – podjetja Propiar, ki ga vodi Nina Tomažin Bolcar. To je bilo pripravljeno naročilo izpeljati za 165.000 evrov (brez DDV). Kako je Pristopu to uspelo? In kakšno vlogo je imela ta agencija pri prejšnji, skoraj dva milijona evrov vredni pogodbi za komuniciranje, ki so jo v Gen Energiji po zamenjavi oblasti prekinili?

Preberite še:
Kako gre pod Golobovo vlado Zavrlu, Pusarju & co.?

Komunikacijska pogodba za 70 tisoč na mesec

Projekt NEK2 bo najpomembnejši energetski projekt v državi, ki naj bi prinesel "zanesljivo oskrbe z energijo, zmanjšanje uvozne odvisnosti in omogočanje izpolnjevanja zavez na področju izpustov toplogrednih plinov". Ocene njegove vrednosti se gibljejo od desetih milijard evrov naprej. Velik posel pa je tudi njegova promocija.

Nuklearna elektrarna Krško
Nuklearna elektrarna Krško
Martin Kerin

Konec leta 2021, nekaj mesecev pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, je Gen Energija za izvedbo komunikacijske podpore pri projektu izbrala podjetje Consensus, prek katerega deluje nekdanji partner v Pristopu Andrej Drapal. Ta bi trajala dve leti, njena najvišja skupna vrednost pa je znašala 1,7 milijona evrov (z DDV) oziroma v povprečju kar 70.000 evrov na mesec. S tem denarjem so v Gen Energiji med drugim plačali grafično oblikovanje in video produkcijo, organizacijo dogodkov za promocijo jedrske energije, produkcijo spletnih predstavitev, spremljanje medijskih objav ...

Toda Consensus, ki ima nekaj zaposlenih, pred tem pa je z Gen Energijo sodeloval že več kot desetletje, sam ni bil sposoben izpeljati tako velikega posla. Na javni razpis se je zato prijavil skupaj s podizvajalci.

Med njimi je bil glavni Pristop, ki si je po naših informacijah zagotovil tudi večino tega denarja. To je bil čas nekdanje vlade Janeza Janše, ko so se posli te agencije z državnimi in javnimi naročniki razcveteli. V obdobju dobrih dveh let je dobila sedem velikih pogodb in kopico manjših, med drugim s Slovensko turistično organizacijo (STO), SID banko, ministrstvom za kmetijstvo in javno agencijo SPIRIT. Pusar je imel odprta vrata do nekdanjega ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, skupini okrog zeta madžarskega premierja Viktorja Orbana pa je pomagal pri neuspelem naskoku na Savo Turizem.

Preberite še:
Ko Pristop pri Kumru izgubi posel, ga dobi Pristopov bivši direktor

Prekinili pogodbo in objavili novo naročilo

Preostali partnerji v konzorciju, ki ga je vodil Consensus, so bili še podjetja GAZ, ki je v lasti Mateja Drobniča, Fluent in Energy iz Velike Britanije ter Kliping, ki je po naših podatkih mesečno prejemalo okrog 2.500 evrov. Takrat je Gen Energijo še vodil nekdanji dolgoletni direktor Martin Novšak, ki ga je tik pred volitvami na položaju zamenjal Blaž Košorok.

Po zamenjavi oblasti so v Gen Energiji očitno ocenili, da teh storitev ne potrebujejo. Vsaj ne po takšni ceni. Ko je vajeti družbe iz rok Košoroka prevzel Dejan Paravan, so pogodbo prekinili. Po dostopnih podatkih je Gen Energija konzorciju po pogodbi skupaj plačala okrog 600 tisoč evrov. Zadnje nakazilo je izvedla julija lani.

Večino denarja, ki ga je Gen nakazal Consensusu, so prejeli podizvajalci. 

/
/
Erar

Naključno ali ne, sočasno s prekinitvijo pogodbe so se v različnih slovenskih medijih in profilih na družbenih omrežjih začele serijsko pojavljati objave, ki so Golobovi vladi očitali, da s projektom NEK2 zavlačuje oziroma da ga želi zaustaviti.

Decembra lani pa so v Gen Energiji objavili novo javno naročilo za izvajalca "komunikacijske podpore in svetovanja na področju korporativnih odnosov z javnostmi". Iz dokumentacije je razvidno, da je bil glavni poudarek na "krepitvi družbene sprejemljivosti (...) in zlasti ozaveščanje ključnih skupin déležnikov o prednostih in priložnostih (...) jedrske energije in izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem". Pri tem bi šlo tudi za "podporo pri komuniciranju projekta NEK2 v odnosih z odločevalci in drugimi ključnimi javnostmi na regionalni, nacionalni ravni in na ravni EU".

Preberite še:
Milijonska odpravnina Pristopovega partnerja

Kaj je odneslo zmago Nini Tomažin

Na razpis sta se prijavila Pristop in Propiar, ki je v času nekdanje vlade največ delal za javne naročnike iz kroga NSi: ministrstvo za delo, Dars in ministrstvo za infrastrukturo. Novi posel bo Pristopu mesečno prinesel največ do 16 tisoč evrov. To je približno štirikrat manj od najvišjega možnega mesečnega zneska iz prejšnje pogodbe.

Propiar je ponudil nižjo ceno, a so bili izdelki Pristopa bolje ocenjeni. Dodatne točke so mu prinesle tudi nagrade.
Propiar je ponudil nižjo ceno, a so bili izdelki Pristopa bolje ocenjeni. Dodatne točke so mu prinesle tudi nagrade.
Enaročanje

Pristop je posel dobil kljub dražji ponudbi, saj so se v Gen Energiji že pred objavo razpisa odločili, da ponudb ne bodo ocenjevali le na podlagi cene, ampak tudi kakovosti idejne zasnove, analize izbranega primera in predloga dogodka. Pri vseh treh kriterijih je bil Pristop boljši in dobil dodatne točke, je razvidno iz dokumentacije.

Toda končno zmago si je Pristop zagotovil z nagradami na področju korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi, ki so jih v Gen Energiji zahtevali kot pomembno referenco. Te so mu prinesle dodatne točke, s tem pa tudi odločilno prednost pred Propiarjem.