Lastnik POP TV umrl v helikopterski nesreči

Češki milijarder je imel od lani jeseni v lasti medijsko hišo Pro Plus, izdajateljico televizijskih programov POP TV in Kanal A.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 29. 3. 2021, 08:00


petr kellner pf
Petr Kellner, najbogatejši Čeh, je izgubil življenje v helikopterski nesreči.
Profimedia

V helikopterski nesreči na Aljaski je včeraj zvečer po lokalnem času umrl češki milijarder Petr Kellner, lastnik skupine PPF, ki je lani jeseni prevzela medijsko hišo Pro Plus, izdajateljico televizijskih programov POP TV in Kanal A. 

Kot poročajo ameriški mediji, se je s skupino prijateljev odpravil na prosto smučanje na ledenik Knik Glacier, kamor so šli s helikopterjem. V nesreči je umrlo pet ljudi, od tega dva državljana Češke, eden pa je preživel. Novico o Kellnerjevi smrti so potrdile tamkajšnje oblasti.

56-letni Kellner je bil najbogatejši Čeh. Revija Forbes je njegovo premoženje ocenila na dobrih 18 milijard ameriških dolarjev. Konec devetdesetih let prejšnjega stoletja je ustanovil sklad PPF, ki je med češko privatizacijo uspel kupiti več podjetij. Danes je ena najpomembnejših čeških investicijskih skupin, ki ima v lasti zavarovalnice, banke, medije, telekomunikacijska, energetska in nepremičninska podjetja v več kot dvajsetih državah. Kellner je imel v PPF skoraj 99-odstotni lastniški delež. 

Lani oktobra je PPF z nakupom medijskih naložb ameriškega sklada CME na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji v last dobila tudi POP TV, najbolj gledano domačo komercialno televizijo. Kellner je v začetku decembra obiskal Slovenijo in se sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki že od prevzema oblasti ne skriva nezadovoljstva z uredniško politiko POP TV. Sestanek so v Janševem kabinetu potrdili šele po tem, ko smo ga razkrili na necenzurirano.si.

Preberite še:
Janša želi nadzor še nad POP TV