"Končala boš kot Ceausescu!"

Kakšno usodo je vzhajajoči politični zvezdi Demokratov napovedal član Janševe skupine za proti korona ukrepe?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 12. 11. 2020, 11:50


Screenshot 2020-11-12 at 11.35.39
Tomaž Štih, ki tvita in piše bloge pod imenom Libertarec, se za objavo do danes ni opravičil.
posnetek zaslona

Zmaga Joeja Bidna na ameriških predsedniških volitvah ni povzročila nervoze le pri predsedniku vlade Janezu Janši, ampak tudi pri njegovih pristaših in sodelavcih, ki jezo zlivajo na družbenem omrežju Twitter. 

Pri tem je šel najdlje Tomaž Štih, član vladne posvetovalne skupine za pripravo proti korona ukrepov, ki jo vodi Matej Lahovnik. Na Twitterju je napadel Alexandrio Ocasio Cortez, ameriško kongresnico in vzhajajočo politično zvezdo Demokratov. Zagrozil ji je, da bo končala kot pokojni romunski diktator Nicolae Ceausescu, ki je bil na božič leta 1989 po hitrem sojenju ustreljen. 

Kaj je tako razjezilo Štiha? V petek, 6. novembra, ko je bilo že jasno, da bo Donald Trump izgubil volitve, se je Ocasio-Cortezova javno vprašala, ali bo "kdo arhiviral te Trumpove zvijače za poznejši čas, ko bodo (republikanci, op. a.) skušali v prihodnosti zmanjšati ali zanikati njihovo sokrivdo". V mislih je imela manevre, s katerimi je Trump skušal izpodbiti legalnost volitev. "Napovedujem precejšnjo verjetnost, da bodo številni tviti, zapisi in fotografije v prihodnosti izbrisani," je še zapisala Ocasio-Cortezova.

"Arhiviraj tole: končala boš kot Nicoale Ceausescu," ji je na Twitterju zabrusil Štih, a kasneje svoj tvit izbrisal. Ni težko domnevati, kaj je imel v mislih. 

"Arhiviraj tole: končala boš kot Nicoale Ceausescu," ji je zabrusil Tomaž Štih.
"Arhiviraj tole: končala boš kot Nicoale Ceausescu," ji je zabrusil Tomaž Štih.
Twitter

Kako je končal Ceausescu 

Ceausescu je bil četrt stoletja predsednik Romunije in generalni sekretar tamkajšnje komunistične partije. Njegov režim je veljal za enega najbolj krutih v vzhodni Evropi. Medtem ko je denar porabljal za megalomanske projekte, je bilo prebivalstvo obubožano in lačno. Simbol tega časa so romunske sirotišnice, v katerih so otroci umirali zaradi aidsa.

Leta 1989 so v Evropi začeli padati komunistični režimi. Decembra istega leta je prišel na vrsto tudi Ceausescu. V obubožani državi, v kateri je pustošila lakota, so izbruhnile demonstracije, ki se jih je režim lotil s silo. Najprej v Temišvarju, nato pa so dosegle Bukarešto. Tam se je na shodu, ki ga je v podporo Ceausescuju organiziral režim, množica obrnila proti komunističnemu vodji. Vojska je prestopila na stran protestnikov, ki so se več dni spopadali s pripadniki tajne službe Securitate, ene najhujših tajnih policij v vzhodnem bloku. Odgovorna je bila za mučenje ali smrt na tisoče disidentov. 

Ceausescu je s soprogo pobegnil iz Bukarešte, a so ga ujeli v mestu Trgovište. Na hitrem sojenju je bil obsojen na smrt zaradi genocida nad 64.000 prebivalci Romunije in še isti dan ustreljen pred zidom. Posnetek hitre usmrtitve je še danes mogoče najti na svetovnem spletu. Ceausescujevo življenje se je končalo v mlaki krvi ob stari podeželski hiši. Enako usodo je Štih napovedal najmlajši ženski v ameriški zgodovini, ki je bila izvoljena v kongres, in vodilni predstavnici progresivnega krila Demokratov.

Protesti proti Ceausescuju.
Protesti proti Ceausescuju.
arhiv

/
/
Wikimedia

Štih, ki tvita in piše bloge pod imenom Libertarec, se za objavo do danes ni opravičil. Ocasio-Cortezova sicer ni edina članica Demokratov, ki je bila Štihova tarča na Twitterju. V eni od objav se je norca delal tudi iz video posnetka, ki ga je objavila Kamala Harris, bodoča podpredsednica ZDA. 

Kdo je Libertarec

Težava je, ker Štih ni le eden od fanatičnih pristašev SDS, ki so v zadnjih dneh zlivali gnojnico po Bidnu. Med njimi prednjači sam Janša, ki je Bidna primerjal kar s Slobodanom Miloševićem. Takoj po zamenjavi oblasti je Štih postal član vladne skupine, ki je že konec marca pripravila prvi paket proti korona ukrepov. Zakaj je bil Štih, ki deluje na področju informacijske tehnologije, izbran v to skupino, nikoli ni bilo znano. Člani te skupine imajo ključni vpliv na ekonomske ukrepe Janševe vlade, saj ministrstvo za finance njihove usmeritve "prevaja" v interventne zakone, ki jih sprejema parlament. 

Štih, ki že več let živi v Londonu, je v slovensko politiko prvič vstopil leta 2011. Takrat je kot član Državljanske liste Gregorja Viranta kandidiral na državnozborskih volitvah in v Grosuplju dobil 1300 glasov. V času druge Janševe vlade je bil član kabineta tedanjega ministra za finance Janeza Šušteršiča. Iz tistega obdobja je javnosti najbolj v spominu najbolj ostal, ko ga je kamera POP TV ob zamenjavi oblasti ujela v rokah s svojim hladilnikom, ki ga je iz pisarne nosil v avtomobil.

Zaradi uredniške politike ne objavljamo fotografij prave usmrtitve, temveč njeno igrano uprizoritev:

Če se je Štih nekoč še predstavljal kot "klasični liberalec", so njegova prepričanja v zadnjih letih domala popolnoma enaka sporočilom in stališčem SDS. Tudi stil javnih objav in seznam najpogostejših tarč je enak. To so socialisti, migranti, novinarji in vsi nasprotniki trenutne oblasti. 

Ko je Štih zagovarjal nastop hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji, ga ni motila njegova ustaška koreografija. Takrat je Večerove novinarje obtožil, da se mentalno nikoli niso prav zelo razlikovali od fašistov. Pred leti je objavljal sezname novinarjev, ki naj bi bili socialistični, in svaril tujce pred sodelovanjem z njimi. Pred časom je bil kandidat za člana programskega sveta RTV Slovenija. Odkar so Janševi ljudje prevzeli Siol, je postal redni kolumnist tega portala, v teh in drugih besedilih pa redno promovira lastne in SDS-ove politične ideje.