Komu je UKC Ljubljana po obisku Janše dal nujni "covid" posel

V kaosu, ki ga na zdravstvenem področju povzroča razmah epidemije covid-19 in je posledica zamud pri pripravah na drugi val, bodo izbrani gradbinci dobili milijonske posle.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 29. 10. 2020, 12:40


Ela-wBGWMAMUx5T
Na dan, ko je Janez Janša (v sredini) obiskal generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja (levo), je gradbeno podjetje Remont dobilo večmilijonski posel.
twitter

Na dan, ko je predsednik vlade Janez Janša obiskal UKC Ljubljana oziroma nedokončani del bolnišnice, kjer bodo začasno uredili prostore za namestitev 100 bolnikov s covid-19, je generalni direktor Janez Poklukar brez razpisa že izbral izvajalca. 

To je obrtno-gradbeno podjetje Remont iz Celja, ki mora v zelo kratkem času adaptirati prostore, prvotno predvidene za intenzivne terapije in operacijske dvorane. Ta projekt stoji že več kot desetletje. Po napovedih Mateje Logar z UKC Ljubljana naj bi bila gradbena dela izvedena v desetih dneh, pri čemer ob vse slabši epidemiološki situaciji in naraščajočemu številu hospitaliziranih bolnikov upajo, da ne bo prišlo do zamud. V nadaljevanju razkrivamo, kako je prišlo do tega 2,4-milijonskega posla.

Prostorska stiska UKC Ljubljana, sploh v primeru večjega izbruha epidemije, je bila znana že vse od spomladi. Zakaj je vodstvo UKC Ljubljana do zadnjega čakalo z zagotovitvijo dodatnih prostorov, ni znano. To je posledica kaosa pri načrtovanju vrste dosedanjih direktorjev UKC Ljubljana, omejenih finančnih sredstev in odsotnosti državne strategije za zagotovljanje dodatnih zmogljivosti v zdravstvu. A nujnost razmer zdaj največjo bolninišnico v državi sili v delitev denarja brez razpisa. Pregled javnih naročil kaže, da se v teh dneh pod izgovorom "skrajno nujno" številnim dodeljujejo posli brez razpisa in po vprašljivih cenah.

Ceno spustili za 800.000 evrov

Podjetje Remont si je vrata v posle z UKC Ljubljana, s katerim pred tem nikoli ni sodelovalo, odprlo pred manj kot dvema tednoma.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je takrat z direktorjem Remonta Matjažem Pavčičem po izvedenem javnem razpisu podpisal pogodbo za drug projekt, to je ureditev nove sive cone v pritličju objekta ob Bohoričevi ulici (nekdanja stavba Zavoda varstva pri delu). Ta bo namenjena obravnavi pacientov, ki imajo poleg akutne bolezni še sum na covid-19. V pritlični etaži bo poleg sob za osebje in shramb urejenih tudi devet izolirnih bolniških sob s toaletnimi prostori in štiri bolniške izolirne sobe s stalnim nadzorom za bolnike v nekoliko slabšem stanju. Po pogodbi, vredni okoli 1,2 milijona evrov, mora Remont pred koncem leta prenoviti pritličje, sanirati streho, sanirati poškodbe in plesen ter izvesti druga gradbena in obrtniška dela.

/
/
/

Remont je do tega posla prišel na javnem razpisu, ki je bilo objavljeno konec septembra in na katerem je imel še štiri konkurente. Njegova prvotna ponudba je znašala več kot dva milijona evrov in je bila druga najslabša. Za manj denarja bi tako imenovano sivo cono uredila podjetja Makro 5 Gradnje iz Kopra, Komin Gradnje iz Ljubljane in Janko Team iz Uršnih sel. Sledila so pogajanja, v katerih je Remont spustil ceno skoraj za polovico na 1,2 milijona evrov in za las premagal podjetje Makro 5 Gradnje.

Za koga je do zdaj delal Remont

Remont, ki je v lasti družine Kugler, je srednje veliko gradbeno podjetje. V lanskem letu je ustvarilo okoli 28 milijonov evrov prihodkov od prodaje in nekaj več kot četrt milijona evrov čistega dobička. Po zadnjih podatkih ima 114 zaposlenih.

Od javnih naročnikov največ delajo za Mestno občino Celje ter občine Šentjur, Radeče in Slovenske konjice. V zadnjih petih letih Remont večjih poslov v zdravstvu in dejavnosti nege starejših ni imel. Delal je le za Zdravstveni dom Celje, Dom upokojencev Polzela, Dom upokojencev Ljubljana-Vič Rudnik, nekaj malega pa tudi za Splošno bolnišnico Celje.

Na slavnostno prireditev ob 60-letnici podjetja sta prišla tudi celjski župan Bojan Šrot in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Remont je sicer leta 2015 postal lastnik asfaltne baze Velika Pirešica, v boju zanjo je premagal družbo VOC Celje. Pred časom je bil tudi eden od malih delničarjev zdravilišča Thermana.