Ključni lastniki Hidrie so se sprli. Padajo hude obtožbe.

V idrijski dolini je počilo med največjim lastnikom Hidrie Edvardom Svetlikom in več ključnimi sodelavci. Direktor Hidrie Holdinga Iztok Seljak je napovedal, da bo poskušal prevzeti družbo H&R, večinsko lastnico Hidrie. Ta ima več kot 1800 zaposlenih.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
petek, 11. 1. 2019, 09:50


Necenzurirano prenos
Hidria
Hidria

Seljak nam je pojasnil, da je v začetku decembra zaznal sume nepravilnosti v družbi, sume kršitve zakonodaje in notranjih aktov.

Hidria Holding je kot solastnica Hidrie v zadnjem mesecu od malih delničarjev začela na veliko kupovati delnice družbe H&R, krovne družbe, preko katere imajo menedžerji in drugi v lasti skupino Hidria. Za okoli 0,7 odstotka delnic je plačala okoli 60 tisoč evrov, kar je po Seljakovih ocenah premalo. O nakupih sploh ni bil obveščen, temveč naj bi to na lastno pest naredila Urška Svetlik in Gašper Svetlik.

Toda za nakupe lastnih delnic bi morala predhodno dobiti soglasje nadzornega sveta Hidrie Holdinga in tudi upravnega odbora družbe H&R. Tega pa po besedah Seljaka nista imela. Vsi trije so direktorji družbe Hidria Holding, vendar lahko po zadnjih organizacijskih spremembah dva od njih preglasujeta tretjega.

"Ker sem kot direktor odgovoren za zakonitost poslovanja, sem te sume nepravilnosti pravno preveril ter s pravnim mnenjem, ki te sume potrjuje, seznanil tudi nadzorni svet Hidrie Holdinga in upravni odbor družbe H&R ter zahteval sklic seje upravnega odbora družbe H&R," je povedal Seljak.

Skrbi ga, da bi Hidria Holding še naprej kupovala lastne delnice po nizkih cenah in jih nato prodala izbranemu kupcu, najverjetneje komu iz družine Svetlik. Ta bi se posledično že približala večinskemu lastništvu idrijske skupine.

Iztok Seljak
Iztok Seljak
STA
Zaradi dolgoročnega razvoja in zaščite družbe ter zaščite preostalih delničarjev pred nadaljevanjem tovrstnega ravnanja se je z Dušanom Lapajnetom, direktorjem Hidrie in tudi manjšinskim delničarjem, odločil za prevzemno namero za vse delnice H&R po ceni 35 evrov na delnico. Delnice, ki jih še nima v lasti, vrednoti na 24 milijonov evrov.

Zaradi začetka prevzema sicer Hidria Holding do nadaljnjega ne more več kupovati lastnih delnic.

V Hidrii so se na dogajanje ostro odzvali. "V zvezi z nedavnimi dogodki v korporaciji Hidria poudarjamo, da vse družbe v okviru korporacije vseskozi poslujejo zakonito in v skladu z načeli dobrega korporativnega upravljanja. Pri tem pa se pojavljajo utemeljeni dvomi, da v ozadju zahtev po razrešitvi direktorjev Hidrie Holdinga in prevzemne namere stojijo osebe, ki zasledujejo svoje osebne interese in ne interesov družb v okviru korporacije Hidria. Takšnim nameram bomo zato nasprotovali z uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev."

Svetlik največji lastnik Hidrie

Največji lastnik družbe H&R in s tem Hidrie je sicer podjetje ES&G v lasti Edvarda Svetlika, ki ima v rokah 40 odstotkov vseh delnic. Seljak in Lapajne medtem obvladujeta manj kot 20 odstotkov lastništva.

Ključno je torej vprašanje, na čigavo stran se bo postavila Andrejka Krapš Rejc, ki je z možem lastnica slabe četrtine delnic. Po naših informacijah za zdaj ostaja nevtralna.

Po naših informacijah so se največji lastniki Hidrie sredi lanskega leta dogovarjali o sklenitvi novega delničarskega sporazuma, v katerem bi se dogovorili o medsebojnih razmerjih. V okviru tega bi se dogovorili tudi za pravila igre, s katerimi bi preprečili, da bi kateri od delničarjev mimo drugih pridobival nove delnice. Toda delničarskega sporazuma ni bilo.

Edvard Svetlik, največji posredni lastnik Hidrie
Edvard Svetlik, največji posredni lastnik Hidrie
STA
Skupina H&R sicer upravlja naložbe v skupino Hidria in v skupino HDR Naložbe. Druga mora do konca letošnjega leta odprodati preostalo premoženje, z ustvarjenimi prihodki pa odplačati posojila bank, združenih v bančni konzorcij.

Hidrio Holding nadzirajo Svetlik, profesor z ljubljanske ekonomske fakultete Igor Masten in profesorica Danica Purg s poslovne šole IEDC na Bledu.

"Za prevzemno ponudbo nekaterih članov vodstva in solastnikov H&R smo izvedeli iz medijev. Zadevo, vključno z očitanimi nepravilnostmi, temeljito proučujemo in bomo na podlagi pregleda vseh dokumentov in ob upoštevanju vseh relevantnih dejstev ter dodatnih strokovnih pravnih mnenj, ustrezno postopali skladno z zakonom in internimi pravili," so se odzvali člani nadzornega sveta.

Nazadnje so se sicer nadzorniki srečali včeraj, vendar so sejo prekinili.

V upravnem odboru družbe H&R so medtem Andrejka Krapš Rejc, Iztok Seljak, Edvard Svetlik, Urška Svetlik in Dušan Lapajne.

Pred leti v finančnih težavah

Spor med ključnimi menedžerji in lastniki bi lahko skrbel tudi banke upnice. Hidria je imela od finančne krize naprej velike težave zaradi visoke zadolženosti. Že leta 2014 se je z bankami dogovorila o tako imenovani pogodbi o finančnem prestrukturiranju. Njeni financerji so NLB, NKBM, SID Banka, Intesa Sanpaolo in Abanka.

V okviru dogovora z bankami se je koncern Hidria tudi reorganiziral. Združevali sta se največji dve družbi v skupini - Hidria Rotomatika in Hidria AET v skupno družbo Hidria, katere vodenje je prevzel Christof Droste, nekdanji prvi mož Helle Saturnus. Banke naj bi takrat zahtevale tudi zmanjšanje števila vodstvenega kadra. Zahtevali naj bi zlasti umik Urške Svetlik, ni pa jasno, ali tudi Seljaka.

Hidria
Hidria
Robert Zabukovec
Ni pa jim uspelo prodati več kot 60 tisoč kvadratnih metrov velikega zemljišča na območju nekdanjega Tomosa v Kopru. To je v neposredni bližini Hidrjiinega tehnološkega parka.

V letu 2017 je skupina Hidria, ki ima v Sloveniji in tujini več kot 1800 zaposlenih, ustvarila 253 milijonov evrov prihodkov in 34 milijonov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA). Od tega 90 odstotkov izdelkov proda v tujino.

Idrijska družba je lani z odprtjem visokotehnološke avtomatizirane proizvodne linije v Tolminu začela serijsko izdelavo inovativne žarilne svečke oziroma sistema za hladni zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka optymus PSG. 30 milijonov evrov je Hidria od leta 2010 vložila v razvoj inovativne žarilne svečke za hladni zagon dizelskega motorja; to ščiti z več kot 15 patenti.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net