Kdo se je zlagal? Igor Zorčič, Milan Krek ali oba?

Dejstvo: predsednik državnega zbora od epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nikoli ni pridobil usmeritev glede varnega tajnega glasovanja na daljavo.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 27. 1. 2021, 17:30


20200831-01021373
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič se je pri odločitvi, da ne bo dovolil tajnega glasovanja na domovih poslancev, skliceval na mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
STA

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je zavajal poslance in javnost. Prejšnji teden je namreč zatrjeval, da je vodstvo državnega zbora pridobilo mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o možnostih za izvedbo tajnega glasovanja na daljavo, ki bi omogočalo nemoteno glasovanje o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše. Toda danes je Zorčič vodjem poslanskih skupin priznal, da usmeritev NIJZ o tem v resnici še ni.

Kdo se je torej zlagal: Zorčič ali direktor NIJZ Milan Krek, s katerim se je sestal minuli četrtek v državnem zboru? 

Že v soboto smo na necenzurirano.si razkrili, da epidemiologi NIJZ nikoli niso dali pisnega mnenja o možnostih tajnega glasovanja na daljavo. Prav tako jih državni zbor za mnenje o tem nikoli ni zaprosil, čeprav je od začetka epidemije minilo že deset mesecev. O načinih za varno izvedbo tajnega glasovanja na daljavo nikoli niso ne razpravljali ne dali nobenih priporočil.

Preberite še:
Kaj sta Krek in Zorčič skuhala proti opoziciji

Milan Krek, direktor NIJZ
Milan Krek, direktor NIJZ
STA

Kljub temu se je Zorčič v izjavah za medije pri vprašanju, zakaj v tem trenutku ni mogoče varno izpeljati tajnega glasovanja na domovih poslancev, skliceval na "mnenje NIJZ". Kaj pravi to mnenje? Kot je pojasnjeval Zorčič, bi morali biti člani mobilnih volilnih ekip, ki bi bili v stiku z okuženimi poslanci, v skafandrih, po opravljenem glasovanju pa bi morali še v desetdnevno karanteno. To bi izvedbo glasovanja močno otežilo, sploh v primeru večjega števila okužb med poslanci. 

Toda več epidemiologov nam je v neuradnih razgovorih potrdilo, da je to mnenje v nasprotju s stroko. Spraševali so se, zakaj bi ljudje v skafandrih morali v karanteno. Poudarjali so, da NIJZ v takšnih primerih ponavadi daje pisna mnenja. To se je nazadnje zgodilo v ponedeljek, ko je Center za nalezljive bolezni pod vodstvom Maria Fafangela izdal pisno dovoljenje za odprte vrtcev in prvih treh razredov šol. Naše preverjanje je že takrat pokazalo, da se je Zorčič skliceval le na ustno mnenje Milana Kreka. Šlo je torej za osebno mnenje direktorja NIJZ, ne epidemiologov pri tej instituciji.

Kaj je Krek v resnici dejal Zorčiču, je želel razčistiti vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubovič. Od Zorčiča je v začetku tedna zahteval, naj ga seznani, kakšne so usmeritve NIJZ v primeru glasovanja na daljavo. Danes je Zorčič priznal, da teh usmeritev v resnici še ni. Vodjem poslanskih skupin je odgovoril, da je mnenje NIJZ "povzel v izjavi za medije po delovnem posvetu" na podlagi srečanja z Milanom Krekom. Prosil jih je še, da "mu do vključno petka posredujejo konkretna vprašanja, na podlagi katerih bi NIJZ zaprosil za pripravo pisnih pojasnil". Zakaj Zorčič tega ni storil že prejšnji teden? 

/
/
necenzurirano.si

To je nov dokaz, da je Zorčič s tem manevrom skušal kupiti dodaten čas Janševi koaliciji za zavlačevanje. Nezmožnost tajnega glasovanja na daljavo ob pojavu okužb v državnem zboru je bila pomemben razlog, da je Karl Erjavec prejšnji teden umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Logika je enostavna. Opozicijske stranke za uspeh nezaupnice potrebujejo glasove najmanj 46 poslancev. Vsaka odsotnost zaradi okužbe v njihovih vrstah lahko te načrte podre - precej bolj kot koaliciji, ki za obrambo vlade v parlamentu ne potrebuje vseh svojih poslancev. Vse to pa bi šlo ob odločanju o nezaupnici močno na roko Janševi koaliciji, ki jo Zorčič javno brani.