Kdo je že zaprl s.p.? Helena Blagne, Vlado Kreslin, Salomé ...

Helena Blagne, Vlado Kreslin, Salomé in Uroš Šerbec so najbolj znana imena med več kot 1700 samostojnimi podjetniki, ki so bili v zadnjih dneh prisiljeni v zaprtje statusa. So se s tem (nehote) odpovedali državnemu denarju, ali pa še imajo čas za preklic izbrisa?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 30. 3. 2020, 05:55


18991X1592
Helena Blagne je med 1700 podjetniki, ki so se odločili za zaprtje s.p.
Mediaspeed

Samostojni podjetniki, ki so čez noč ostali brez prihodkov, so v zadnjih tednih panično ugašali s.p., da bi se lahko prijavili na zavod in rešili obveznosti plačila socialnih prispevkov. Ker se je vlada šele po pritisku javnosti odločila, da bo priskočila na pomoč tudi samozaposlenim, zdaj iščejo načine, kako priti do obljubljenega denarja.

Na Agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) so za necenzurirano.si potrdili, da se samostojni podjetniki nanje množično obračajo z vprašanji o tem, kako preklicati že začete postopke za prenehanje statusa in celo odločbe o izbrisu s.p. iz poslovnega registra.

V prejšnjem tednu so tako zaznali povečano število umikov vlog za prenehanje statusa. "V torek smo opravili 44, sredo 38 in četrtek 15 ustavitev postopka," so povedali na Ajpesu. Razloga za umik vloge podjetniku ni potrebno navesti. Glede na to, da je njihovo število nekajkrat večje kot običajno, pa gre brez dvoma za odziv na vladno napoved pomoči.

Na spletnih straneh Ajpesa je bilo sami prejšnji teden objavljenih več kot 1000 o prenehanju opravljanja dejavnosti s.p.
Na spletnih straneh Ajpesa je bilo sami prejšnji teden objavljenih več kot 1000 o prenehanju opravljanja dejavnosti s.p.
Arhiv

Po včeraj sprejetem predlogu, ki ga mora potrdili še parlament, bodo samozaposleni za marec prejeli 350 evrov (če dokažejo najmanj 25-odstotni upad dohodka), za april in maj pa po 700 evrov (najmanj 50-odstotni upad). Država bo zanje v kriznih mesecih plačevala tudi prispevke.

Je še možen preklic? Ajpes: da.

Kaj lahko sedaj naredijo podjetniki? Po pojasnilih Maje Grčar z Ajpesa imajo možnost za ohranitev statusa, vendar morajo pohiteti:

1) S.P. V POSTOPKU IZBRISA: Podjetnik lahko umakne vlogo do dneva pred predlaganim datumom izbrisa, Ajpes pa nato zaustavi postopek.

2) ŽE IZBRISAN S.P.: Podjetnik se lahko na sklep o izbrisu iz poslovnega registra pritoži v osmih dneh od vročitve sklepa. O pritožbi bo odločalo ministrstvo za gospodarstvo.

Kaj pa preostane tistim, ki so zamudili rok? Lahko se prijavijo na zavod in zaprosijo za denarno nadomestilo. Po naših informacijah na zavodu v zadnjih dneh opažajo izredno povečano število klicev podjetnikov, ki preverjajo, kakšne pravice imajo sami oziroma njihovi zaposleni po zaprtju s.p. in ali jim pripada nadomestilo.

Na ministrstvu za delo temu pritrjujejo. Samostojni podjetniki, ki zaradi epidemije koronavirusa COVID-19 zapirajo s.p., so tako upravičeni do nadomestila, ob pogoju, da imajo vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih plačane prispevke. Višina nadomestila pa znaša okoli 550 evrov, torej precej manj od predvidenega državnega paketa pomoči.

Po najnovejšem predlogu bi samostojni podjetniki dobili finančno pomoč, ki presega višino nadomestila za brezposelnost.
Po najnovejšem predlogu bi samostojni podjetniki dobili finančno pomoč, ki presega višino nadomestila za brezposelnost.
Bobo

Prejšnji teden 1000 obvestil o zaprtju s.p.

Toda podjetniki še do nedavnega niso vedeli, kako bodo preživeli. Vlada jim je tako šele v sredo sporočila, da bodo prejeli pomoč, vendar le slabih 500 evrov. Zato ne preseneča, da se je število vlog za izbris s.p. v zadnjih dneh skokovito povečalo. 

V četrtek so imeli na Ajpesu na mizi že nekaj manj kot 500 vlog, njihovo število pa se bo v prihodnjih dneh še povečalo. Samo v prejšnjem tednu so namreč podjetniki na spletnih straneh Ajpesa objavili rekordnih, več kot 1000 sklepov o prenehanju opravljanja dejavnosti. To morajo po zakonu narediti najmanj 15 dni, preden lahko Ajpesu pošljejo zahtevo za izbris iz poslovnega registra.

Prva dama slovenske zabavne glasbe Helena Blagne, prekmurski glasbenik in kantavtor Vlado Kreslin, nekdanji rokometni reprezentant Uroš Šerbec in estradnica Christa Žentiily - Salomé so imena le najbolj znanih Slovencev, ki so se v zadnjih dneh odločili za ta korak. Enako je po naših podatkih naredilo že najmanj 1700 ljudi, ki so zaradi zaprtja vseh nenujnih dejavnosti in posledične "zamrznitve" gospodarstva ostali brez zaslužka.

Vlado Kreslin, slovenski kantavtor in folk rock glasbenik
Vlado Kreslin, slovenski kantavtor in folk rock glasbenik
Obrazi

Med njimi so gostinci, frizerji, nepremičninski posredniki, zdravilci, glasbeniki, športniki, športni trenerji, organizatorji dogodkov, maserji, kozmetičarke, turistični vodniki, gradbinci, modne oblikovalke, novinarji, blogerji, fotografi, prevozniki, pedagogi ...

Mnogi so se za zaprtje statusa odločili zato, da jim v kriznem času ne bi bilo potrebno plačevati socialnih prispevkov, ki na mesečni ravni znašajo najmanj 400 evrov, pri tistih z višjimi prihodki pa še precej več. Številni zapirajo tudi popoldanski s.p.

Po zadnjih podatkih iz leta 2018 je v Sloveniji okoli 110.000 samostojnih podjetnikov.