Karl Erjavec: Vodstvo DeSUS je bilo preveč tiho

Karl Erjavec o povzpetnikih v lastni stranki, Aleksandri Pivec, Zoranu Jankoviću, svojih grehih in položaju stranke v vladi Janeza Janše.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 23. 11. 2020, 10:45


Necenzurirano prenos
"Občutek imam, da se v stranki še vedno premalo zavedamo, da je stranka v nezavidljivem položaju in če se bo nadaljevalo to medsebojno nezaupanje in prazne razprave o tem, kdo je kriv za nastalo situacijo, stranke DeSUS ne bo več," člane stranke opozarja Karl Erjavec.
STA

V petek se začne glasovanje o novem predsedniku DeSUS, ki bo trajalo do naslednjega torka. Kandidata za predsednika stranke sta njen nekdanji dolgoletni predsednik Karl Erjavec in Srečko Felix Krope, ki je sredi leta odstopil kot vodja pokrajinskega odbora iz Podravje, nato pa se je vrnil v stranko. Delegati bodo na kongresu, ki se je začel v petek, glasovali po pošti. V tem času imajo možnost predlagati nove kandidate za funkcije. Doslej se je za tri podpredsedniška mesta prijavilo deset kandidatov. 

Kdo bo vodil DeSUS, je pomembno predvsem zaradi vprašanja, kdo bo krojil razvoj političnih dogodkov v Sloveniji in usodo vladajoče koalicije. Jože P. Damijan, izbranec štirih opozicijskih strank za mandatarja, je DeSUS že povabil v Koalicijo ustavnega loka (KUL). Trije od petih poslancev DeSUS – Franc JuršaBranko Simonovič in Ivan Hršak - so javno podprli Erjavca. Krope ima v delu stranke precej podpore, zlasti v odborih v severovzhodni Sloveniji. 

Pred začetkom glasovanja se je Erjavec na delegate obrnil s pismom. "Letos na januarskem kongresu je bila storjena napaka, ki nas je drago stala, zlasti našo stranko DeSUS, prosim vas, da te napake ne ponovite, ker se bojim, da nam politična usoda,  ne bo dala še enega popravnega izpita," je zapisal v pismu. Kaj jim je povedal?

ZAKAJ KANDIDIRA? 

"Odločitev, da sprejmem kandidaturo za predsednika stranke ni bila lahka, saj sem dal javno obljubo, da se za vselej umikam iz politike in javnega življenja in tudi svoji družini sem dal enako obljubo.

Po tehtnem premisleku sem ugotovil, da si ne bi nikoli odpustil, da se nisem odzval vabilu številnih zvestih članov stranke, da naj se aktivno vrnem v stranko in da naj pomagam s svojim izkušnjami in znanjem rešiti stranko DeSUS iz težav, v katerih se stranka nahaja. Vabila za mojo vrnitev v politiko so prihajala, zlasti od tistih članov stranke, ki so v preteklosti in tudi danes največ dajali stranki, da je postala stranka DeSUS uspešna politična stranka. To me je prepričalo, da moram kandidirati za predsednika stranke DeSUS."

Karl Erjavec se je pred kratkim spet sestal z Janezom Janšo. Povedal mu je, da stranka trdno stoji za ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem.
Karl Erjavec se je pred kratkim spet sestal z Janezom Janšo. Povedal mu je, da stranka trdno stoji za ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem.
STA

"Kongres mora izvoliti tako vodstvo, ki ne bo ob prvem neurju zapustilo našo barko. Tako je naredilo in zapustilo našo barko januarsko vodstvo stranke, žal med njimi tudi še nekateri drugi pomembni funkcionarji stranke. Nekateri so se res vrnili nazaj na našo barko, ampak šele potem, ko se je valovito morje in neurje pomirilo."

O POLOŽAJU DESUS V JANŠEVI VLADI 

"Stranka DeSUS se je po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca odločila, da vstopi v vlado Janeza Janše. Aktualna vlada se ves čas sooča z velikimi problemi, zlasti pa vso pozornost namenja boju proti Covidu 19. Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo."

"Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra. Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti. Ne bom opisoval konkretnih primerov, ker so ti primeri znani. Prepričan sem, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in se izgovarjalo, da smo neideološka stranka. Če bom predsednik stranke DeSUS se bo moj glas slišal in ne bom nikomur tiho."

"NAŠA IDEOLOGIJA JE ANTIFAŠIZEM"

"Vsaka politika ima svojo ideologijo. Tudi stranka DeSUS je ideološka stranka že zaradi svojega programa, ki varuje šibke socialne skupine (upokojence, invalide itd..), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo. Stranka DeSUS je ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodno osvobodilne borbe in, ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni.  Naša ideologija je antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija ni fašizem, liberalni kapitalizem, privatno zdravstvo in privatno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače. To lahko trdijo samo tisti, ki ne poznajo ustroja delovanja političnih strank. Morda to velja za športne organizacije, ribiška društva ali pa za lovska  društva, kjer res ni ideologije in politike." (Srečko Felix Krope je podpredsednik Lovske zveze Slovenije, op. a.)

Karl Erjavec in Zoran Janković sta pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 ustanovila Levi blok, ki se mu ni pridružila nobena od drugih strank.
Karl Erjavec in Zoran Janković sta pred parlamentarnimi volitvami leta 2018 ustanovila Levi blok, ki se mu ni pridružila nobena od drugih strank.
STA

KATERE NAPAKE JE PRIZNAL? 

"V zadnjih mesecih sem veliko razmišljal o bilanci svojega dela v zadnjih 15. letih kot predsednika stranke DeSUS, razmišljal sem o uspehih kot tudi o neuspehih. Ko sem postal prvič predsednik stranke je bil moj osnovni cilj, da bo stranka DeSUS pod mojim vodstvom vedno parlamentarna stranka in drugi moj cilj je bil, da ne bomo nikoli več najmanjša parlamentarna stranka. Ta dva cilja sem kot predsednik stranke uresničil na vseh dosedanjih parlamentarnih volitvah in sem na ta rezultat zelo ponosen, saj smo te rezultate dosegali skupaj z našimi člani stranke.

Ne glede na vse te dobre rezultate priznavam, da so bile nekatere moje odločitve slabe. Zelo se zavedam, da v času, ko sem opravljal naloge zunanjega ministra, nisem bil zadostno prisoten v stranki in zlasti na terenu med našimi članicami in člani stranke. Zaradi tega so trpeli odnosi v stranki in tudi moji odnosi s članstvom na terenu."

O SVOJIH GREHIH IN ARBITRAŽI

"V zadevi Patria, ki se mi jo je tako rado očitalo s strani nasprotnikov stranke DeSUS, so vse sodne instance ugotovile, da nisem kršil nobenega zakona in, da sem vestno opravljal svoje delo. Tudi v prisluškovalni aferi glede razmejitve meje med Slovenijo in Hrvaško, so pristojni organi ugotovili, da nisem bil odgovoren za nastanek prisluškovalne afere. Prisluškovalna afera je nastala izključno zaradi nedovoljenih pogovorov našega sodnika z našo agentko. Kot minister je bilo ugotovljeno, da nisem nikdar naročil, da se opravijo ti nedovoljeni pogovori med sodnikom in našo agentko.

Navedeno navajam zato, da ne bo nobenega dvoma, da izpolnjujem vsa visoka merila o nekaznovanosti in o nekoruptivnosti, ki so pomembna za opravljanje take funkcije kot je predsednik stranke."

"Moja napaka je bila, da sem kot predsednik stranke pozabil na tiste, ki so se izkazali z dolgoletnim delom v stranki. Za takšno nepošteno in slabo kadrovsko politiko, prevzemam v celoti svojo odgovornost."

"Gotovo bi moral kot predsednik stranke takšna kadrovanja preprečiti in poskrbeti, da v stranki napredujejo tisti, ki so si to zaslužili z dolgoletnim delom v stranki."

O ZORANU JANKOVIĆU

"Danes ocenjujem, da  je bila napaka in slaba odločitev, da smo na zadnjih parlamentarnih volitvah sodelovali v koaliciji z Zoranom Jankovičem, saj so nam to volivci zunaj Ljubljane zamerili."

Tomaž Gantar je januarja letos na volitvah za predsednico stranke podprl Aleksandro Pivec. Zdaj je spet na strani Karla Erjavca.
Tomaž Gantar je januarja letos na volitvah za predsednico stranke podprl Aleksandro Pivec. Zdaj je spet na strani Karla Erjavca.
STA

O POVZPETNIKIH V STRANKI

"Moja napaka je tudi bila, da smo po zgodovinskem rezultatu, ko smo dobili 10 poslancev, sprejeli v stranko vse, ki so si želeli delovati v stranki. Žal se je kasneje pokazalo, da so mnogi od njih prišli le zaradi uresničevanja lastnih interesov in zaradi povzpetništva. Lahko bi naštel mnogo teh primerov pa bom omenil samo primer nekdanje predsednice stranke."

O NEKDANJI PREDSEDNICI ALEKSANDRI PIVEC

"Nekdanja predsednica (Aleksandra Pivec, op. a.) je prišla v stranko v letu 2017 in po nekaj mesecih dela v stranki postala državna sekretarka.  Po parlamentarnih volitvah leta 2018 je že postala ministrica. Praktično v dveh letih članstva v stranki je postala državna sekretarka in ministrica."

"Na zadnjem kongresu sem opozarjal, da veljajo v politiki visoki standardi glede integritete, kaznovanosti in etike. Nekdanja predsednica je na kongresu prejela mandat za vodenje stranke, kljub opozorilom, da imajo lahko ugotovljene nepravilnosti s strani Komisije za preprečevanje korupcije, za stranko zelo škodljive posledice. Takrat so zagovorniki kandidatke za predsednico stranke odgovarjali, da gre zgolj za škodljive napade na kandidatko in, da tovrstni problemi s Komisijo za preprečevanje korupcije, ne bodo imeli nobenih negativnih posledic za stranko. Danes lahko ugotovimo, da so se te napovedi pokazale kot točne in imajo še kako zelo negativne posledice za ugled naše stranke."