Kako si je koalicija razdelila največji projekt tega mandata

Podjetje, ki bo vodilo gradnjo milijardo evrov vrednega projekta drugi tir Divača–Koper, bo dobilo še tretjega direktorja v treh letih.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 9. 1. 2019, 16:26


Necenzurirano prenos
drugi tir
Urad vlade za komuniciranje

Vodenje podjetja 2TDK, ki ga je država ustanovila za gradnjo drugega tira Divača–Koper, naj bi v kratkem prevzel Dušan Zorko, nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško.

To informacijo nam je potrdilo več virov. Na položaju naj bi že v prihodnjih dneh zamenjal dosedanjega direktorja Žarka Sajića. Zorko bo očitno že tretji direktor podjetja, ki ga je leta 2016 ustanovila vlada Mira Cerarja. Do junija letos ga je namreč vodil Metod Dragonja, zdaj državni sekretar na ministrstvu za finance.

Gre za epilog kadrovskih prevetritev v podjetju, ki bo načrtovalo, gradilo in upravljalo milijardo evrov vreden projekt drugega tira.

Kdo bo vodil projekt drugi tir

Zorko v 2TDK kot član uprave že deluje slaba dva tedna. Nadzorni svet, ki ga je do danes vodil odvetnik Samo Logar, ga je v upravo imenoval tik pred koncem lanskega leta. Velja za kader SD, natančneje vodje poslanske skupine te stranke Matjaža Hana, ki je v dobrih odnosih z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek. Pred tem je bil kandidat SD za upravo Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Dušan Zorko, nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško, naj bi prevzel vodenje podjetja 2TDK.
Dušan Zorko, nekdanji generalni direktor Pivovarne Laško, naj bi prevzel vodenje podjetja 2TDK.
STA
Skupaj z njim je v upravo prišel še Marko Brezigar, čigar karierna pot je tesno povezana z Blažem Miklavčičem, lastnikom in direktorjem GH Holdinga, enega od ključnih domačih igralcev na področju železniške infrastrukture.

V zadnjih letih se je Brezigar preživljal kot samostojni podjetnik, registriran za tehnično svetovanje pri železniških projektih. Po naših podatkih naj bi največ sodeloval z GH Holdingom. V 2TDK je prišel s podporo SMC, ki je pred Bratuškovo obvladovala infrastrukturno ministrstvo. Uprava podjetja naj bi ostala dvočlanska.

Kvote: uprava SD in SMC, nadzorni svet pa Bratuškovi?

Vzporedno je vlada prevetrila tudi nadzorni svet 2TDK. Vanj je danes imenovala Mateja Pirca in Damijana Brulca, ki bosta zamenjala Sama Logarja in profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Marka Jakliča.

Pirc je bil v obdobju vlade Alenke Bratušek predsednik uprave SDH. Trenutno je finančni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Brulc, ki je bil imenovan v kvoti ministrstva za finance, torej LMŠ, pa je eden od ustanoviteljev odvetniške pisarne Brulc, Gaberščik in partnerji.

V nadzorni svet podjetja 2TDK so danes imenovali Mateja Pirca, ki je bil v obdobju vlade Alenke Bratušek predsednik uprave SDH.
V nadzorni svet podjetja 2TDK so danes imenovali Mateja Pirca, ki je bil v obdobju vlade Alenke Bratušek predsednik uprave SDH.
STA
V nadzornem svetu 2TDK ostajajo Črtomir Remec, direktor javnega stanovanjskega sklada, Matej Čepeljnik z ministrstva za finance in Emilija Placer Tušar. Od avgusta 2016 je podjetje, ki je koncesijo za projekt dobilo z zakonom o drugem tiru, za plače porabilo pol milijona evrov.

Večjih stroškov poslovanja podjetje v tem času ni imelo. Novembra pa je objavilo mednarodni razpis za izdelavo projektne dokumentacije za drugi tir, na katerega je prispela le prijava konzorcija domačih podjetij (ELEA IC, SŽ-Projektivno podjetje in Irgo Consulting), vredna 24,3 milijona evrov (skupaj z DDV). Podjetje Geoportal pa se je odločilo razpis izpodbijati na državni revizijski komisiji.

Že pred tem je podjetje 2TDK začelo zbiranje ponudb za izvajalca zunanje kontrole kakovosti pri gradnji dostopnih cest drugega tira in geološkega nadzora. Prvega posla še ni oddalo, za drugi posel, vreden 412 tisoč evrov, pa sta bila izbrana Geološki zavod Slovenije in Znanstveno-raziskovalni center SAZU.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net