Janšev kabinet odredil ministrom, kako naj odgovarjajo opoziciji

Šef kabineta predsednika vlade je ministrom poslal navodila, kako naj odgovarjajo na vprašanja poslancev opozicije.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 19. 4. 2021, 13:15


janez janša
Kabinet Janeza Janše ne želi, da bi ministrstva razkrila poslancem opozicije preveč podatkov in dokumentov o delu vlade.
STA

Vsi ministri v vladi Janeza Janše, ki bodo v državnem zboru odgovarjali na poslanska vprašanja in pobude, morajo pri tem po novem upoštevati navodila iz kabineta predsednika vlade. 

V uredništvu necenzurirano.si smo namreč pridobili dopis, ki ga je v petek, 9. aprila, generalnemu sekretariatu vlade in vsem ministrstvom poslal vodja Janševega kabineta Peter Šuhel. Obvestil jih je, da se v "tem mandatu srečujejo s povečanim številom poslanskih vprašanj in pobud opozicije". "V zvezi s tem prihaja do nekaterih nedoslednosti, pa tudi nerodnosti s strani tistih, ki pripravljajo odgovore nanje. Tako stanje povzroča nekatere težave, ki jih želimo s tem sporočilom odpraviti," je poudaril Šuhel.

Pri tem je izpostavil dve težavi: zamude pri odgovorih in dejstvo, da "opozicijski poslanci v tem mandatu postavljajo veliko število poslanskih vprašanj in pobud". Kot je pojasnil Šuhel, jih "zastavijo tako, da pogosto zahtevajo obsežne analize podatkov, tudi takih, ki jih ministrstva sicer za potrebe svojega dela ne zbirajo". "Zbrane in analizirane podatke v odgovorih na poslanska vprašanja in pobude opozicijski poslanci izkoriščajo za sklice izrednih sej odborov in komisij ali celo državnega zbora. Dogaja se celo, da snemajo kratke filme, v katerih prikazujejo podatke iz odgovorov in se iz odgovorov norčujejo," ugotavlja Šuhel. 

Temu so se v Janševem kabinetu odločili narediti konec. "Nobenega razloga, da bi se to dogajalo tudi v bodoče," je poudaril Šuhel. Ministrom je naročil, naj pri odgovorih na poslanska vprašanja in pobude v prihodnje upoštevajo naslednje:

1)    Odgovori na poslanska vprašanja in pobude morajo biti pravočasni.

2)    Odgovori na poslanska vprašanja in pobude naj bodo kratki in jedrnati.

3)    V odgovorih navajajte splošne podatke in se, če je le mogoče, sklicujte na povezave javno dostopnih podatkov.

4)    V nobenem primeru ne angažirajte večjega števila zaposlenih, ki bi pripravljali posebne analize in zbirali podatke, ki jih sicer ne vodite.

5)     K odgovorom ne prilagajte uradnih dokumentov, ki so poslancem lahko dostopni po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja.

Eno ključnih orodij za nadzor nad delom vlade

Iz dopisa je mogoče razbrati nezadovoljstvo z ministrstvi, ker v odgovore opozicijskim poslancem vlagajo preveč časa in truda. Peter Šuhel, sicer nekdanji mednarodni sekretar SDS, ki je vodil pisarno njenega evropskega poslanca Milana Zvera v Bruslju, jasno poudarja, da se to ne sme ponavljati. Ob upoštevanju novih navodil bodo tako ministri na poslanska vprašanja in pobude odgovarjali čim krajše in čim bolj skopo. Pri tem bodo lahko uporabljali le podatke, ki jih že imajo na ministrstvu, prav tako pa k odgovorom ne bodo smeli prilagati uradnih dokumentov, ki si jih bodo morali poslanci pridobiti sami. 

Peter Šuhel, vodja Janševega kabineta, je ministrstvom poslal dopis z navodili o odgovarjanju na poslanska vprašanja.
Peter Šuhel, vodja Janševega kabineta, je ministrstvom poslal dopis z navodili o odgovarjanju na poslanska vprašanja.
Nebojša Tejić, STA

S tem vodja Janševega kabineta stopa na nevaren teren. Državni zbor je namreč osrednja, najvišja predstavniška in zakonodajna institucija Republike Slovenije. V slovenski državni ureditvi je kot tak nadrejen vladi, saj so njeni ministri in predsednik izvoljeni v državnem zboru. Poslanci odločajo tudi o zaupnici in konstruktivni nezaupnici vladi ter o ustavni obtožbi predsednika vlade. Eno ključnih orodij, ki jih imajo poslanci za nadzor nad delom vlade, so vprašanja in pobude predsedniku vlade, ministrom in generalnemu sekretarju vlade.

V preteklosti, ko so bili še v opoziciji, so ga najraje uporabljali v SDS. V prejšnjem sklicu državnega zbora, med letoma 2014 in 2018, so opozicijske stranke skupaj naslovile skoraj 4.800 poslanskih vprašanj in pobud, od tega SDS kar 3539. Tudi v sedanjem sklicu državnega zbora so jih poslanci SDS vložili največ, skupaj kar 1.187, čeprav stranka že od marca lani vodi vlado. Samo v drugi polovici leta 2018, ko je bila SDS v opoziciji, so njeni poslanci zastavili 165 poslanskih vprašanj in pobud. To je več kot eno na delovni dan in 38 odstotkov vseh, ki so jih v tistem obdobju zastavili vsi poslanci.