Janša bo nagradil Lahovnika

Mateju Lahovniku, najljubšemu ekonomistu predsednika vlade Janeza Janše, se obeta nov prestižni položaj v državnem gospodarstvu.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
torek, 7. 7. 2020, 20:45


Necenzurirano prenos
Matej Lahovnik
STA

Po napovedih bo Lahovnik na četrtkovi skupščini imenovan v nadzorni svet Krke. Vanj naj bi prišel na zahtevo Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki v imenu države upravlja z njenim 25-odstotnim lastniškim deležem v dolenjskem farmacevtskem velikanu. 

Lahovnikovo imenovanje je po naših informacijah že gotovo dejstvo, saj ima trdno podporo SDS. Delničarji Krke bodo sicer odločali o imenovanju štirih novih nadzornikov. V sklicu skupščine so kot kandidati navedeni trije dosedanji člani (Jože Mermal, Julijana Kristl, Boris Žnidarič) in Peter Filipič, ki je izbira prve nadzornice SDH Karmen Dietner

Lahovnik je nekdanji poslanec in minister za gospodarstvo iz vrst LDS in Zares. Leta 2010 je ob izbruhu afere TEŠ6 zapustil politiko. Parlamentarna preiskovalna komisija ga je pozneje označila kot enega od treh najbolj politično odgovornih za 1,41 milijarde evrov vreden nasedli projekt. V istem času se je Lahovnik že začel zbliževati s SDS. V zadnjih letih je bil eden največjih Janševih medijskih zagovornikov in verjetno ključni svetovalec na področju gospodarstva.

/
/
/

Danes je Lahovnik najvplivnejši ekonomist v aktualni vladi. Janša ga je izbral za vodjo svetovalne skupine za pripravo "proti korona" ukrepov. V zadnjih mesecih je Lahovnik veljal za nekakšnega nadministra, ki ima glavno besedo pri pripravi strateških smernic protikriznih paketov. Poznavalci razmer ocenjujejo, da je bližje Janši kot recimo minister za finance Andrej Šircelj, ki ima v "korona krizi" zgolj nalogo prevajanja teh smernic v konkretne zakonske člene. Janša Lahovnikovo mnenje upošteva tudi pri kadrovskih vprašanjih. Kot smo razkrili na necenzurirano.si, je predsednik vlade na Lahovnikovo pobudo zahteval zamenjavo direktorja statističnega urada Bojana Nastava

Svoje delo je Lahovnik opravljal brezplačno, enako kot vsi ostali člani svetovalne skupine. Toda zdaj jih je Janševa vlada začela nagrajevati s položaji. Enega od članov, Ivana Simiča, bo vlada na jutrišnji seji predlagala za člana nadzornega sveta SDH. Že pred tem mu je zaupala vodenje strateškega sveta za debirokratizacijo. 

Če bo Lahovnik postal predsednik nadzornega sveta Krke, bo letno prejemal dobrih 23.000 evrov bruto za opravljanje funkcije. K temu velja prišteti še sejnine in potne stroške, saj se bo v Novo mesto vozil iz Velenja. Lahovnik je še vedno član nadzornega sveta Mercatorja, ki je v lasti hrvaškega Agrokorja. Za to je lani prejel 48.737 evrov bruto.