Inšpekcija zaustavila množično testiranje

V Ljubljani so prekinili množično testiranje. Na javni agenciji za zdravstvene in medicinske pripomočke (JAZMP) so namreč prepovedali uporabo hitrih antigenskih testov, ki jih je kupila država.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 7. 1. 2021, 11:54


hitri-test, kodeljevo
Testiranje na koronavirus na Kodeljevem v Ljubljani.
STA

"Na osnovi začasne odločbe JAZMP prebivalce Mestne občine Ljubljana obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na SARS-CoV-2," so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Dodali so, da bodo testiranja lahko ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem. Po naših informacijah testi nimajo palčk za odvzem brisa iz nosu, temveč palčke za odvzem brisa iz žrela. Do enake težave je prišlo že ob začetku testiranja v Ljubljani. Začasno so zaustavili tudi množično testiranje v Medvodah, kjer so prejeli le 350 testov.

Hitre antigenske teste je državi dobavilo podjetje Majbert Pharm, ki je v lasti Alana Amadeja Eferla in Klemna Nicolettija. Kot smo prvi razkrili na necenzurirano.si, so na JAZMP sprožili izredni nadzor zaradi dvomov v zanesljivost hitrih antigenskih testov, s katerimi se v Sloveniji množično testira prebivalstvo.

Več sogovornikov, ki so želeli ostati neimenovani, je v zadnjih dneh delilo dvome v ustreznost hitrih testov, ki jih je ministrstvu za zdravje dobavilo podjetje Majbert Pharm. Glavni očitki so povezani z njihovo nezanesljivostjo. Po zatrjevanju naših virov so v več primerih pokazali lažne pozitivne izvide. Posamezni paketi testov so prišli v Slovenijo z deformiranimi ploščicami, od katerih je odstopal lakmusov papir. Pojavljajo se pomisleki, ali se lahko ti testi uporabljajo za delo na odprtem, torej v hladnem vremenu in vlažnem okolju.

Medtem v mariborskem zdravstvenem domu zaenkrat ne zaznavajo kakšnih težav s hitrimi testi, zato testiranje v Mariboru in okoliških občinah še naprej poteka po načrtih. Tudi gorenjski zdravstveni domovi zaenkrat testiranja ne bodo ustavljali. 

"Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli privatno letalo za pot v Slovenijo," pove Luka Lah na posnetku, ki te dni kroži na družbenih omrežjih.
"Moji fantje morajo opraviti poseben posel, zato smo najeli privatno letalo za pot v Slovenijo," pove Luka Lah na posnetku, ki te dni kroži na družbenih omrežjih.
YouTube

Pogodbo z direktorjem Majberta Pharme Klemnom Nicolettijem je nekdanji minister Tomaž Gantar podpisal zadnji dan svojega mandata. Iz nje je razvidno, da lahko država za teste v primeru, če ti ne bi ustrezali zahtevanim standardom kakovosti, zahteva reklamacijo pri dobavitelju ali celo predčasno razdre pogodbo. Do zdaj je podjetje dobavilo dobrih 241 tisoč testov, od tega največji del zdravstvenim domovom (156.700). Še 64.650 testov je bilo namenjenih za množično testiranje, 20.000 pa jih je šlo na državno mejo. Do sedaj na ministrstvu niso ugotovili, da bi dobavitelj kršil pogodbena določila.

Preberite še:
Inšpektorji nad hitre teste fantov iz rajskih otokov