Hrvati zamenjali prvega moža Mercatorja

Tomislav Čizmić ni več predsednik uprave Mercatorja, največjega slovenskega trgovca.

Avtor: Primož Cirman
sreda, 19. 4. 2023, 11:26


Necenzurirano prenos
Tomislav Čizmić se z vrha Mercatorja poslavlja po šestih letih.
STA

Z edinim lastnikom, hrvaškim koncernom Fortenova, se je namreč danes dogovoril o sporazumnem odhodu s položaja. Po naših informacijah je za njegovega naslednika imenoval Tomislava Kramarića, ki je v decembra lani v upravi zamenjal Igorja Mamuzo. Čizmić je Mercator vodil od leta 2017, ko je na položaju nasledil Tonija Balažiča.

Uradnih informacij iz Mercatorja za zdaj ni. Kot smo izvedeli, pa je že dlje časa prihajalo do trenj med Čizmićem in Fabrisom Peruškom, predsednikom uprave koncerna Fortenova, ki je med sanacijo prevzel premoženje propadlega Agrokorja.

Preberite še:
Lastniki Mercatorja so Putinovi ljudje

Do zamenjave sicer prihaja takoj po tem, ko je lastniške vajeti v koncernu prevzel član upravnega odbora Pavao Vujnovac, lastnik energetske družbe PPD in eden najbogatejših Hrvatov. To se je zgodilo po lastniškem spopadu z rusko Sberbank, še lani največjo lastnico Fortenove, ki je konec lanskega leta svoj 43-odstotni delež uradno prodala Saifu Bin Markanu Alketbiju, enemu najbogatejših ljudi iz Združenih arabskih emiratov. S tem so se Rusi želeli izogniti sankcijam, zaradi katerih v koncernu ne bi imeli več glasovalnih pravic. Na necenzurirano.si pa smo takrat razkrili, da imajo pakete delnic, ki so uradno knjižene na Sberbank, v lasti tudi ljudje iz kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina.  

Toda do pol milijarde evrov vrednega posla naj bi prišlo brez vednosti vrha hrvaške politike na čelu s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem, zato ga je hrvaška država na vsak način želela blokirati.

Skupine Mercator v tujini kmalu ne bo več 

Sledili so meseci sodnih bojev na Hrvaškem in na Nizozemskem, kjer je uradno registriran končni lastnik Fortenove. Vmes je Vujnovac prevzemal ključne vzvode v koncernu. Hrvaški mediji so tako pred mesecem dni poročali, da je trgovska veriga Konzum, ki je v lasti Fortenove, več trgovskih centrov prodala slovenskemu podjetju Iskra Impuls, ki ga lastniško obvladuje Ante Bračić, dolgoletni Vujnovčev poslovni partner pri različnih nepremičninskih poslih. 

V zadnjih mesecih so sicer pod okrilje Konzuma že prešle nekatere nekdanje Mercatorjeve hčerinske družbe v tujini. Hrvaška družba Mercator-H je bila že konec lanskega leta pripojena h Konzumu, s tem poslov pa je matični Mercator svoj finančni dolg do Fortenove znižal za 140 milijonov evrov.  Enak manever je pričakovati tudi pri Mercatorjevih družbah iz BiH, ki jo že nekaj časa upravljajo iz Zagreba, in Srbije.