Hišne preiskave zaradi afere Aleksandre Pivec

Kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave zaradi suma več kaznivih dejanj. Tudi na domu nekdanje ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 18. 2. 2021, 08:08


aleksandra-pivec
Kriminalisti tudi na domu Aleksandre Pivec.
STA

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so potrdili, da preiskujejo sume kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja. "Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pri čemer trenutno nobena oseba ni pridržana," so pojasnili. Opravljenih je bilo 29 hišnih preiskav po vsej državi, pri njih pa je sodelovalo 78 preiskovalcev.

Po naših informacijah gre za projekt Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (SRIPT), zaradi katerega je ministrstvo za gospodarstvo jeseni 2019 okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin. Ovadbo je po neuradnih informacijah vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Klavdiji Pergerdekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

V tej aferi je imela pomembno vlogo tudi nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki je za projekt dobila 35 tisoč evrov bruto plačila. Revizorji pa so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom SRIPT," je obisk kriminalistov potrdila Pivčeva.

Lani smo na necenzurirano.si razkrili dokumente, ki krepijo sume, da je Pivčeva pri projektu dobila plačilo za delo, ki ga ni opravila sama. Pivčeva je to ves čas zanikala. Sume bi moralo dokončno potrditi ali ovreči ministrstvo za gospodarstvo, ki po naših informacijah proti Pivčevi ni vložilo naznanila suma kaznivih dejanj. Tudi zato, ker je nadzor projekta usmerilo v neustrezne procese na zbornici, ne pa tudi v podrobnejšo preiskavo dela zunanjih sodelavcev, torej tudi Pivčeve, nekdanje predsednice DeSUS, ki velja za tesno politično zaveznico SDS in Janeza JanšeŽe takrat je bil predsednik TGZS Andrej Prebil, ki je bil v obdobju Pivčeve na čelu DeSUS njen najtesnejši politični zaupnik.

Prva na seznamu oseb, proti katerim je ministrstvo za gospodarstvo vložilo naznanilo zaradi sumov kaznivih dejanj, je Klavdija Perger, nekdanja direktorica turistično gostinske zbornice in kratek čas ministrica za izobraževanje v vladi Mira Cerarja.
Prva na seznamu oseb, proti katerim je ministrstvo za gospodarstvo vložilo naznanilo zaradi sumov kaznivih dejanj, je Klavdija Perger, nekdanja direktorica turistično gostinske zbornice in kratek čas ministrica za izobraževanje v vladi Mira Cerarja.
STA

Preberite še:
Za 35 tisočakov dobili tudi podpis Aleksandre Pivec #dokumenti
Počivalšek varuje največjo skrivnost Aleksandre Pivec

Očitajo ji zlorabo avtorskega dela

Pivčevo je k projektu SRIPT uradno povabila njena prijateljica Klavdija Perger. Da sama ni pripravila gradiv in pisala dokumentov, je že lani, ko je bila Pivčeva še ministrica za kmetijstvo v vladi Marjana Šarca, posumila tudi služba za razvojna sredstva pri ministrstvu za gospodarstvo. Ugotovila je, da je večina nalog, ki bi jih morala opraviti Pivčeva, v resnici avtorstvo Ljubice Knežević Cvelbar z ljubljanske ekonomske fakultete. Pivčeva je zatrjevala, da nikoli ni zlorabila kakršnega koli avtorskega dela. Njeno avtorsko delo je zbornica neuspešno dokazovala z gradivom, ki so ga pripravljale druge osebe, vsebinami, prepisanimi s svetovnega spleta, in elektronskimi sporočili med vpletenimi. 

Odgovornost je zvalila na Pergerjevo, kratek čas ministrico za izobraževanje v vladi Mira Cerarja, ki je leta 2015 odstopila zaradi očitkov, da je njen magister plagiat. Toda lani smo razkrili, da je Pivčeva v času, ko je zbornico vodila Pergerjeva, zanjo očitno urejala še veliko večji posel. V času, ko je bila državna sekretarka v vladnem uradu za zamejce, je Pivčeva zbornico pomagala vključiti v skupni projekt manjšin na obeh straneh slovensko-italijanske meje, vreden skoraj tri milijone evrov. Takoj po tem ji je zbornica začela plačevati denar iz projekta SRIPT. 

Preberite še:
Čigava ujetnica je Aleksandra Pivec?