Borut Pahor ima sponzorja, Danilo Türk pa kupuje stanovanja

Medtem ko Borut Pahor snema video podcast, gre precej bolje na podjetniški poti njegovemu predhodniku Danilu Türku.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 28. 4. 2023, 05:55


pahor turk-pl
Dva zdaj že nekdanja predsednika države: Borut Pahor in Danilo Türk. Prvi se šele podaja v poslovni svet, drugemu je v petih letih že uspelo ustvariti četrt milijona evrov dobička.
Primož Lavre

Ko se je Borut Pahor konec lanskega leta poslovil s položaja predsednika republike, se je umaknil iz slovenske politike in si začel iskati službo v tujini. 

Toda v vmesnem času se je odločil unovčiti svojo priljubljenost na Instagramu in drugih družbenih omrežjih. Sprejel je ponudbo ameriškega ponudnika plačilnih storitev Mastercard in zagnal video podcast z imenom "Podkast navdiha z Borutom Pahorjem". Vodil bo deset oddaj, v katerih bo imel "neprecenljive pogovore z izjemnimi ljudmi". Za to bo prejemal honorar, vendar se lahko zgodi, da mu bo urad predsednice republike za tolikšen znesek znižal nadomestilo plače, ki mu pripada še leto dni po prenehanju funkcije, to je okoli pet tisoč evrov bruto mesečno. 

Medtem ko se Pahor še išče v podjetniškem svetu, gre v njem precej bolje njegovemu predhodniku na najvišji funkciji v državi Danilu Türku. Ta je namreč v času, ko je Pahor oddelal svoj drugi mandat, na trgu zaslužil toliko, da si je lahko na vrhuncu nepremičninske vročice kupil večje stanovanje sredi prestolnice.

Preberite še:
Nov glavobol za Bešič-Loredana: zdravstveni TEŠ6 na Golniku

Kako posluje Türkovo podjetje

Danes 71-letni Türk je leta 2017, leto dni po tem, ko se je neuspešno potegoval za generalnega sekretarja Združenih narodov, v Ljubljani skupaj s soprogo Barbaro Miklič Türk odprl podjetje Danilo Türk, svetovanje na mednarodnih trgih. Njegovo vodenje je prevzela Alma Gričnik, sam pa je postal prokurist.

Nekdanji predsednik republike se je preizkusil z vodenjem podkasta.
Nekdanji predsednik republike se je preizkusil z vodenjem podkasta.
Sami Rahim

Na začetku svojega delovanja je podjetje ustvarjalo med 70 in 80 tisoč evrov letnih prihodkov, v zadnjem obdobju pa so ti dosegali že okoli 130 tisoč evrov. V petih letih je skupaj ustvarilo 424 tisoč evrov prihodkov in 250 tisoč evrov dobička. Kdo vse so Türkovi poslovni partnerji, ni znano. Po vsej verjetnosti pa je tako kot številni drugi nekdanji voditelji v tujini izkoristil znanje, izkušnje in poznanstva, ki jih je pridobil v dolgoletni karieri akademika, diplomata in politika. 

V zadnjem času se je Türk pogosto pojavljal na mednarodnih dogodkih. Tako je bil januarja letos gost srečanja v Gorici na sedežu tržaške univerze, kjer se je z nekdanjim italijanskim predsednikom vlade Romanom Prodijem pogovarjal o prednostih in šibkostih evropskega modela družbe. Manj kot teden dni pozneje se je mudil na dogodku "Pravni izzivi 21. stoletja: Humanitarne krize, zaščita kritične infrastrukture in okolja". Kot predsedujoči Globalnemu visokemu panelu za vodo in mir je osvetlil uničujoče posledice oboroženih konfliktov na oskrbo z vodo in izpostavil pomen zaščite vodnih virov.

Preberite še:
Skriti zaklad graditelja Stožic na Hrvaškem

Z dobički kupil stanovanje 

Zakonca Türk si dobičkov, ki ga je ustvarilo njuno podjetje, v zadnjih letih nista izplačevala. Namesto tega sta se odločila, da jih bosta raje vložila v nepremičnine. Kupila sta namreč stanovanje na Trubarjevi cesti v Ljubljani, v stavbi, kjer je bil do nedavnega sedež Pristopa, največje domače oglaševalsko-lobistične agencije.

Ta je pred časom svoje poslovne prostore, kjer je vrsto let imela sedež, preuredila v 35 stanovanj, velikosti od 30 do 110 kvadratnih metrov. Dve od teh je kupilo Türkovo podjetje in jih združilo v eno večje stanovanje, ki je zdaj veliko 84 kvadratnih metrov. Po naših podatkih je bila prodajna pogodba podpisana februarja lani, zanju pa je podjetje v lasti nekdanjega predsednika republike plačalo 350.000 evrov, torej več kot 4.000 evrov na kvadratni meter.

Pristop je prodal stanovanja na Trubarjevi v Ljubljani. Zanje je iztržil okoli osem milijonov evrov.
Pristop je prodal stanovanja na Trubarjevi v Ljubljani. Zanje je iztržil okoli osem milijonov evrov.
Google

Čeprav ne gre za luksuzno novogradnjo, so tudi cene drugih stanovanj v objektu v veliki večini dosegale prej omenjeno ceno. 

Preberite še:
Dan upora na traktorjih #kolumna

Večina stanovanj brez hipotek 

Tako kot v primeru nekaterih drugih projektov, kot je Šumi, pa so bila stanovanja prodana kupcem, ki so imeli dovolj privarčevanega denarja oziroma zanje niso potrebovali najeti posojila. Večina kupcev se je v zemljiško knjigo začela vpisovati v zadnjih tednih. Od 32 stanovanj je bilo le devet kupljenih tako, da so kupci nanje vpisali hipoteko. 

Vrednost investicije v stanovanja je sicer ocenjena na približno dva milijona evrov. V Pristopu so se konec leta 2019 zadolžili pri Novi KBM za 8,5 milijona evrov. Banka je terjatev zavarovala z vpisom zastavnih pravic na lastniških deležih Pristopa in Pristopa Skupine. 

Samo s prodajo stanovanj bodo poplačali večino tega posojila. Po naših podatkih je vsota kupnin za stanovanja, brez posredniških provizij in drugih stroškov, znašala kar okoli osem milijonov evrov.