Bine Kordež se je rešil, Roman Glaser ne

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so po naših informacijah vložili novo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika uprave Perutnine Ptuj Romana Glaserja.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 2. 6. 2020, 10:55


Necenzurirano prenos
Roman Glaser
STA

Vplivnemu menedžerju, ki trenutno vodi Štajersko gospodarsko zbornico, očitajo, da je ob koncu prejšnjega desetletja družbo oškodoval za 26 milijonov evrov, s tem ko je pomagal pri lastninjenju nakelskega trgovca Merkur. 

Roman Glaser je tudi v dobrih odnosih s predsednico DeSUS in ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec, ki so ju neznanci v času sestavljanja aktualne vlade zalotili na sestanku v enem od gostišč na Ptuju.

Z NPU so danes sporočili, da so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo zoper sedem fizičnih oseb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kdo so preostali osumljenci, niso razkrili. Po neuradnih informacijah pa so med njimi nekdanji člani uprave Perutnine Ptuj in takratne odgovorne osebe družbe Merfin, preko katere so menedžerji Merkurja od leta 2007 lastninili nakelskega trgovca.

Preberite še:

Preiskava proti nekdanjemu štajerskemu mogotcu obstala na sodišču

Na prelomu desetletja so se številne slovenske družbe lastninile na način, da so si pri tem vzajemno pomagale. Menedžerji so uporabljali tako imenovana delniška parkirišča, pri teh poslih pa ustvarjali navidezne dobičke, s katerimi so prevzeli družbe. Tako je bilo tudi v primerih Perutnine Ptuj in Merkurja.

Bine Kordež
Bine Kordež
STA

Tako je Merkur v Perutnino Ptuj investiral več kot 25 milijonov evrov in je bil najpomembnejši član konzorcija, ki je menedžerjem na čelu s predsednikom uprave Romanom Glaserjem pomagal pri prevzemu družbe. Na drugi strani je Perutnina Ptuj priskočila" na pomoč tudi menedžerjem Merkurja na čelu z Binetom Kordežem in od njih odkupila za okoli 26 milijonov evrov Merkurjevih delnic.

Bineta Kordeža po neuradnih informacijah ni med ovadenimi. Že leta 2016 je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za storitev 11 kaznivih dejanj. Dosojena mu je bila nekaj več kot sedemletna zaporna kazen, vendar so konec lanskega leta ugodili njegovi prošnji za predčasni izpust.

Preiskava tudi zaradi ruskega prevzema Perutnine Ptuj

Kriminalisti so sicer proti Romanu Glaserju v preteklosti vložili že več kazenskih ovadb zaradi njegovih domnevno spornih dejanj. Nekdanji predsednik uprave Perutnine Ptuj je bil v sodni preiskavi zaradi domnevno spornih poslov iz leta 2015, ko je eno največjih poslovnih skupin na Štajerskem prevzela Slovenska industrija jekla (SIJ) v lasti ruske družine Zubicki. Ta je Perutnino Ptuj lani prodala ukrajinski družbi MHP v lasti milijarderja Jurija Kosiuka.

Na okrožnem sodišču v Mariboru so sredi lanskega leta razveljavili sklep o uvedbi preiskave proti štirim nekdanjim članom uprave Perutnine Ptuj zaradi suma kaznivega dejanja nedovoljenega sprejema daril. Zunajobravnavni senat je takrat ugodil pritožbi obdolženih, kar pomeni, da je moral preiskovalni sodnik o zahtevi specializiranega državnega tožilstva za uvedbo preiskave odločati še enkrat.