To je dokaz, da notranji minister krši zakon #foto

Objavljamo fotografije, ki dokazujejo, da minister za notranje zadeve Aleš Hojs z neplačevanjem naročnine za RTV Slovenija krši zakon.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 24. 7. 2020, 11:05


aleš-hojs
Aleš Hojs že dve leti ne plačuje polnega RTV-prispevka.
STA

"Ko nas bo dovolj veliko število nehalo plačevati RTV-prispevek, bo tega cirkusa okoli 'neodvisne in profesionalne' javne ustanove hitro konec," je Aleš Hojs konec prejšnjega tedna objavil na socialnem omrežju twitter.

S tem se je pridružil strankarskim kolegom pri diskreditaciji RTV pred napovedanimi spremembami medijske zakonodaje. Te bi ne samo uničile nacionalno radiotelevizijo, ampak tudi z več deset milijoni evrov napolnile blagajno Nova24TV, strankarske televizije SDS, ki jo je pred prevzemom ministrske funkcije vodil Hojs.

Dan pozneje je Hojs na novinarski konferenci vlade pojasnil tudi, da že dve leti plačuje nižji, "radijski" RTV-prispevek v višini 3,77 evra na mesec. V tem času je v primerjavi s sodržavljani prihranil več kot 200 evrov. Hitro je dodal, da ne dela nič nezakonitega, ampak spoštuje to, kar mu omogoča zakon o RTV. Pa res?

Minister je sporni tvit objavil prek pametne naprave iPhone.
Minister je sporni tvit objavil prek pametne naprave iPhone.
twitter

Fotografija dokazuje: Hojsova hiša ima optični kabel

Hojs je sporni zapis, kot je označeno pod tvitom, objavil s pametnega mobilnega telefona Apple. Pred novinarje pa je prišel s tabličnim računalnikom. Obe napravi prek spleta omogočata sprejemanje RTV programov, kar za njunega uporabnika samodejno pomeni obveznost plačevanja polnega RTV-prispevka.

/
/
necenzurirano.si

Minister za notranje zadeve se je takoj za tem zavil v molk. Če naprave niso njegove, ampak službene, pa njegovo obrambo ruši fotografija, ki jo na necenzurirano.si objavljamo danes. Iz nje je razvidno, da je Aleš Hojs na domačem naslovu uporabnik televizije oziroma širokopasovnega dostopa do interneta.

Lokalni viri so nas opozorili, da so lani v ulici, kjer stanuje minister, polagali optične kable za telekomunikacijskega operaterja T2. Kable so potegnili tudi do Hojsove hiše, saj je na pročelju njegove hiše razvidna nova omarica T2. Da ima Hojs dostop do optike, je potrdilo tudi naše dodatno preverjanje v spletnem iskalniku tega operaterja.

Aleš Hojs je na nedavno novinarsko konferenco s seboj prinesel tablični računalnik. Čigav je, ne želi razkriti.
Aleš Hojs je na nedavno novinarsko konferenco s seboj prinesel tablični računalnik. Čigav je, ne želi razkriti.
RTV/posnetek zaslona

/
/
RTV/posnetek zaslona

/
/
RTV/posnetek zaslona

Do 400 evrov globe

Pravila so jasna. RTV-prispevek je finančna obveznost, predpisana z 31. členom zakona o Radioteleviziji Slovenija. Obveznost plačevanja je vezana na imetništvo radijskih ali televizijskih sprejemnikov oziroma kakršnih koli drugih naprav, ki omogočajo sprejemanje radijskih oziroma televizijskih programov.

Če ima zavezanec v lasti samo radijski sprejemnik, lahko podpiše novo izjavo, v kateri zagotovi, da nima svojega in ne uporablja tujega televizijskega aparata, pa tudi ne osebnega ali tabličnega računalnika ali pametnega telefona z internetnim dostopom.

Če to drži, je taka odjava oziroma plačevanje zgolj "radijskega" RTV-prispevka legalna in legitimna. Če pa je izjava neresnična, dejanje ni legalno in legitimno, saj gre za poskus goljufije, za katero zakon predpisuje tudi globo od 125,19 do 417,29 evra.

Vprašanja, na katera Hojs ni odgovoril

Zato smo se že v sredo na Hojsa obrnili z več vprašanji o njegovem neplačevanju RTV-prispevka. Zanimalo nas je: 

1) Ali lahko potrdite ali zanikate, da ste na domačem naslovu uporabnik storitev telekomunikacijskega operaterja T2?

2) Ali lahko potrdite ali zanikate, da uporabljate televizijo in/ali širokopasovni dostop do interneta?

3) Kako potem pojasnjujete izjavo, da vam v skladu z zakonom in internimi akti RTV ni potrebno plačevati RTV prispevka v celoti?

"Podatek o tem, ali sem naročnik storitev telekomunikacijskega operaterja, ni javni podatek in ga ne nameravam razkriti. Uporabljam službeni telefon in računalnik, ki omogočata dostop do spleta. Informacije o plačevanju RTV prispevka pa sem javnosti že večkrat predstavil," je odgovoril Hojs.

Že prej so se odzvali na ministrstvu za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija, kjer pa Hojsovega tvita niso želeli komentirati, saj "je bil napisan v prostem času, s strani državljana, ne v okviru njegove funkcionarske službe".

Tudi Janša ni plačeval, a so ga izterjali

Velike težave s plačevanjem RTV prispevka je imel tudi Hojsov strankarski šef Janez Janša.

Kot je leta 2016 še kot vodja opozicije razkril na seji odbora za kulturo, dve leti ni plačeval RTV-prispevka, ki znaša 12,75 evra na mesec. Le nekaj dni pozneje so se pojavile informacije, da so na RTV neplačani prispevek v celoti izterjali.

Ali bodo oziroma so že obiskali tudi Hojsa, na RTV zaradi varovanja osebnih podatkov ne razkrivajo. "Obveznosti plačevanja prispevka za gospodinjstva so jasna, ali RTV Slovenija sproži postopek ugotavljanja krivde v primeru suma goljufije z lažno izjavo, pa je stvar presoje službe," so pojasnili.