Vodja ukrajinskih obveščevalcev napovedal, kdaj se bo končala vojna

Vojna v Ukrajini naj bi sredi avgusta dosegla točko preobrata, do konca leta pa naj bi se nato končala, je smelo napovedal vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe major Kirilo Budanov.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sobota, 14. 5. 2022, 09:41


ruski tank, harkov
Ostanki ruskega tanka v vasi Stari Saltiv v pokrajini Harkov.
Reuters

Do konca leta naj bi se zaključila večina aktivnih bojev na terenu, je Budanov dejal za britanski Sky News. V še bolj drzni napovedi je dodal, da bodo Ukrajinci posledično znova prevzeli oblast nad vsemi ozemlji, ki so jih izgubili, vključno z Donbasom in celo Krimom, nad katerim so Rusi nadzor prevzeli že po majdanski revoluciji leta 2014.

Budanov je dejal še, da ruska vojska v invaziji beleži »hude izgube,« kar ga ne preseneča, saj je ruska moč po njegovih besedah »mit.« Na drugi strani ni želel komentirati izgub, ki jih je doslej utrpela Ukrajina. »Evropa Rusijo vidi kot veliko grožnjo. Boji se njene agresije. Z Rusijo se borimo že osem let in lahko zatrdimo, da je ta zelo opevana ruska moč mit. Ni tako velike moči, gre za hordo ljudi z orožjem,« je poudaril. Budanov se pri tem ni ustavil. Dejal je še, da bo posledica ruskega poraza v Ukrajini tudi padec ruskega predsednika Vladimirja Putina. Proti Putinu naj bi se po njegovih trditvah že pripravljal puč, a Budanov za kaj takega ni postregel z nobenimi dokazi. »V tej smeri se premika in tega ni mogoče ustaviti,« je pojasnil ter dodal, da je Putin v »zelo slabem psihološkem in zdravstvenem stanju, je zelo bolan.« Govorice o njegovih zdravstvenih težavah so sicer vse glasnejše, a zaenkrat ostajajo nič več kot govorice, saj se svetovni mediji doslej še niso uspeli dokopati do kakšnih oprijemljivih dokazov.

Ruske sile naj bi pri poskusu prečkanja reke Severski Donec utrpele hude izgube.
Ruske sile naj bi pri poskusu prečkanja reke Severski Donec utrpele hude izgube.
Reuters

Bitka za Harkov

Ruske sile, ki napadajo Harkov na severovzhodu, so po navedbah Budanova uspeli pregnati skoraj do ruske meje, prav tako so Rusi pred dnevi hude izgube utrpeli med poskusom prečkanja reke Severski Donec. Da je Rusija začela umikati svoje enote iz okolice Harkova na vzhodu Ukrajine, so navedli tudi v generalštabu ukrajinske vojske, kjer so po poročanju STA dodali, da Rusija svoje enote iz okolice Harkova umika s ciljem doseči popoln nadzor nad doneško, lugansko in hersonsko regijo ter zagotoviti stabilnost kopenskega koridorja s Krimom.

Tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da nadaljujejo osvobajanje ozemlja v harkovski regiji. Da je Ukrajina zelo verjetno dobila bitko za Harkov, je po poročanju STA danes ocenil tudi ameriški Inštitut za vojne študije (ISW), kjer so poudarili, da je bil Harkov od začetka invazije eden od ključnih strateških ciljev Rusije. V ISW sicer pravijo, da ne gre za popoln umik ruskih sil tako kot v primeru Kijeva, zato je to predvsem pomemben trenutek v vojni, ne pa preobrat.

Tretja faza

Da je Rusija začela tretjo fazo vojne, ki bo dolgotrajno bojevanje, pa je po poročanju STA dejal svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Viktor Andrusiv. Kot je pojasnil, je bila prva faza poskus, da bi v nekaj dneh zavzeli Ukrajino, ki je propadel, druga je bila obkoliti ukrajinske sile na več območjih ter jih poraziti, zdaj pa se začenja tretja faza. V njej bodo ruske sile branile doslej zasedena ozemlja. »To kaže, da načrtujejo dolgotrajno vojno,« je dejal. Moskva želi z zavlačevanjem vojne prisiliti Kijev k vdaji ter Zahod za pogajalsko mizo, je dodal.