Na Obrežju zasačili tolpo Hrvatov, ki je razstreljevala bankomate v Ljubljani

»Z intenzivno preiskavo so policisti in kriminalisti uspeli prijeti osumljence vlomov v bankomate na območju Ljubljane,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Podrobnosti je na tiskovni konferenci predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
ponedeljek, 24. 6. 2024, 08:02


bankomat, eksplozija, jakčeva, štepanjsko-naselje
Na udaru je bil tudi bankomat pred trgovino Tuš v Štepanjskem naselju.
Primož Lavre

Spomnimo, da gre za serijo vlomov v bankomate, ki se je začela 23. marca pred Mercatorjem v Štepanjskem naselju v Ljubljani. V zavetju noči so storilci z eksplozivnim sredstvom v zrak vrgli bankomat. Naslednji je bil na vrsti bankomat pred Tušem na Jakčevi ulici, prav tako v Štepanjskem naselju. Pred dobrima dvema tednoma je bil z »eksplozivnim sredstvom« zaznamovan bankomat na Sojerjevi ulici v ljubljanskih Dravljah. Prejšnjo sredo pa so storilci ponoči razstrelili še bankomat na območju Fužin.

Je vse »napade« s t.i. plinsko eksplozijo izvajala ista tolpa, jih je bilo več, so bili med seboj povezani? Policisti so v vseh štirih primerih opravili podrobne oglede krajev, kjer se je zgodilo kaznivo dejanje, kriminalistični tehniki so se posvetili forenzičnim preiskavam. Zbirali so obvestila, informacije in jih ovrednotili, je dejal Zrinski. Na podlagi tega so razpisali iskanje za državljanom Hrvaške, ki so ga sumili, da je imel prste vmes pri vlomih. Po zadnjem »napadu« s plinsko eksplozijo v Fužinah so bile aktivirane vse policijske enote v okolici in širše. In že čez dobro uro so na mejnem prehodu Obrežje policisti ustavili tri sumljive osebe v avtu. Izkazalo se je, da gre za najverjetnejše »napadalce« na bankomate v Ljubljani. Med njimi je bil tudi omenjeni iskani hrvaški državljan. 29, 33 in 37 let starim hrvaškim državljanom so odvzeli prostost in jim odredili pridržanje, preiskovalni sodnik pa jih je kasneje poslal v pripor.

Tarča je bil tudi bankomat pred Mercatorjem v Dravljah.
Tarča je bil tudi bankomat pred Mercatorjem v Dravljah.
Sa.R.

Bežali z električnimi skiroji

V nadaljevanju preiskave so ugotovili, da so osumljenci uporabljali dva avtomobila. V bližini zadnjega razstreljenega bankomat so našli avto, v katerem so našli predmeti in pripomočke, ki so jih uporabljali pri izvedbi. Električna skiroja, s katerima so se odpeljali s kraja, maskirne kape, plinske jeklenke.

Pripomočki, ki so jih uporabljali pri vlomih v bankomate.
Pripomočki, ki so jih uporabljali pri vlomih v bankomate.
Policija

Dvakrat prišli do bankovcev

Uspešnost v napadih na bankomate je bila polovična, je razkril Zrinski. V dveh primerih so ukradli denar, v dveh so ostali praznih rok. V Dravljah so se dokopali do več tisoč evrov, povzročili pa so za okoli 20.000 evrov materialne škode. Prejšnji teden v Fužinah ps je ostalo pri poskusu, vseeno pa so povzročili za okoli 30.000 evrov škode.

V okviru sodelovanja s tujimi varnostnimi organi je bilo ugotovljeno, da so vsi trije osumljeni že bili obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete, eden izmed njih pa je bil tudi v preiskovalnem zaporu zaradi istovrstnega kaznivega dejanja – vloma v bankomat.

Preiskava se še nadaljuje.

Pripomočki, ki so jih uporabljali pri vlomih v bankomate.
Pripomočki, ki so jih uporabljali pri vlomih v bankomate.
Policija