Najpogosteje pridejo kar z vlakom ali avtobusom, številke pa skokovito naraščajo

Ormoški policisti so prvi konec tedna v septembru prijeli kar 35 oseb, ki so v Slovenijo vstopile brez ustreznih dokumentov. Razmere postajajo vse bolj kritične.

Svet24
Avtor: Svet24 / Senka Dreu
torek, 19. 9. 2023, 06:31


ilegalni, migranti, mlajši moški
Ilegalni migranti praviloma zaprosijo za mednarodno zaščito, zato jih odpeljejo v azilni dom. Od januarja do julija letos je bila vložena 25.601 prošnja za mednarodno zaščito, lani v enakem obdobju pa jih je bilo 7.194.
O.M.

Kot so nam povedali na Policijski upravi Maribor, je večina pripotovala z vlakom, nekaj pa jih je iz Hrvaške mejo prestopilo peš. Javna prevozna sredstva, največkrat vlak, pa tudi avtobus, so sicer najpogostejši način prevoza, ki si ga izberejo tujci za nedovoljen vstop v našo državo, manj se jih pripelje v osebnih vozilih. Na območju PU Maribor so letos odkrili samo en primer tujcev, ki so mejo prečkali v osebnem avtomobilu. Takrat je državljan Moldavije v njem skrival osem potnikov, zoper njega pa so podali kazensko ovadbo po 308. členu Kazenskega zakonika, ki govori o nezakonitih prehodih meje.

Prevladujejo moški

Na celotnem območju PU Maribor so policisti v prvih osmih mesecih obravnavali 406 takih prehodov meje, od tega 262 na meji s Hrvaško. Med njimi so prevladovali državljani Afganistana, Sirije, Turčije, Maroka in Nepala, od tega kar tri četrtine moškega spola; v številkah to pomeni, da je bilo med migranti 325 moških in 81 žensk. Čeprav se zdi, da k nam prihajajo zlasti mladi moški, nam tega na Policiji niso ne potrdili ne zanikali, saj podatkov o povprečni starosti v svojih statistikah ne beležijo.

Na območju Policijske postaje Ormož je od januarja do avgusta letos glede migrantov vladalo precejšnje zatišje, saj so policisti obravnavali zgolj 14 oseb, ki so v Slovenijo nedovoljeno vstopile iz Hrvaške. Ta številka pa je v začetku šolskega leta skokovito narasla, saj je, kot rečeno, od 1. do 3. septembra mejo »na črno« prestopilo 35 oseb, od tega največ Afganistancev, kar pomeni, da je bilo samo v enem koncu tedna nedovoljenih migracij za 150 odstotkov več kot v vseh prvih osmih mesecih skupaj.

Največ dela za novomeške policiste

Razmere na naši južni meji postajajo ponekod kritične, pritisk ilegalnih migrantov je vse večji.
Razmere na naši južni meji postajajo ponekod kritične, pritisk ilegalnih migrantov je vse večji.
Bralka

Tudi sicer se v Sloveniji soočamo s povečanim migrantskim valom. Po dostopnih podatkih, ti so na voljo za prvih sedem mesecev letošnjega leta, je v našo državo nedovoljeno vstopilo 26.871 oseb, kar je precej več kot v letu 2022, ko so policisti v istem obdobju obravnavali 10.103 ilegalne prebežnike. Med njimi je bilo tudi v državnem povprečju največ Afganistancev, sledijo pa Maročani in Pakistanci. Velika večina jih je prečkala hrvaško-slovensko mejo, in sicer 25.431, kar je približno trikrat več kot lani, ko jih je s Hrvaške prišlo 8330. Daleč največ nedovoljenih vstopov, 72,9 odstotka, so obravnavali novomeški policisti, precej zadaj jim z 19,4 odstotka sledi PU Koper.

Ilegalni migranti praviloma zaprosijo za mednarodno zaščito, zato jih odpeljejo v azilni dom. Od januarja do julija letos je bila vložena 25.601 prošnja za mednarodno zaščito, lani v istem obdobju pa jih je bilo 7194. Zaradi nedovoljenega prebivanja je bilo obravnavanih manj tujcev kot v 2022, in sicer 1.357, medtem ko jih je bilo v istem obdobju lani 2721. Medtem ko je bilo v minulem letu med njimi največ Albancev, so letos šele na tretjem mestu, saj so prvi dve mesti prepustili Moldavcem in Makedoncem.

Vseh tujcev, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo, varnostni organi seveda ne pošljejo v azilni dom, saj jih na podlagi mednarodnih sporazumov vračajo tudi državam, iz katerih so prišli k nam. V prvih sedmih mesecih so tako tujim varnostnim organom, največ hrvaškim, izročili 191 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 1593.