Na Hrvaškem vrhunec vročinskega vala, starši pa na dveh lokacijah pozabili otroka v avtu

Kljub številnim opozorilom pristojnih se še vedno prevečkrat zgodi, da starši v tej vročini, ki smo ji priča zadnje dni, puščajo otroke v zaklenjenih vozilih. Nič drugače ni bilo včeraj na Hrvaškem, kjer so gasilci zaradi tega posredovali dvakrat.

Svet24
Avtor: Svet24 / D.K.
sreda, 10. 7. 2024, 09:48


otrok v avtu
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Gasilci JVP Makarska so v torek popoldne okoli 17.30 odprli zaklenjeno vozilo, v katerem je bil otrok, enako se je tri ure pozneje zgodilo v Kaštel Lukšiću, kjer so otroku na pomoč odhiteli DVD Kaštela. 

Hrvaška policija je sicer že pred tem opozorila, da je s prihodom visokih temperatur vročina v vozilu hitro naraste in lahko povzroči smrt. V ta namen je hrvaško ministrstvo za notranje zadeve v sodelovanju z Zavodom za javno zdravstveno izobraževanje dr. Andrije Štamparja izdelalo informativno zloženko, v kateri so bile izpostavljene posledice puščanja otrok v vozilu, predstavljeni pa so tudi pravni okvir in priporočila strokovnjakov. Cilj je, kot poudarjajo, ozaveščanje in senzibilizacija staršev ter drugih odgovornih oseb za čim večjo pazljivost in skrb za najmlajše, da bi se izognili njihovemu trpljenju.

Nikoli ne puščajmo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto!

Primere, ko starši pozabijo otroka v avtu v vročini, pa so že večkrat zabeležili tudi v Sloveniji, zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravili posebna priporočila, s katerimi med drugim pozivajo starše, naj s posameznimi ukrepi, kot so odpiranje zadnjih vrat ali nastavitev opomnika, pomagajo, da ne pride do tragedije. 

Kot so poudarili, so otroci še posebej ranljiva skupina, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih, so poudarili NIJZ. Poleg tega njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih in si v avtomobilu ne morejo sami pomagati, da bi ga lahko zapustili. Posebej ogroženi so majhni in bolni otroci, ki imajo povišano telesno temperaturo, drisko ali bruhajo. NIJZ zato poziva, naj nikogar ne puščamo v zaprtem, parkiranem avtomobilu, niti za minuto. Poleg tega, naj se otroci ne igrajo v avtomobilu.

Najpogosteje se zgodi, tako NIJZ, da odrasli pozabijo otroka, ko je dan drugačen od vsakdanjika, kot imajo spremenjen urnik, dodatne obveznosti, stres, počitnice, ipd.

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko pomagamo z nekaj preprostimi nasveti

Da ne bi pozabili otroka v avtu, si lahko po navedbah NIJZ pomagamo z nekaj preprostimi ukrepi. Na sedež lahko poleg otroka položimo predmet, ki ga bomo takoj po prihodu na cilj najprej potrebovali, npr. torbico, telefon, službeno kartico ali torbo s telovadno opremo. Ob tem bodimo pozorni, da otrok predmeta ne more doseči in se poškodovati z njim.

Na telefonu si lahko starši nastavijo opomnik, da morajo oddati otroka v varstvo. Pred zapuščanjem avtomobila je priporočljivo odpreti zadnja vrata in preveriti, ali je otrok v njem. Otroci so lahko namreč tiho, ker spijo na zadnjem sedežu ali pa, ker nekaj zbrano opazujejo. Če pa posameznik opazi otroka v zaprtem parkiranem avtomobilu, naj pokliče 112 in jih opozori, če se otrok odziva.

Kot še pravijo na NIJZ, nekoliko odprto okno avtomobila ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila. Poleg tega tudi ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča. Tudi pri temperaturah okoli 21 stopinj Celzija in manj se lahko avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.

Enaka priporočila veljajo za starejše, bolne, invalide, živali in vse, ki si sami ne zmorejo pomagati. Na nacionalnem inštitutu tudi pozivajo, naj se staršev, ki pozabijo otroka, ne obsoja, saj so lahko zelo utrujeni zaradi pomanjkanja spanja, hormonskih sprememb, stresa itd. Vse to pa vpliva na zbranost, so dodali.